- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ταλιμπάν: Μόνο με μπούρκα θα μπορούν οι γυναίκες να έχουν πρόσβαση στα νοσοκομεία
Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα λαμβάνουν ιατρική φροντίδα
Οι Ταλιμπάν επιβάλλουν στις γυναίκες να φορούν μπούρκα για να έχουν πρόσβαση στα νοσοκομεία
Οι αρχές των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν διέταξαν όλες τις γυναίκες, ασθενείς, συνοδούς και εργαζόμενες, να φορούν μπούρκα, προκειμένου να εισέλθουν σε δημόσια νοσοκομεία της πόλης Χεράτ, σύμφωνα με την οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα.
Η απόφαση των Ταλιμπάν τέθηκε σε ισχύ στις 5 Νοεμβρίου, προκαλώντας αρχικά σημαντική μείωση στις εισαγωγές γυναικών ασθενών. Όπως αναφέρει η οργάνωση, οι αριθμοί «σταθεροποιήθηκαν» έκτοτε, ωστόσο πολλές γυναίκες κατάφεραν να επιστρέψουν μόνο αφού απέκτησαν μπούρκα.
«Παραμένουμε βαθιά ανήσυχοι ότι αυτό το μέτρο θα περιορίσει ακόμη περισσότερο την πρόσβαση των γυναικών στην υγειονομική περίθαλψη. Ακόμη και γυναίκες που χρειάζονταν άμεση ιατρική φροντίδα, δεν μπόρεσαν να μπουν στο νοσοκομείο», δήλωσε στο BBC η Σάρα Σατό, υπεύθυνη προγραμμάτων της οργάνωσης στο Αφγανιστάν.
Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, κατά τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του μέτρου παρατηρήθηκε πτώση 28% στις επείγουσες εισαγωγές παιδιών, ενώ αναφέρθηκε ότι μέλη των Ταλιμπάν εμπόδιζαν την είσοδο σε γυναίκες χωρίς μπούρκα στις πύλες των νοσοκομείων. Η μπούρκα είναι ένα ενιαίο ένδυμα που καλύπτει ολόκληρο το σώμα και το πρόσωπο, αφήνοντας μόνο ένα μικρό πλέγμα για να βλέπει η γυναίκα.
Παρότι το διάταγμα για την κάλυψη είχε ανακοινωθεί παλαιότερα, αυτή είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται αυστηρά στη Χεράτ. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, σύμφωνα με τοπικούς δημοσιογράφους, οι περιορισμοί φαίνεται να έχουν μερικώς χαλαρώσει, καθώς γυναίκες με μαντίλες ή χιτζάμπ μπόρεσαν να εισέλθουν στα νοσοκομεία.
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Προώθησης της Αρετής και Πρόληψης της Αντιβίας των Ταλιμπάν διέψευσε τις καταγγελίες, υποστηρίζοντας ότι «οι γυναίκες δεν υποχρεώνονται να φορούν μπούρκα», αλλά απλώς να τηρούν το χιτζάμπ. Παρ’ όλα αυτά, ακτιβίστριες από τη Χεράτ δηλώνουν πως το αυστηρό ενδυματολογικό μέτρο εφαρμόζεται σε νοσοκομεία, σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ανεβαίνει η ένταση μεταξύ Τελ-Αβίβ και Άγκυρας
Η προσωρινή πρόεδρος Ροντρίγκεζ προσπαθεί να κερδίσει την εύνοια των ΗΠΑ
Αιφνιδίασε τους πελάτες στο Ρέντμπεργκ στην πρώτη του επίσκεψη στην περιοχή μετά την άνοδό του στον θρόνο
Αφορμή για τις διαδηλώσεις ήταν η έξωση της 87χρονης Μαρικάρμεν από το διαμέρισμά της
Ανοίγει ο δρόμος για τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών
Μόνο η διπλωματία μπορεί να οδηγήσει σε μια διευθέτηση της κρίσης, τονίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Τα δύο ζώα θα περάσουν τα επόμενα δέκα χρόνια σε έναν ζωολογικό κήπο στην Ατλάντα
Eκατοντάδες διαδηλωτές καταγγέλλουν την έξωση της 87χρονης
Η αστυνομία έχει χαρακτηρίσει την υπόθεση «μείζον περιστατικό»
«Αυτό που είναι νόμιμο δεν είναι απαραίτητα ηθικό», δήλωσε ο ποντίφικας από τη Λούρδη
H ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού μπροστά σε άδεια έδρανα εν όψει των εκλογών στο Ισραήλ
Στο πλευρό της 87χρονης γυναίκας διαδηλωτές
Πόσα μπορεί κανείς άραγε να περιμένει από έναν οργανισμό χωρίς καμία ουσιαστική ισχύ στην εποχή της πολυκρίσης;
Τα μυστικά της επιτυχίας και τη φιλοσοφία της ζωής του μοιράστηκε ο χολιγουντιανός σταρ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα επιτύχει τους στόχους της «ανεξαρτήτως συνθηκών»
«Θα μπορούσατε να είστε εσείς η επόμενη Μαρικάρμεν», έγραφαν τα πανό
Οι διαδηλωτές ζητούν τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Εξαιτίας των καιρικών συνθηκών ακυρώθηκαν και οι συναυλίες του Βρετανού Εντ Σίραν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.