- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Τραμπ εξετάζει την απελευθέρωση του Μαρουάν Μπαργκούτι
Ο πιο γνωστός κρατούμενος στο Ισραήλ
Ο Τραμπ εξετάζει την απελευθέρωση του Μαρουάν Μπαργκούτι
Ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καλέσει το Ισραήλ να απελευθερώσει τον Μαρουάν Μπαργκούτι, έναν από τους πιο γνωστούς Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατουμένους, που παραμένει στη φυλακή εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Time, ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε ότι εξετάζει σοβαρά το ζήτημα, δηλώνοντας μάλιστα ότι ήταν «η ερώτηση της ημέρας» για τον ίδιο.
Ο Μπαργκούτι, 66 ετών, καταδικάστηκε το 2004 σε πέντε φορές ισόβια και επιπλέον 40 χρόνια κάθειρξη για επιθέσεις κατά Ισραηλινών στη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντα. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, ωστόσο εξακολουθεί να χαίρει μεγάλης εκτίμησης τόσο στη Φατάχ όσο και σε αντίπαλες παλαιστινιακές οργανώσεις, ενώ συχνά συγκρίνεται με τον εκλιπόντα Γιάσερ Αραφάτ.
Το όνομά του επανήλθε στο προσκήνιο μέσα από την πολυφασική συμφωνία εκεχειρίας που διαμόρφωσε ο Τραμπ αυτόν τον μήνα, η οποία προέβλεπε ανταλλαγή ομήρων με περίπου 2.000 Παλαιστινίους κρατουμένους. Η απελευθέρωσή του θα μπορούσε, σύμφωνα με αναλυτές, να λειτουργήσει ως καταλύτης για την ενότητα των Παλαιστινίων και την αναβίωση των συζητήσεων γύρω από λύση δύο κρατών.
Την ίδια ώρα, καταγγελίες δύο πρόσφατα αποφυλακισμένων κρατουμένων ότι ο Μπαργκούτι ξυλοκοπήθηκε από Ισραηλινούς σωφρονιστικούς τον Σεπτέμβριο προκάλεσαν αντιδράσεις. Η Ισραηλινή Υπηρεσία Φυλακών απέρριψε τους ισχυρισμούς ως «ψευδείς».
Το ζήτημα της παλαιστινιακής ηγεσίας παραμένει ανοικτό, καθώς ο Μαχμούντ Αμπάς, 89 ετών, συνεχίζει να κυβερνά τη Δυτική Όχθη με αναβληθείσες εκλογές, ενώ η Χαμάς διατηρεί τον έλεγχο της Γάζας. Σε αυτό το πλαίσιο, η προοπτική απελευθέρωσης του Μπαργκούτι αγγίζει όχι μόνο τις ισραηλινοπαλαιστινιακές σχέσεις αλλά και τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής.
Πρόσθετη ένταση προκάλεσε αυτή την εβδομάδα η οριακή ψήφιση νομοσχεδίου από Ισραηλινούς υπερεθνικιστές για την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Ντ. Βανς, το χαρακτήρισε «προσβλητικό και ανόητο πολιτικό σόου», ενώ ο Τραμπ επανέλαβε ότι έχει δεσμευθεί στις αραβικές χώρες να μην προχωρήσει κάτι τέτοιο, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά το Ισραήλ θα έχανε την υποστήριξη των ΗΠΑ.
Η συζήτηση γύρω από τον Μπαργκούτι αναδεικνύει πόσο ρευστό παραμένει το παλαιστινιακό ζήτημα, με τον πρώην ηγέτη της Ιντιφάντα να παραμένει στη φυλακή αλλά και στην πολιτική φαντασία των Παλαιστινίων, ενώ οι αποφάσεις της Ουάσιγκτον συνεχίζουν να καθορίζουν τα όρια ελπίδας ή απογοήτευσης στη Μέση Ανατολή.
Πηγή: Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι δύο ήταν «μεταξύ των πιο σημαντικών προσώπων στην ιρανική κοινότητα πληροφοριών»
Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε σήμερα το κάλεσμά του προς άλλες χώρες να βοηθήσουν στην ασφάλεια των Στενών του Χορμούζ
15η ημέρα του πολέμου στη Μέση Ανατολή
ΗΠΑ και Ιράν αντιτίθενται στην πιθανότητα εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή
Πρώτη συνομιλία των δύο χωρών μετά την έναρξη του πολέμου στο Ιράν
Πέθανε σε ηλικία 96 ετών ένας από τους σημαντικότερους φιλοσόφους του 20ού και των αρχών του 21ου αιώνα
Εάν πληγούν ενεργειακές υποδομές της
Το ζευγάρι απαντά σε αποσπάσματα από το νέο βιβλίο του Τομ Μπάουερ που ισχυρίζονται ότι η Μέγκαν «έκανε πλύση εγκεφάλου» στον Χάρι
Το κάλεσμα σε Βρετανία και Κίνα - H ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου
Υπήρξε ένας από τους πιο επιδραστικούς φιλοσόφους όλων των εποχών
Ποιος φέρεται να είναι ο διάσημος καλλιτέχνης;
Η αποστολή του HMS Dragon στην Κύπρο άργησε, καθώς η στρατηγική αξιοπιστία της βρετανικής κυβέρνησης φθίνει επικίνδυνα
Ο πρεσβευτής της Τεχεράνης στο Νέο Δελχί επιβεβαίωσε την άρση του αποκλεισμού εν μέσω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης
Κλιμάκωση της έντασης στο Ιράκ με νεκρά ηγετικά στελέχη των Ταξιαρχιών της Χεζμπολά
Ο Αμερικανός πρόεδρος απειλεί με πλήρη καταστροφή των ενεργειακών υποδομών - Απαντά με αντίποινα η Τεχεράνη
Συναγερμός στις ολλανδικές αρχές μετά το νέο χτύπημα - Αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας στην Ευρώπη
Δημήτρης Κούρκουλας, Πλάμεν Τόντσεφ, Κώστας Υφαντής, Ινώ Αφεντούλη, Γιάννης Κουτσομύτης και Έλενα Λαζάρου αναλύουν τις εξελίξεις
H Νίνα Χρουστσόβα είνια καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο The New School στη Νέα Υόρκη
Η επικήρυξη αφορά και τον Μοτζταμπά Χαμενεΐ
Διαγραμμένη δήλωση στο Telegram, όπου καταγγέλλει ψυχολογική πίεση των παικτριών και πολιτικό κλίμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.