- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Τραμπ θέλει να ζητήσει τη θανατική ποινή για κάθε φόνο στην Ουάσινγκτον
Τι υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος
Ο Τραμπ δηλώνει ότι θέλει να ζητήσει τη θανατική ποινή για κάθε φόνο στην Ουάσινγκτον - Τι υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος
Ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε σήμερα ότι θα ζητείται η ποινή του θανάτου για κάθε φόνο που διαπράττεται στην Ουάσινγκτον, την ώρα που η εσχάτη των ποινών έχει καταργηθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα από το 1981.
«Εάν κάποιος σκοτώσει κάποιον στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον, Περιφέρεια της Κολούμπια, θα ζητήσουμε τη θανατική ποινή. Και αυτό είναι πολύ αποτρεπτικό», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου στον Λευκό Οίκο.
Η κυβέρνηση Τραμπ θα μπορεί να ζητήσει την ποινή αυτή σε υποθέσεις δολοφονίας που μπορούν να διωχθούν σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αλλά όχι σε εκείνες που διώκονται σε τοπικό επίπεδο.
Ωστόσο ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, ένθερμος υποστηρικτής της θανατικής ποινής, θα μπορούσε να επιδιώξει να τροποποιήσει την ισχύουσα νομοθεσία στην πρωτεύουσα, η οποία κατά παράδοση είναι προπύργιο των Δημοκρατικών. Η Ουάσινγκτον δεν ανήκει σε καμιά πολιτεία, έχει ένα ειδικό καθεστώς, ενώ και τελεί υπό τον έλεγχο του Κογκρέσου.
Το 1992, μετά τον φόνο ενός κοινοβουλευτικού βοηθού, το Κογκρέσο είχε επιβάλει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την επαναφορά της εσχάτης των ποινών στην Ουάσινγκτον, αλλά τα δύο τρίτα των κατοίκων την είχε απορρίψει.
Από τα διατάγματα στη θανατική ποινή - Η κλιμάκωση στις απόψεις Τραμπ
Μόλις επέστρεψε στον Λευκό Οίκο, στα τέλη Ιανουαρίου, ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα ζητώντας τη διεύρυνση της χρήσης του «για τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα» και δίνοντας επομένως οδηγία στους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς να διώκουν για μια τέτοια κατηγορία συχνότερα.
Οι σημερινές του δηλώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της εκστρατείας του για την ανάκτηση της τάξης στην Ουάσινγκτον, μια πόλη που θεωρεί ότι «έχει καταληφθεί από βίαιες συμμορίες». Για τον σκοπό αυτό, διέταξε την ανάπτυξη στρατιωτών της Εθνοφρουράς, μερικοί από τους οποίους τώρα οπλοφορούν στους δρόμους της πρωτεύουσας.
Τη Δευτέρα, ζήτησε από τον υπουργό Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ να συγκροτήσει μια ειδική μονάδα στις τάξεις της Εθνοφρουράς «με αποστολή να εγγυάται την τάξη και την ασφάλεια στην πρωτεύουσα της χώρας».
Ανακοίνωσε επίσης την πρόσληψη επιπλέον αστυνομικών και εισαγγελέων στην Ουάσινγκτον.
Η θανατική ποινή έχει καταργηθεί σε 23 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες, ενώ τρεις άλλες --η Καλιφόρνια, το Όρεγκον και η Πενσυλβάνια-- έχουν εφαρμόσει μορατόρια.
Τρεις πολιτείες --η Αριζόνα, το Οχάιο και το Τενεσί-- είχαν αναστείλει τις εκτελέσεις, αλλά έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να τις επαναφέρουν.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Αμερικανός πρόεδρος περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Πώς κατέρρευσε η «ειδική σχέση» Ρώμης και Λευκού Οίκου
Η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις του Τζέι Ντι Βανς
Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης μετά τη σύγκρουση δύο επιβατικών αμαξοστοιχιών - Έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος
Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Ο Ματάν Γκρίνμπεργκ της startup Factory επένδυσε στην ποιότητα του ύπνου του προσωπικού του
Η κυβέρνηση Αλμπανέζι δεσμεύεται να αναχαιτίσει την εξάπλωση του H5N1 μετά τον εντοπισμό μολυσμένου θαλάσσιου πτηνού
Δύο βαγόνια του συρμού κατέληξαν στο οδόστρωμα από ύψος πέντε μέτρων
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ασκεί δριμεία κριτική για το κόστος της σύγκρουσης
Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε το υπερπολυτελές Boeing 747-8, αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων
Λίγες ώρες αργότερα, η οικογένεια εξέδωσε ανακοίνωση
Το περιστατικό έφερε ξανά στο προσκήνιο το φαινόμενο «King Tide» ή «βασιλική παλίρροια»
Εντάσεις στη σχέση των δύο χωρών με αφορμή την κοινή ιστορία τους
Αντιμετωπίζει ακόμα και ισόβια κάθειρξη
Αιτία του εκτροχιασμού φέρεται να είναι μία βλάβη στον μηχανισμό αλλαγής τροχιάς
Αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς επιβατών
Πρόστιμο 200 φράγκων ακόμη και για τατουάζ - Η απαγόρευση θα ισχύει και για τις ψηφιακές πλατφόρμες
Το κτίριο, ένας οκταώροφος πύργος επενδεδυμένος με γρανίτη, έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του
Oι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν από την επόμενη σχολική χρονιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.