- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Διαφήμιση της Zara απαγορεύτηκε λόγω «ανθυγιεινά αδύνατων» μοντέλων
Κρίθηκε ανεύθυνη από βρετανική Αρχή -Τι απαντά η εταιρία
Η βρετανική Αρχή Διαφημιστικών Προτύπων απαγόρευσε διαφημίσεις της Zara λόγω ανθυγιεινά αδύνατων μοντέλων, απαιτώντας υπεύθυνη εικόνα
Δύο διαφημίσεις της γνωστής εταιρείας μόδας Zara απαγορεύτηκαν από την Αρχή Διαφημιστικών Προτύπων του Ηνωμένου Βασιλείου (ASA), επειδή παρουσίαζαν μοντέλα που έμοιαζαν «ανθυγιεινά αδύνατα».
Η ASA ανέφερε πως οι σκιές και το αυστηρό χτένισμα έκαναν το ένα μοντέλο στη διαφήμιση της Zara να δείχνει «αποστεωμένο», ενώ η πόζα και ο χαμηλός λαιμός ενός πουκαμίσου σε άλλη εικόνα αναδείκνυαν τις «εξέχουσες» κλείδες του μοντέλου.
Η Αρχή αποφάσισε πως οι συγκεκριμένες διαφημίσεις ήταν «ανεύθυνες» και δεν πρέπει να προβάλλονται ξανά στη σημερινή τους μορφή, ενώ η Zara οφείλει να διασφαλίζει ότι όλες οι εικόνες της προετοιμάζονται με υπευθυνότητα.
Η εταιρεία απέσυρε ήδη τις διαφημίσεις και ανέφερε ότι και τα δύο μοντέλα είχαν ιατρική βεβαίωση καλής υγείας κατά τη φωτογράφιση.
Οι επίμαχες διαφημίσεις εμφανίστηκαν στην εφαρμογή και τον ιστότοπο της εταιρείας, ως μέρος καρουζέλ εικόνων.
Μία από τις διαφημίσεις παρουσίαζε ένα κοντό φόρεμα, με την ASA να υποστηρίζει ότι οι σκιές χρησιμοποιήθηκαν ώστε τα πόδια του μοντέλου να φαίνονται «ιδιαίτερα λεπτά». Αναφέρθηκε επίσης ότι η θέση των χεριών και των αγκώνων του μοντέλου έκανε το σώμα της να φαίνεται «δυσανάλογο».
Η άλλη διαφήμιση αφορούσε ένα πουκάμισο, με την ASA να σημειώνει ότι η στάση του μοντέλου αναδείκνυε τις προεξέχουσες κλείδες της, κάνοντάς τες «κεντρικό στοιχείο» της εικόνας.
Η ASA εξέτασε άλλες δύο διαφημίσεις της Zara, οι οποίες δεν παραβίαζαν τους κανονισμούς. Η εταιρεία δήλωσε ότι δεν είχε λάβει άμεσα παράπονα για τις εικόνες και πως δεν είχαν γίνει επεξεργασίες πέρα από «ελάχιστες ρυθμίσεις φωτισμού και χρώματος».
Επίσης, τόνισε ότι ακολουθεί τις οδηγίες της έκθεσης Fashioning a Healthy Future (Διαμορφώνοντας ένα Υγιές Μέλλον), που εκδόθηκε το 2007 από την UK Model Health Inquiry.
Η Zara συμμορφώνεται συγκεκριμένα με τη σύσταση 3 της έκθεσης, η οποία απαιτεί από τα μοντέλα να προσκομίζουν ιατρική βεβαίωση καλής υγείας από γιατρούς με εμπειρία στις διατροφικές διαταραχές.
Παρόμοιες απαγορεύσεις σε άλλες εταιρείες
Πρόσφατα και άλλες εταιρείες είδαν διαφημίσεις τους να απαγορεύονται για παρόμοιους λόγους.
Τον Ιούλιο, η ASA απαγόρευσε διαφήμιση της Marks & Spencer, επειδή το μοντέλο έμοιαζε «ανθυγιεινά αδύνατο», τονίζοντας ότι η πόζα και η επιλογή ενδυμασίας – όπως «μεγάλα μυτερά παπούτσια» – τόνιζαν την αδυναμία της.
Νωρίτερα μέσα στο έτος, η εταιρεία Next είδε διαφήμισή της για στενά μπλε τζιν να απαγορεύεται, καθώς οι γωνίες της κάμερας τόνιζαν τα λεπτά πόδια του μοντέλου.
Η Next διαφώνησε με την απόφαση, δηλώνοντας ότι το μοντέλο, αν και αδύνατο, είχε «υγιές και γυμνασμένο σώμα».
Η απαγόρευση προκάλεσε συζητήσεις στο διαδίκτυο, με ερωτήματα για το αν θα έπρεπε να απαγορεύονται και διαφημίσεις με μοντέλα που φαίνονται ανθυγιεινά υπέρβαρα.
(Με πληροφορίες του BBC News)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συζητούν για Ορμούζ, πυρηνικά και Λίβανο
Οι τέσσερις παράμετροι ενός πολέμου που μάλλον κανείς δεν θα μπορούσε να κερδίσει – πόσω μάλλον ο Ντόναλντ Τραμπ
«Ξεκίνησε η εκκαθάριση των Στενών του Ορμούζ από τις νάρκες», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Σε κλίμα κατάνυξης και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η τελετή στον Ναό της Αναστάσεως
Ποτέ δεν μάθαμε να συζητούμε με ιστορικούς όρους για το τι πραγματικά συνέβαινε στην επαρχία της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας όπου έδρασε ο Ιησούς πριν εξελιχθεί στον Χριστό της Καινής Διαθήκης
Τουλάχιστον 3 εκατομμύρια άτομα ακολουθούν μυστικιστικές και ουφολογικές σέχτες
Γιατί η αναμέτρηση Όρμπαν - Μάγιαρ κρίνει το μέλλον της Ευρώπης
Αντιπροσωπείες στο Ισλαμαμπάντ για «οριακές» διαπραγματεύσεις - Ερωτήματα για εκεχειρία στον Λίβανο
Τι σκέφτονται οι άνθρωποι στον κόσμο για τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή
Όταν το μήνυμα της Ανάστασης συναντά πολέμους, γεωπολιτικές συγκρούσεις και μια παγκόσμια πραγματικότητα χωρίς ανάπαυλα
Καλεί σε ισχυρότερη άμυνα και αξιακό ρόλο - Επικρίνει τη διεθνή στάση ΗΠΑ και Ισραήλ
Δηλώνει «100% μέσα», σε χιουμοριστικός τόνο αλλά χωρίς απάντηση από Τραμπ Τζούνιορ και Έρικ
Η πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφια πρόεδρος το 2024 άφησε ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο
Ο Ποντίφικας καταδικάζει τη βία στη Μέση Ανατολή και υπερασπίζεται τους αμάχους
Είχε διαγνωστεί με σχιζοφρένεια και κυκλοφορούσε ελεύθερος πριν σκοτώσει την 23χρονη
«Δεν έχουν κανένα διαπραγματευτικό ατού, μόνο τον εκβιασμό με τα Στενά του Ορμούζ»
Οι πλατφόρμες φέρονται να τροφοδοτούσαν τον ρωσικό στρατό, σύμφωνα με το Κίεβο
Είναι ένας από τους λόγους για τον οποίο επισκέπτονται τη χώρα όλο και περισσότεροι επισκέπτες
Παρέμβαση Τραμπ πριν τις κάλπες και στήριξη Όρμπαν με έμφαση σε ασφάλεια, οικονομία και μετανάστευση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.