- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κοινή δήλωση Ευρωπαίων: Επόμενο βήμα η τριμερής με Ζελένσκι - Αταλάντευτη η αλληλεγγύη μας στην Ουκρανία
«Η Ουκρανία θα αποφασίζει για το έδαφός της»
Κοινή δήλωση Ευρωπαίων: Επόμενο βήμα η τριμερής με Ζελένσκι - Αταλάντευτη η αλληλεγγύη μας στην Ουκρανία
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύονται μέσω κοινής δήλωσης σήμερα να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία και να διατηρήσουν την πίεση προς τη Ρωσία, μετά τη σύνοδο κορυφής στην Αλάσκα μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η κοινή δήλωση εκδόθηκε από Ευρωπαίους ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζιόρτζια Μελόνι, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κίρ Σταρμερ και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αφού ενημερώθηκαν από τον Τραμπ για τις συνομιλίες του με τον Πούτιν.
«Οι ηγέτες χαιρέτισαν τις προσπάθειες του προέδρου Τραμπ να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, και να επιτευχθεί δίκαιη και διαρκής ειρήνη.
Όπως είπε ο πρόεδρος Τραμπ, «δεν υπάρχει συμφωνία μέχρι να υπάρξει συμφωνία». Όπως οραματίζεται ο πρόεδρος Τραμπ, το επόμενο βήμα πρέπει τώρα να είναι περαιτέρω συνομιλίες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Ζελένσκι, τον οποίο θα συναντήσει σύντομα.
Είμαστε επίσης έτοιμοι να συνεργαστούμε με τον πρόεδρο Τραμπ και τον πρόεδρο Ζελένσκι για μια τριμερή σύνοδο κορυφής με την υποστήριξη της Ευρώπης».
Ευρωπαίοι: Η Ουκρανία θα αποφασίζει για το έδαφός της
Η δήλωση τονίζει ότι «η Ουκρανία πρέπει να έχει ακλόνητες εγγυήσεις ασφάλειας για να υπερασπιστεί αποτελεσματικά την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα. Χαιρετίζουμε τη δήλωση του προέδρου Τραμπ ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να δώσουν εγγυήσεις ασφάλειας. Η Συμμαχία των Προθυμών είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο. Δεν πρέπει να επιβληθούν περιορισμοί στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας ή στη συνεργασία της με τρίτες χώρες. Η Ρωσία δεν μπορεί να ασκήσει βέτο στην πορεία της Ουκρανίας προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Η Ουκρανία θα αποφασίζει για το έδαφός της. Τα διεθνή σύνορα δεν πρέπει να αλλάξουν με τη βία».
Η κοινή δήλωση προσθέτει: «Η υποστήριξή μας προς την Ουκρανία θα συνεχιστεί. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε περισσότερα για να διατηρήσουμε την Ουκρανία ισχυρή, προκειμένου να επιτευχθεί το τέλος των εχθροπραξιών και μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη.
Όσο συνεχίζονται οι δολοφονίες στην Ουκρανία, είμαστε έτοιμοι να διατηρήσουμε την πίεση προς τη Ρωσία. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις κυρώσεις και τα ευρύτερα οικονομικά μέτρα για να ασκήσουμε πίεση στην πολεμική οικονομία της Ρωσίας μέχρι να επιτευχθεί μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη.
Η Ουκρανία μπορεί να βασίζεται στην αταλάντευτη αλληλεγγύη μας, καθώς εργαζόμαστε για μια ειρήνη που θα διαφυλάσσει τα ζωτικά συμφέροντα της Ουκρανίας και της Ευρώπης στον τομέα της ασφάλειας».
Μερτς: Έκτακτο άτυπο υπουργικό συμβούλιο
Εν τω μεταξύ, έκτακτο άτυπο υπουργικό συμβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης συγκάλεσε ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τη συνάντηση της Αλάσκας, μεταδίδει η εφημερίδα BILD, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Μερτς θέλει να ενημερώσει τους υπουργούς του για τα αποτελέσματα της συνάντησης του προέδρου των ΗΠΑ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Όρμπαν: Ο κόσμος είναι ένα ασφαλέστερο μέρος μετά τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν
Ο κόσμος είναι ένα ασφαλέστερο μέρος μετά τη συνάντηση κορυφής του προέδρου των ΗΠΑ με τον Ρώσο ομόλογό του στην Αλάσκα, δήλωσε στο μεταξύ ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.
«Για χρόνια, βλέπαμε τις δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις να εξαλείφουν το πλαίσιο της συνεργασίας τους και να στέλνουν η μία στην άλλη μηνύματα», σημείωσε ο Όρμπαν σε ανάρτησή του στο Facebook. «Αυτό τελείωσε τώρα. Ο κόσμος είναι ασφαλέστερος σήμερα από ό,τι ήταν χθες», υπογράμμισε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα αναμενόμενα αντίποινα του Ιράν και ο ρόλος της Ρωσίας
«Ήταν ένα ευγενικό και έξυπνο παιδί», δήλωσε πηγή στο Page Six
Σε περίπτωση αμερικανικής χερσαίας εισβολής το Ιράν θα ανοίξει «νέο μέτωπο»
Η σκέψη δημιουργίας ενός διεθνούς «άξονα λογικής» αποκτά χαρακτήρα επείγοντος λαμβάνοντας υπόψη το αδιέξοδο Τραμπ στο Ιράν
«Αν το πουν θα τους σκοτώσουν δικοί τους» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ αναφέρθηκε τελικά στη γειτονική χώρα με τη συνταγματική της ονομασία
Η Ντανιέλα Σαντανκέ ήταν από τα βασικά στελέχη του κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ υπογράμμισε ότι ο Τραμπ «δεν μπλοφάρει»
Η νικήτρια φωτογραφία «Flying Rodent» αιχμαλώτισε τον νεαρό λύγκα σε μια μοναδική κυνηγετική στιγμή
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έλαβε την πρώτη θέση στις εκλογές αλλά χωρίς πλειοψηφία εδρών στο κοινοβούλιο
«Οι απαιτήσεις των ΗΠΑ είναι υπερβολικές»
Η μητέρα της παρουσιάστριας του NBC παραμένει αγνοούμενη για πάνω από 50 ημέρες
Φορούσε μπλούζα με γραμμένη την λέξη «vendetta» και βιντεοσκόπησε την επίθεση
Η Τεχεράνη θεώρησε υπερβολικό το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου
Θα διαδεχθεί τον Τιμ Ντέιβι, ο οποίος παραιτήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου
Η Άγκυρα προσπαθεί να τοποθετηθεί ως πιθανός μεσολαβητής
Αρχικά προβλέπεται εκεχειρία ενός μήνα - «Διαπραγματεύεστε με τον εαυτό σας», λέει η Τεχεράνη
«Μαζί, οι δύο χώρες μας είναι σύμμαχοι στην ελευθερία, ενωμένες από την ιστορία»
Το Πεντάγωνο αναμένεται να διατάξει την αποστολή 3.000 στρατιωτών στη Μέση Ανατολή
Η υπόθεση έρχεται να προστεθεί στον ευρύτερο φάκελο αποκαλύψεων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.