- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Οι βάλτοι στην πρώτη γραμμή: Πώς οι τύρφες μπορούν να σταματήσουν τα τανκς του Πούτιν
Tι προτείνει ο Ολλανδός βιολόγος Χανς Γιόοστεν
Οι βάλτοι στην πρώτη γραμμή: Πώς οι τύρφες μπορούν να σταματήσουν τα τανκς του Πούτιν
Σε έναν βάλτο της βορειοανατολικής Γερμανίας, ο Ολλανδός βιολόγος Χανς Γιόοστεν βουλιάζει στο μαλακό έδαφος και εξηγεί πώς το τοπίο αυτό μπορεί να σταματήσει όχι μόνο την κλιματική κρίση — αλλά και τα τανκς του Πούτιν.
Ο Γιόοστεν, γνωστός και ως «πάπας των τυρφώνων», προωθεί μια ιδέα που συνδυάζει άμυνα κατά της Ρωσίας του Πούτιν και οικολογία: την επαναφορά των αποξηραμένων υγροτόπων της Ευρώπης.
Οι τύρφες —εκτάσεις με μερικώς αποσυντεθειμένα φυτικά υλικά— είναι από τους πιο αποτελεσματικούς ταμιευτήρες άνθρακα. Όταν παραμένουν υγρές, παγιδεύουν CO₂. Όταν αποξηραίνονται, αρχίζουν να εκπέμπουν τεράστιες ποσότητες. Η επαναύγρανση τους (rewetting) θεωρείται κρίσιμη για την επίτευξη των παγκόσμιων κλιματικών στόχων.
Παράλληλα, οι βαλτώδεις περιοχές μπορούν να λειτουργήσουν ως φυσικά αμυντικά εμπόδια. Όπως έδειξε και η περίπτωση της Ουκρανίας το 2022, τα πλημμυρισμένα εδάφη μπορούν να καθυστερήσουν την προέλαση στρατευμάτων. Ορισμένες χώρες, όπως η Εσθονία, έχουν ήδη συμπεριλάβει τέτοια φυσικά στοιχεία στα αμυντικά τους σχέδια. Ο Γιόοστεν βλέπει τις επαναυγρανθέντες τύρφες όχι ως πολεμικά μέσα, αλλά ως «αντι-όπλα».
Όμως η επιστροφή στους βάλτους δεν είναι απλή υπόθεση. Οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν. Ορισμένοι αγρότες διαμαρτύρονται για τα κουνούπια, την υγρασία στα σπίτια και τις απώλειες στις καλλιέργειες. Στο ίδιο το Κίσχοφερ Μουρ, η επαναύγρανση που είχε ξεκινήσει μετά την επανένωση της Γερμανίας σταμάτησε μετά από τοπικές πιέσεις.
Άλλες χώρες, όπως η Πολωνία, επιλέγουν σκληρότερα σύνορα: Η κατασκευή μεταλλικών φραγμάτων στην προστατευόμενη περιοχή Μπιάλοβιέζα διχάζει το πολύτιμο οικοσύστημα και αγνοεί, κατά τους επιστήμονες, την αμυντική δυναμική της φύσης.
Ορισμένες στρατιωτικές ηγεσίες εκφράζουν επιφυλάξεις — όχι πάντα αβάσιμες. Σε πρόσφατη άσκηση στη Λιθουανία, τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους όταν το όχημά τους παγιδεύτηκε σε βάλτο.
Πηγή: Financial Times
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πολιτική κόντρα για το αν θα σταματήσει η αλλαγή των ρολογιών
Από τη Δευτέρα έχουν συλληφθεί περίπου 5.000 άνθρωποι
Χιλιάδες βίντεο με γυναίκες χωρίς τη συγκατάθεσή τους
Από 100 ευρώ και πάνω η βόλτα
Σε τροχιά εξέγερσης τα σχολεία - ΠΡΟΣΟΧΗ, ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ
Bρίσκεται πλέον στο επίκεντρο δικαστικής διαμάχης με φόντο την κληρονομιά
Οι Φιλελεύθεροι ζητούν στοιχεία για τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους ιδιοκτήτες της ομάδας
Συναγερμός μετά τον εντοπισμό ύποπτου μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τη Λευκορωσία
Νοσηλεύεται στο Τενεσί - Παγώνουν οι εκτελέσεις και ξεκινά έρευνα
Πολιτικοί τριγμοί για την κυβέρνηση Σάντσεθ - Στους δρόμους οι ενοικιαστές
Απολύθηκε ένας από τους 7 κατηγορούμενους για ομαδικό βιασμό
Ο Ουκρανός πρόεδρος κατηγορεί τη Ρωσία ότι κλιμακώνει τις επιθέσεις σε όλη τη χώρα
Τι σημαίνει για τις τιμές
Η ποινή του αναμένεται να ανακοινωθεί στις 18 Δεκεμβρίου
Ενόψει των εκλογών της 27ης Οκτωβρίου
Η Ένωση Ενοικιαστών δηλώνει ότι θα προχωρήσει κανονικά στις μαζικές κινητοποιήσεις του Σαββάτου
Η Σιμπέλ Σαβέλα επρόκειτο το βράδυ της Τρίτης να παραδώσει τη μικρή Βίβιαν στον πρώην σύζυγό της
Αξιωματούχος χαρακτήρισε τα τηλεοπτικά δίκτυα «επιδεικτικά και ανέντιμα»
Δακρυγόνα στο Στρασβούργο, πυροτεχνήματα κατά αστυνομικών στη Μασσαλία και πυρπολημένοι κάδοι στη Ρεν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.