- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Σαμάν και η Αικατερίνα Μιζουλίνα – Το νέο «ζευγάρι ισχύος» του Πούτιν
Και οι δύο εκτοξεύθηκαν σε δημοτικότητα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία
Ο Σαμάν και η Αικατερίνα Μιζουλίνα – Το νέο «ζευγάρι ισχύος» του Πούτιν
Ένας εθνικιστής ποπ σταρ και η επικεφαλής της διαδικτυακής λογοκρισίας στη Ρωσία αναδεικνύονται σε «ισχυρό ζευγάρι» του Κρεμλίνου. Ο Γιάροσλαβ Γιούριεβιτς Ντρόνοφ, γνωστός με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Σαμάν, και η Αικατερίνα Μιζουλίνα, επικεφαλής της Οργάνωσης Ασφαλούς Διαδικτύου, συνδυάζουν την προπαγάνδα με την εικόνα νεανικών προσώπων, και χαίρουν προβολής από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Και οι δύο εκτοξεύθηκαν σε δημοτικότητα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο Σαμάν κυκλοφόρησε το πρώτο του χιτ «Ας Σηκωθούμε» παραμονές της εισβολής, τραγούδι αφιερωμένο σε Ρώσους στρατιώτες, ενώ το 2022 εμφανίστηκε δίπλα στον Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο.
Το ζευγάρι ανακοίνωσε πρόσφατα τη σχέση του με ένα φιλί επί σκηνής και ίδρυσε πολιτικό κόμμα με το όνομα «Εμείς» – τίτλο δανεισμένο από τραγούδι του Σαμάν. Στους στίχους του κυριαρχεί το σύνθημα «Ο Θεός είναι μαζί μας! Ενωμένοι για πάντα στο αίμα μας!». Κριτικοί έχουν συγκρίνει το βίντεο του τραγουδιού, με τον τραγουδιστή να παρελαύνει στην Κόκκινη Πλατεία με μαύρο δερμάτινο ντύσιμο και περιβραχιόνιο στα χρώματα της ρωσικής σημαίας, με προπαγάνδα της ναζιστικής εποχής.
Αντιπολιτευόμενοι πολιτικοί, όπως ο εξόριστος Γεβγκένι Ντομοζίροφ, περιέγραψαν το κόμμα ως «το κόμμα του ρωσικού φασισμού», εκτιμώντας ότι μπορεί να λειτουργήσει ως βαλβίδα για την εκτόνωση των σκληροπυρηνικών φιλοπολεμικών.
Ο Σαμάν, που συνδυάζει την εικόνα ποπ είδωλου με αισθητική στρατιωτικού αξιωματικού, έχει εμφανιστεί σε κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας αλλά και στην Πιονγκγιάνγκ, όπου τραγούδησε μπροστά στον Κιμ Γιονγκ Ουν κρατώντας σημαίες της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας.
Η Μιζουλίνα, κόρη της γνωστής φιλοπουτινικής βουλευτού Γελένα Μιζουλίνα, έχει καταγγείλει περισσότερα από 300 άτομα — από μπλόγκερ μέχρι καλλιτέχνες — οδηγώντας πολλούς σε δημόσιες συγγνώμες ή σε καταδίκες βάσει των αυστηρών νόμων λογοκρισίας. Έχει χαρακτηρίσει το ραπ ως «μηχανή παραγωγής εξτρεμισμού» και στηρίζει τις απαγορεύσεις κατά «παιδο-free» και ΛΟΑΤΚΙ ιδεολογιών.
Παρά την έντονη προβολή του Σαμάν από τα κρατικά μέσα, η πραγματική απήχησή του αμφισβητείται, καθώς έχουν υπάρξει αναφορές για ακυρώσεις συναυλιών λόγω χαμηλής προπώλησης. Από την άλλη, η ίδια η Άλλα Πουγκατσόβα, η μεγαλύτερη σταρ της ρωσικής ποπ που ζει εξόριστη, δήλωσε ότι ο Σαμάν θα μπορούσε μια μέρα να γίνει βουλευτής ή υπουργός Πολιτισμού, αν και εξέφρασε απογοήτευση: «Ο πόθος για χρήμα νίκησε το καλό», είπε χαρακτηριστικά.
Για πολλούς επικριτές, το ζευγάρι ενσαρκώνει την πιο σκληρή εκδοχή της φιλοπουτινικής κουλτούρας. «Αν ο Σαμάν και η Μιζουλίνα αποκτήσουν παιδιά, τότε θα έρθει στον κόσμο ο Αντίχριστος», έγραψε σκωπτικά δημοφιλής σατιρικός λογαριασμός στα κοινωνικά δίκτυα.
Πηγή: The Times
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι ο πόλεμος στο Ιράν εισέρχεται σε νέα φάση
Οι ΗΠΑ βύθισαν πλοίο με drone, μπαράζ χτυπημάτων του Ιράν σε χώρες του Κόλπου
«Η σοβαρότητα των οικονομικών συνεπειών θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια τους»
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η επιστροφή του τραμπισμού πιέζουν την Ευρώπη να ορίσει τη δική της στρατηγική και αξιακή κατεύθυνση.
«Δεν έχω την παραμικρή ανησυχία για αυτό», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μακρόν για την κρίση στη Μέση Ανατολή
«Το πρόβλημά μας είναι οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ
Προειδοποιήσεις για αυξημένη απειλή επιθέσεων, κυβερνοεπιθέσεων και ριζοσπαστικοποίησης
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν σκοτώθηκε το προηγούμενο Σάββατο μετά από βομβαρδισμό
Η κυβέρνηση καταθέτει νομοσχέδιο – Στα τέλη Σεπτεμβρίου πιθανό το δημοψήφισμα για τις συνομιλίες με ΕΕ
Το υψηλό κόστος των Patriot οδηγεί ΗΠΑ και χώρες του Κόλπου σε ουκρανικά anti-drones χαμηλού κόστους
Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου προαναγγέλλει «και άλλες εκπλήξεις» για την Τεχεράνη
Ο Τραμπ επιτίθεται στον Χέρτζογκ και ζητά άμεση χάρη στον Νετανιάχου - Το Ισραήλ επικαλείται το κράτος δικαίου
Στη θέση της ο γερουσιαστής Μαρκγουέιν Μάλιν από την Οκλαχόμα
Απομακρύνθηκε βίαια από φρουρούς ενώ φώναζε συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης σε ακρόαση της Γερουσίας
Η κρατική τηλεόραση δεν έδωσε καμία άλλη διευκρίνιση
«Να μπει τέλος στις επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος
«Ευπρόσδεκτη κάθε βοήθεια», δηλώνει ο Ντόναλντ Τραμπ
«Δεν σκοπεύουμε να κλείσουμε προς το παρόν τα Στενά του Ορμούζ», διαβεβαιώνει ο Ιρανός ΥΠΕΞ
Βαλλιστικός πύραυλος έπληξε εγκατάσταση στο Μααμίρ με περιορισμένες ζημιές, χωρίς ανθρώπινες απώλειες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.