- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Εκλογές στα Κατεχόμενα: Γιατί είναι κρίσιμες για όλη την Κύπρο;
Οι υποψήφιοι και η στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Τα Κατεχόμενα σε τροχιά προεκλογικού αγώνα: Από τις «τηλεφωνικές γραμμές» στο χαμόγελο της ουδετερότητας και η Τουρκία ως σκηνοθέτης
Στα κατεχόμενα της Κύπρου πλησιάζουν προεδρικές εκλογές. Επισήμως, είναι μια «εσωτερική διαδικασία των Τουρκοκυπρίων». Στην πράξη, όμως, όλοι ξέρουν ότι η Άγκυρα είναι ο μεγάλος σκηνοθέτης. Στις εκλογές του 2020, η Τουρκία αναμείχθηκε τόσο ανοιχτά που κανείς δεν κρατούσε τα προσχήματα. Σήμερα, η εικόνα είναι πιο κομψή: ένα χαμόγελο, μια δήλωση περί «δημοκρατικής διαδικασίας» και τίποτε παραπάνω. Τουλάχιστον στην επιφάνεια.
Αυτή τη φορά, οι κάλπες στα κατεχόμενα μοιάζουν πιο αβέβαιες. Δημοσκοπήσεις δείχνουν τον νυν ηγέτη Ερσίν Τατάρ και τον Τούφαν Ερχιουρμάν σε μάχη στήθος με στήθος. Οι πιο πρόσφατες, μάλιστα δείχνουν τον Ερχιουρμάν να έχει ένα μικρό προβάδισμα, με μια μικρή δεξαμενή γύρω στο 5% να παραμένει αδιευκρίνιστη. Με λίγα λόγια: ο «εκλεκτός» της Άγκυρας δεν παίζει μόνος του στο γήπεδο. Η κοινωνία δείχνει διχασμένη και αυτό εξηγεί γιατί η Άγκυρα αυτή τη φορά παριστάνει τον «ουδέτερο θεατή».
Αναφέρομαι στον εκλεκτό της Άγκυρας γιατί στις προηγούμενες εκλογές, ο Ερντογάν φρόντισε να το κάνει καθαρό. Το 2020 η εικόνα ήταν τελείως διαφορετική. Ο Μουσταφά Ακιντζί, τότε ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, μιλούσε ανοιχτά για «ωμές παρεμβάσεις». Τηλέφωνα, πιέσεις, υποσχέσεις για βοήθεια, ακόμη και απειλές — όλα στραμμένα εναντίον του. Ο ίδιος ο Ερντογάν δεν μπήκε στον κόπο να κρατήσει προσχήματα. Υποδέχτηκε τον Τατάρ στην Άγκυρα και παρουσίασε πανηγυρικά το άνοιγμα μέρους των Βαρωσίων, λίγο πριν τον δεύτερο γύρο των τότε εκλογών. Ήταν το πιο απροκάλυπτο «δώρο» εκστρατείας που θα μπορούσε να φανταστεί κανείς.
Σήμερα, αντιθέτως, ο Ερντογάν περιορίζεται σε ευχές: «καλή επιτυχία και στους δύο υποψηφίους». Λες και μιλάει για εκλογές στη Νορβηγία. Η εικόνα μιας Τουρκίας που σέβεται τις δημοκρατικές διαδικασίες προκαλεί χαμόγελα — ειρωνικά, αυτή τη φορά. Όμως η διαφορά είναι απλή: το 2020 ο στόχος ήταν να φύγει ο Ακιντζί. Τώρα ο Τατάρ είναι ήδη στη θέση του, και η Άγκυρα μπορεί να παριστάνει τον «ουδέτερο θεατή».
Η σύγκρουση, πάντως, είναι ξεκάθαρη:
Ο Ερσίν Τατάρ στηρίζει ανοιχτά τη γραμμή της Άγκυρας για λύση δύο κρατών. Θεωρεί ότι η ομοσπονδιακή λύση έχει «πεθάνει» και μιλά για «κυριαρχική ισότητα». Είναι ο άνθρωπος που ενσωματώνει πλήρως τη στρατηγική της Τουρκίας. Ο Τούφαν Ερχιουρμάν, αντίθετα, επιμένει ότι η λύση πρέπει να βρεθεί στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως ορίζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Μιλά για επανέναρξη των συνομιλιών, για συμβιβασμό, για έξοδο από το αδιέξοδο. Με άλλα λόγια, εκπροσωπεί την πιο «παραδοσιακή» γραμμή τουρκοκυπριακής πολιτικής, αλλά και την πιο ρεαλιστική από άποψη διεθνούς νομιμότητας. Το δίλημμα λοιπόν δεν είναι μόνο προσωπικό· είναι πολιτικό και καθοριστικό για την πορεία του Κυπριακού.
