- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Ομπάμα σπάει τη σιωπή του: Η απάντηση στις κατηγορίες Τραμπ για «προδοσία»
Πώς χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς του προέδρου των ΗΠΑ
Ο Ομπάμα σπάει τη σιωπή του: Η απάντηση στις κατηγορίες Τραμπ για «προδοσία» - Πώς χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς του προέδρου των ΗΠΑ
Ο Μπαράκ Ομπάμα έσπασε τη σιωπή του, απαντώντας στις κατηγορίες του Ντόναλντ Τραμπ ότι προσπάθησε να οργανώσει «πραξικόπημα» εναντίον του μετά τις εκλογές του 2016, κατασκευάζοντας, υποτίθεται, στοιχεία για ρωσική παρέμβαση. Το γραφείο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ εξέδωσε μια ασυνήθιστα αυστηρή ανακοίνωση, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τις αιτιάσεις του διαδόχου του και κάνοντας λόγο για «γελοίες και εξοργιστικές» δηλώσεις, που αποτελούν «μια αδύναμη απόπειρα αποπροσανατολισμού».
«Από σεβασμό στο αξίωμα του Προέδρου, συνήθως δεν απαντούμε στα συνεχή ψέματα και την παραπληροφόρηση που προέρχονται από τον Λευκό Οίκο. Ωστόσο, αυτές οι δηλώσεις είναι τόσο εξωφρενικές που αξίζουν απάντηση», ανέφερε η ανακοίνωση του γραφείου του Μπαράκ Ομπάμα, προσθέτοντας: «Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι παράλογοι και εξευτελιστικά αδύναμοι».
Η αντίδραση προκλήθηκε από δηλώσεις του Τραμπ στη διάρκεια συνάντησής του με τον πρόεδρο των Φιλιππίνων, Φερδινάνδο Μάρκος Τζούνιορ. Ο Τραμπ υποστήριξε πως «ο Ομπάμα ήταν ο αρχηγός της συμμορίας» που επιχείρησε πραξικόπημα, αναφέροντας επίσης τους Τζο Μπάιντεν, Τζέιμς Κόμεϊ και Τζέιμς Κλάπερ. «Δεν μιλάμε απλώς για στοιχεία. Μιλάμε για αποδείξεις. Ο Ομπάμα ήταν εχθρικός προς το έθνος. Προσπάθησαν να κλέψουν και να νοθεύσουν τις εκλογές. Αυτό ήταν προδοσία», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Οι δηλώσεις του βασίστηκαν σε 11σέλιδο έγγραφο που δημοσίευσε η διευθύντρια της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών, Τάλσι Γκάμπαρντ, το οποίο κατηγορεί πρώην αξιωματούχους της κυβέρνησης Ομπάμα για «προδοτική συνωμοσία». Ωστόσο, το έγγραφο συγχέει ή παρερμηνεύει διαφορετικές πληροφορίες, επιχειρώντας να απονομιμοποιήσει την έκθεση, που κατέληγε πως η Ρωσία επενέβη στις εκλογές υπέρ του Τραμπ, χωρίς όμως να επηρεάσει την καταμέτρηση των ψήφων.
Η αξιολόγηση εκείνη επιβεβαιώθηκε τόσο από τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ το 2019 όσο και από την επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας το 2020, υπό την ηγεσία του Ρεπουμπλικανού Μάρκο Ρούμπιο. Ωστόσο, η Γκάμπαρντ, η οποία σήμερα υπηρετεί στην κυβέρνηση Τραμπ, χρησιμοποίησε αποσπασματικά αποσπάσματα για να υπονοήσει ότι δεν υπήρξε καμία ρωσική επιχείρηση επηρεασμού, παραλείποντας τα ευρήματα για χάκινγκ και διαρροή αρχείων του Δημοκρατικού Κόμματος.
Ο πρώην αξιωματούχος της CIA και σύμβουλος πληροφοριών Φούλτον Άρμστρονγκ, σχολίασε στο Guardian ότι το έγγραφο της Γκάμπαρντ «γράφτηκε εξαρχής με σκοπό να καταλήξει σε συγκεκριμένο συμπέρασμα». Πρόσθεσε πως η σύγχυση που προκαλείται σκόπιμα ανάμεσα στην "πιθανότητα" και την "βεβαιότητα" των πληροφοριών, καθιστά το κείμενο πρόχειρο και παραπλανητικό. «Η αναφορά της σε “στελέχη του βαθέος κράτους” είναι αστεία και υπονομεύει την αξιοπιστία του εγγράφου. Είναι έξυπνη στο να χρησιμοποιεί κακούς συσχετισμούς και παραπλάνηση, αλλά το θέμα της ρωσικής παρέμβασης είναι πολύ πιο σύνθετο και τεκμηριωμένο από αυτό που επιχειρεί να παρουσιάσει», τόνισε χαρακτηριστικά.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επικοινωνίες με Ιράκ, Βρετανία, Γερμανία και Ιταλία – Το Tonnerre πλέει να συναντήσει το Charles de Gaulle
Την κρατούσαν φυλακισμένη για μήνες
Η ελληνική Belharra μαζί με τη φρεγάτα Ψαρά ενισχύουν την αεράμυνα της Κύπρου στην κρίση
Η Ουάσιγκτον δηλώνει ότι διαθέτει επαρκή αποθέματα οπλισμού – Στόχος ο έλεγχος του εναέριου χώρου
Επίθεση κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο – Αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ σε στόχους στη Βηρυτό
Και η επίσκεψη της Κρίστι Νοέμ στη φυλακή του Ελ Σαλβαδόρ με Rolex Daytona
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει διάλογος με το σημερινό ιρανικό καθεστώς
Οι τοπικές αρχές και Eurojust ταυτοποίησαν 22 υπόπτους για επιθέσεις σε ευρωπαϊκές μεταφορές
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ λέει ότι η Κούβα «είναι έτοιμη μετά από 50 χρόνια» – Στο τραπέζι νέα διαπραγμάτευση
Η νέα πηγή ειδήσεων για τη Gen Z
Εκ νέου προειδοποίηση στις ευρωπαϊκές χώρες να μην συμμετάσχουν στον πόλεμο
Δεκαεπτά κράτη μέλη αξιοποιούν τον μηχανισμό της ΕΕ – Πάνω από 1.000 πολίτες επέστρεψαν ήδη
Ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων, με προσδοκίες για πρόοδο στις συνομιλίες
Οι αναφορές στον Τραμπ και τις αποφάσεις του
Το μέγεθος, η πολυπλοκότητα της χώρας και η πραγματική επιλογή για τον επόμενο ηγέτη
Μαζική αεροπορική επιχείρηση της ισραηλινής αεροπορίας με 100 βόμβες σε υπόγειο συγκρότημα στην Τεχεράνη
Μνημειώδες σκηνικό για μπαλέτο του 1939 στη Νέα Υόρκη δημοπρατείται από τον οίκο Bonhams στο Παρίσι
Οι συμμετέχοντες ζήτησαν από τον Θεό να χαρίσει στον πρόεδρο Τραμπ σοφία, ευλογία και καθοδήγηση
Η εξαγορά αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία του ομίλου μετά την αγορά του Politico
Σκληρό μήνυμα στο καθεστώς της Τεχεράνης από τον Αμερικανό πρόεδρο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.