- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Τουρκία: Νέοι χάρτες για θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο - Αποκλείει το Καστελόριζο
Η Άγκυρα δημοσίευσε τους δικούς της χάρτες ως απάντηση στην ελληνική πρωτοβουλία - Νέα ένταση στις διμερείς σχέσεις
Η Τουρκία ανακοινώνει χάρτες για θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και αποκλείει το Καστελόριζο, ανεβάζοντας ξανά την ένταση με την Ελλάδα.
Σε μια κίνηση που ερμηνεύεται ως πολιτική και διπλωματική «απάντηση» στην ελληνική πρωτοβουλία για την ίδρυση Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων, η Τουρκία δημοσιοποίησε νέους χάρτες για δικά της θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Η κίνηση αυτή της Άγκυρας έρχεται ως άμεση απάντηση στις ελληνικές πρωτοβουλίες, τις οποίες η Τουρκία είχε χαρακτηρίσει ως προσπάθεια αλλαγής του status quo στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον τουρκικό χάρτη που παρουσίασε το Κέντρο Ναυτικού Δικαίου της Άγκυρας, το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο εκτείνεται πέρα από τα τουρκικά χωρικά ύδατα, μεταξύ Ίμβρου και Τενέδου, φτάνοντας έως την περιοχή μεταξύ Σαμοθράκης και Λήμνου.
Παράλληλα, στην Ανατολική Μεσόγειο, ο σχεδιασμός των θαλάσσιων πάρκων ξεκινάει βόρεια της Ρόδου και επεκτείνεται έως τα ανοικτά του Κόλπου της Αττάλειας, αφήνοντας εκτός τον θαλάσσιο χώρο γύρω από το Καστελόριζο.
Η Άγκυρα είχε προαναγγείλει την ενέργεια αυτή μετά την ανακοίνωση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δημιουργία δύο μεγάλων θαλάσσιων πάρκων, στο Ιόνιο και στο Νότιο Αιγαίο, με στόχο την προστασία του 30% των ελληνικών υδάτων μέχρι το 2030.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ είχε χαρακτηρίσει την ελληνική πρωτοβουλία ως προσπάθεια ανατροπής του ισχύοντος καθεστώτος στο Αιγαίο, ενώ είχε υποσχεθεί την παρουσίαση «αντίστοιχων σχεδίων προστασίας του περιβάλλοντος».
Η αντίδραση της Τουρκίας με τη δημοσίευση των δικών της χαρτών αναμένεται να αποτελέσει ένα νέο πεδίο διπλωματικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρών.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αναφορά στην αμυντική πολιτική της Ελλάδας
Πέντε άτυπες ψηφοφορίες δεν έχουν οδηγήσει σε συναίνεση για τον διάδοχο του Αντόνιο Γκουτέρες
Πρόκειται για το έργο με τίτλο «Châtaigniers en fleurs»
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Το μήνυμα που έστειλε για τον πολύτιμο χρόνο με την οικογένειά της και τη μάχη της με τον καρκίνο
O Ουκρανός πρόεδρος ενδέχεται να υποτιμά «το πόσο επικίνδυνος μπορεί να γίνει ένας πληγωμένος Τραμπ»
Τι ακολούθησε μετά την προβλεπόμενη διαδικασία
Η θεωρία για την εξαφάνιση της πτήσης και ο λόγος για τον οποίο η ομάδα έρευνας δεν μπορεί να διανυκτερεύσει στο νησί
Από τη γαλλική «French Theory» στην αμερικανική ταυτοτική πολιτική: η μετάλλαξη της σύγχρονης Αριστεράς και η επιστροφή των ιδεών στην Ευρώπη.
Τι δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος μετά τις καταγγελίες για τη συμπεριφορά της πρέσβειρας στην Αθήνα
Το μαχαίρι έσπασε στο κρανίο του θύματος
Αναφορές για αρκετούς τραυματίες
Ο ηθοποιός που έπαιξε τον γιο του Γουόλτερ Γουάιτ
Νέα στοιχεία αποκαλύπτουν την έκταση της επίθεσης στα συστήματα ψύξης
O πρόεδρος ωστόσο υπεραμύνεται της επιλογής του
Η οικονομική παρέμβαση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για το κόμμα
Δεν έχει γίνει γνωστό πώς τραυματίστηκε ο 56χρονος ράπερ
O πρόεδρος είχε αποκαλέσει τον Τίλις «γκρινιάρη» και «loser»
Μετέδωσαν το περιστατικό ζωντανά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο επενδύσεων, από την Ευρώπη-Φρούριο σε μια Μεσόγειο συνεργασίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.