Γι' αυτό η σιωπή του Ερντογάν είναι τόσο εύγλωττη. Ξέρει ότι οι κάλπες μπορεί να επιφυλάξουν εκπλήξεις. Ξέρει ότι ο Ερχιουρμάν δεν είναι Ακιντζί: δεν έχει την ίδια σχέση αντιπαλότητας με την Άγκυρα, αλλά ούτε και την ίδια προθυμία να παίζει τον ρόλο «εκπροσώπου». Και ξέρει ότι μια ανοιχτή παρέμβαση θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ. Έτσι, αντί για απειλές και τηλεφωνήματα, έχουμε «ευχές» και χαμόγελα. Σαν να θέλει να μας πείσει ότι αυτή τη φορά όλα είναι απολύτως θεσμικά. Μόνο που η μνήμη δεν είναι τόσο κοντή: όλοι θυμούνται το 2020.
Η ειρωνεία είναι πως, όσο κι αν παριστάνει τον θεατή, η Τουρκία παραμένει ο σκηνοθέτης. Η μόνη διαφορά είναι στο στυλ: τότε ήταν ωμή παρέμβαση, τώρα είναι κουκλοθέατρο με κοστούμια ουδετερότητας. Όμως αν κάτι έδειξαν οι δημοσκοπήσεις, είναι πως οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι δεδομένοι. Και αν το Κυπριακό έχει ανάγκη από μια φωνή που να κοιτάζει μπροστά, που να μιλά για ομοσπονδία και επανένωση, τότε ίσως —λέμε ίσως— να άξιζε αυτή τη φορά να ευχηθούμε κι εμείς, ειλικρινά, «καλή επιτυχία στον Τούφαν Ερχιουρμάν».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η συμμετοχή της DEA έρχεται μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της αστυνομικής αναφοράς για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες βρέθηκε νεκρή
Κλιμακώνεται η ένταση Ισραήλ-Τουρκίας
Η κατοχή, ο χρόνος που περνά και η πραγματικότητα του Κυπριακού που επιλέγουμε να δούμε
Μια νύχτα κάτω από τη γη, την ώρα που πύραυλοι και drones χτυπούν το Κίεβο. Άνθρωποι κοιμούνται δίπλα, ενώ στο Telegram καταφθάνουν προειδοποιήσεις για το επόμενο κύμα επίθεσης
Στο στόχαστρο οι χώρες που στηρίζουν την Τεχεράνη
Οι Ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν οκτώ αεροπορικές επιδρομές στη βάση Αμπού αλ-Ντουχούρ στη βορειοδυτική Συρία
«Μοιάζουν με κομμάτι του τοπίου», δήλωσε ο νέος πρωθυπουργός της χώρας
Σκληρό πλήγμα στην Τεχεράνη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Οι συνθήκες θανάτου του μικρού κοριτσιού προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή
Λίγες εβδομάδες μετά τις φωτιές που είχαν οδηγήσει στην απομάκρυνση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων
Ο κατάλογος των αγνοουμένων φτάνει έως το 1925
«Έχει 57 πυρηνικά όπλα, αυτό δεν έπρεπε ποτέ να είχε συμβεί», λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Προτεραιότητα η προστασία των ανηλίκων - Ειδικές δομές για τα πιο ευάλωτα παιδιά
Ο Ιούλιος υπήρξε ο θερμότερος μήνας που καταγράφηκε ποτέ στη χώρα
Ο ασθενής θα μπορεί να χορηγεί ο ίδιος στον εαυτό του μια θανατηφόρα ουσία, παρουσία επαγγελματία υγείας
Εκτός λειτουργίας επτά από τα δέκα μεγαλύτερα κέντρα logistics της Wildberries
53 εκατομμύρια δολάρια θα καταβάλει το πανεπιστήμιο
Οι κάτοικοι δέχονται συχνά επιθέσεις από αρκούδες αν και οι θάνατοι είναι σχετικά σπάνιοι
Οι Δημοκρατικοί επιμένουν να τονίζουν τη διαφθορά στην κυβέρνηση
Σε κρίσιμη κατάσταση η ανήλικη κόρη της οικογένειας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.