- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Σε αναστολή καθηκόντων η πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης μετά τη διαρροή συνομιλίας με πρώην ηγέτη της Καμπότζης
Η συγγνώμη, οι αντιδράσεις και το ηχητικό που την «έκαψε»
Σε αναστολή καθηκόντων η πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης μετά τη διαρροή συνομιλίας με τον Χουν Σεν
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ταϊλάνδης ανέστειλε τα καθήκοντα της Πρωθυπουργού Παετονγκτάρν Σιναουάτρα, η οποία δέχεται αυξανόμενες πιέσεις να παραιτηθεί, μετά τη διαρροή τηλεφωνικής συνομιλίας της με τον πρώην ηγέτη της Καμπότζης, Χουν Σεν.
Μετά το ηχητικό απόσπασμα, όπου αποκαλεί τον Χουν Σεν «θείο» και επικρίνει έναν Ταϊλανδό στρατιωτικό διοικητή, προκλήθηκε οργή στην κοινή γνώμη και κατατέθηκε αίτημα για την αποπομπή της, το οποίο εξετάζει τώρα το Δικαστήριο.
Αν τελικά αποπεμφθεί, θα είναι η τρίτη πολιτικός από την ισχυρή οικογένεια Σιναουάτρα – που κυριαρχεί στην ταϊλανδική πολιτική τα τελευταία 20 χρόνια – που χάνει την εξουσία πριν ολοκληρώσει τη θητεία της.
Ο κυβερνητικός της συνασπισμός ήδη παραπαίει με ισχνή πλειοψηφία, μετά την αποχώρηση βασικού συντηρητικού συμμάχου πριν από δύο εβδομάδες.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο ψήφισε 7-2 υπέρ της αναστολής της, ενόσω εξετάζεται το αίτημα αποπομπής, και η ίδια έχει 15 ημέρες για να καταθέσει την υπεράσπισή της.
Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα αναλάβει καθήκοντα προσωρινού πρωθυπουργού. Η Παετονγκτάρν, πάντως, παραμένει στην κυβέρνηση ως υπουργός Πολιτισμού — θέση που της ανατέθηκε στο πλαίσιο ανασχηματισμού, ο οποίος εγκρίθηκε λίγες ώρες πριν από την αναστολή της.
Το τηλεφώνημα αφορούσε τη συνοριακή διαφορά μεταξύ Ταϊλάνδης και Καμπότζης — παρόλο που η διαμάχη είναι δεκαετιών, οι εντάσεις αναζωπυρώθηκαν στα τέλη Μαΐου, όταν σκοτώθηκε ένας Καμποτζιανός στρατιώτης.
Το ηχητικό απόσπασμα προκάλεσε ιδιαίτερη οργή σε συντηρητικούς βουλευτές, που την κατηγόρησαν ότι υποχωρεί απέναντι στον Χουν Σεν και υπονομεύει τον ταϊλανδικό στρατό.
Ωστόσο, η ίδια υπερασπίστηκε τις πράξεις της, λέγοντας: «Δεν το έκανα για προσωπικό όφελος. Σκέφτηκα μόνο πώς να αποφύγουμε το χάος, τις συγκρούσεις και την απώλεια ζωών.
»Αν ακούσετε προσεκτικά τη συνομιλία, θα καταλάβετε ότι δεν είχα κακή πρόθεση. Σε αυτό θα επικεντρωθώ και θα αφιερώσω χρόνο για να το εξηγήσω αναλυτικά.»
Αν αποπεμφθεί, θα είναι η δεύτερη πρωθυπουργός του κόμματος Pheu Thai που απομακρύνεται από το αξίωμα από τον Αύγουστο του περασμένου έτους.
Τότε, ο προκάτοχός της, Σρεττά Θαβισίν, αποπέμφθηκε επίσης από το Συνταγματικό Δικαστήριο, επειδή είχε διορίσει πρώην δικηγόρο με ποινικό παρελθόν στο υπουργικό συμβούλιο.
Λίγες ημέρες αργότερα, η Παετονγκτάρν, κόρη του έκπτωτου ηγέτη της Ταϊλάνδης, Θάκσιν Σιναουάτρα, ορκίστηκε πρωθυπουργός.
Η απόφαση της Τρίτης υπογραμμίζει ξανά τη δύναμη του Συνταγματικού Δικαστηρίου να «ξηλώνει» κυβερνήσεις, κάτι που, σύμφωνα με τους επικριτές του, μπορεί να χρησιμοποιείται ως πολιτικό όπλο κατά αντιπάλων.
