Ελβετικός χρυσός και δώρα Rolex στον Τραμπ προκαλούν αντιδράσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Ερωτήματα για τα δώρα Ελβετών δισεκατομμυριούχων και την προσωποποίηση της προεδρικής ισχύος
Δώρα από Ελβετούς δισεκατομμυριούχους στον Ντόναλντ Τραμπ εγείρουν ερωτήματα για την εξατομίκευση της προεδρικής εξουσίας - Αντιδράσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ
Έντονες αντιδράσεις στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει προκαλέσει η αποκάλυψη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έλαβε πολυτελή δώρα από ομάδα Ελβετών δισεκατομμυριούχων.
Πρόκειται για ένα χρυσό ρολόι γραφείου Rolex και μια χρυσή ράβδο αξίας 130.000 δολαρίων, με χαραγμένα τα νούμερα 45 και 47 προς τιμήν της πρώτης και πιθανής δεύτερης προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Ιταλός ευρωβουλευτής Πασκουάλε Τριντίκο χαρακτήρισε «αηδιαστική» την κίνηση, σημειώνοντας ότι έγινε λίγο πριν ο Τραμπ μειώσει τους δασμούς στις ελβετικές εισαγωγές από 39% σε 15%. Η Λίζα Ματσόνε, πρόεδρος των Πρασίνων στην Ελβετία, υποστήριξε ότι η «διεφθαρμένη λογική» του Τραμπ έχει επηρεάσει την ελβετική ελίτ, ενώ άλλοι σχολιαστές μίλησαν για «εξευτελιστικά» δώρα που δείχνουν την ανάγκη της Ελβετίας να κερδίσει την εύνοια του Αμερικανού προέδρου.
Το ρολόι εντοπίστηκε σε φωτογραφίες από το Οβάλ Γραφείο και αποδόθηκε στον διευθύνοντα σύμβουλο της Rolex, Ζαν-Φρεντερίκ Ντιφούρ, ο οποίος το περιέγραψε ως «σεμνή, εκλεπτυσμένη έκφραση της ελβετικής ωρολογοποιίας». Τη χρυσή ράβδο προσέφερε ο Μαρουάν Σακαρτσί, επικεφαλής της εταιρείας χρυσού MKS.
Ο υπουργός Οικονομίας της Ελβετίας, Γκι Παρμελέν, απέρριψε τις επικρίσεις, δηλώνοντας ότι η χώρα δεν «πούλησε την ψυχή της στον διάβολο» και χαρακτήρισε τη μείωση των δασμών «μεγάλη ανακούφιση». Από την πλευρά του Λευκού Οίκου, εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στα δώρα και την εμπορική συμφωνία, υπογραμμίζοντας ότι οι αποφάσεις του Τραμπ καθοδηγούνται αποκλειστικά από το «συμφέρον του αμερικανικού λαού».
Σύμφωνα με αξιωματούχους, τα δώρα που λαμβάνει ο εκάστοτε πρόεδρος καταγράφονται στα Εθνικά Αρχεία, ενώ μπορούν να εκτίθενται σε προεδρικές βιβλιοθήκες ή μουσεία. Ορισμένα, εφόσον το επιθυμεί ο πρόεδρος, μπορούν να παραμείνουν στην κατοχή του, υπό την προϋπόθεση φορολόγησης.
(Mε πληροφορίες Guardian)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Τα έγγραφα δείχνουν ότι η Χαμάς επιδίωξε να εκμεταλλευτεί το έργο των ΜΚΟ για στρατιωτικούς σκοπούς
«Πρόκειται για τεράστιο λάθος», δήλωσε ο συνιδρυτής της Microsoft
«Don't look back in anger», προέτρεψε o Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ
Kαρπός σχέσης του με τη Σβετλάνα Κριβονογκίχ, πρώην καθαρίστρια
Με αφορμή μια δήλωση του αρμόδιου υπουργού
Mεγάλη έρευνα που αφορά συνολικά 13 ονομαστά brands
Συνάντηση του ρώσου προέδρου με τον ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι
1,8 εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν τη βασική εισοδηματική στήριξη
Οι Dauvergne εκτρέφουν περίπου 350.000 σαλιγκάρια τον χρόνο
Η επίθεση οδήγησε τελικά στον θάνατο της Ντον Στέρτζες, μητέρας τριών παιδιών
Η γραπτή δήλωσή της μετά τις κατηγορίες για διαφθορά και απάτη
Τα ίχνη του άνδρα χάθηκαν πριν από δύο εβδομάδες
Τι αναφέρει στο ντοκιμαντέρ του Netflix, Sean Combs: The Reckoning
«Πλήρη διαφάνεια» δηλώνει η υπεράσπιση εν μέσω έρευνας της ΕΕ
Η χώρα έχει σήμερα υπό τον έλεγχό της σχεδόν το 20% της ουκρανική επικράτειας
Το προφίλ του νέου επικεφαλής
Τι συνέβη στο δωμάτιο του ξενοδοχείου με το παιδί τους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.