«Αυτό έχει γίνει πια μοτίβο στην πολιτική της Ταϊλάνδης… μέρος της πολιτικής μας κουλτούρας, που δεν ανταποκρίνεται σε μια πραγματική δημοκρατική διαδικασία», δήλωσε ο Τιτιπόλ Φακντιγουανίτς, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Ούμπον Ρατσατάνι.
«Η αναστολή από το Δικαστήριο δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί, αλλά πολλοί θεώρησαν ότι είχε κάποια νομιμότητα, επειδή η διαρροή έκανε τον κόσμο να αμφισβητήσει αν η πρωθυπουργός πραγματικά υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα».
Η Παετονγκτάρν παραμένει η νεότερη ηγέτιδα της χώρας και μόλις η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός μετά τη θεία της
Η Παετονγκτάρν, 38 ετών, παραμένει η νεότερη ηγέτιδα της χώρας και μόλις η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός μετά τη θεία της, Γινγκλούκ Σιναουάτρα.
Καθώς ήδη αγωνίζεται να αναζωογονήσει την αδύναμη οικονομία, η αποδοχή της μειώθηκε στο 9,2% το περασμένο Σαββατοκύριακο — από 30,9% τον Μάρτιο.
Η απόφαση του Δικαστηρίου έρχεται την ίδια ημέρα που ο πατέρας της, ο Θάκσιν Σιναουάτρα — θεωρούμενος ως η κινητήρια δύναμη πίσω από την κυβέρνησή της — αντιμετωπίζει και ο ίδιος νομικά προβλήματα.
Ο Θάκσιν δικάζεται για προσβολή της μοναρχίας, με βάση συνέντευξη που είχε δώσει σε νοτιοκορεατική εφημερίδα πριν από εννέα χρόνια.
Ο αμφιλεγόμενος πολιτικός, που επέστρεψε στην Ταϊλάνδη το 2023 έπειτα από 15 χρόνια αυτοεξορίας, είναι το πιο προβεβλημένο πρόσωπο που αντιμετωπίζει κατηγορίες βάσει του αυστηρού νόμου περί προσβολής της μοναρχίας.
Η επιστροφή του αποτέλεσε μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής συμφωνίας μεταξύ του κόμματος Pheu Thai και των πρώην συντηρητικών του αντιπάλων — μεταξύ αυτών και του στρατού, που ανέτρεψε δύο κυβερνήσεις Σιναουάτρα, καθώς και ομάδες που πρόσκεινται στο παλάτι.
Πηγή: BBC
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η έρευνα για το περιστατικό βρίσκεται σε εξέλιξη
Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για τις συνθήκες
Κεντρικός πυλώνας είναι το Sovereign Grant
To παλάτι παίρνει αποστάσεις από τις κόρες του Άντριου
Σύμφωνα με νέο βιβλίο που ασχολείται με την εκλογή του περασμένου χρόνου
Ο πόλεμος έχει ως διακηρυγμένο στόχο την αλλαγή καθεστώτος. Ωστόσο, ως μέθοδος, δημιουργεί (άλλο ένα) επικίνδυνο προηγούμενο προσφυγής στη βία χωρίς νόμιμη αιτία
Το πλοίο επλήγη σε απόσταση περίπου 44,4 ναυτικών μιλίων βορειοδυτικά του Μουσκάτ
Η αμερικανοϊσραηλινή επίθεση έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα, με ορατό τον κίνδυνο να οδηγηθεί η χώρα σε έναν επώδυνο εμφύλιο πόλεμο με αβέβαια κατάληξη
Η διακοπή των εμπορικών ροών μέσω των Στενών του Ορμούζ θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες
«Η βοήθεια που περιμένατε έφτασε» λέει απευθυνόμενος στους Ιρανούς
Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Άμυνας
Πόσο βαθιά θα επηρεάσει την επόμενη φάση της ιρανικής εξουσίας
Τι αποκαλύπτεται στα έγγραφα που δημοσιοποίησε τον Ιανουάριο το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης
Οι πρώτες πληροφορίες - Η ανακοίνωση του Ισραήλ
Το στοιχείο που αιφνιδίασε την ιρανική πλευρά
Πώς φτάσαμε έως την επίθεση στο Ιράν;
Οι Φρουροί της Επανάστασης υποσχέθηκαν την πιο άγρια επίθεση στην ιστορία
«Μετά τον θάνατο του Χαμενεΐ η Ισλαμική Δημοκρατία θα βρεθεί "στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας"» δηλώνει
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.