- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Η Γαλλία απαγορεύει το κάπνισμα σε παραλίες και πάρκα - Για την προστασία των παιδιών
Απαγορεύεται και κοντά σε σχολεία, βιβλιοθήκες και πισίνες - Στόχος μια Γαλλία χωρίς καπνό έως το 2032
Η Γαλλία απαγορεύει το κάπνισμα σε παραλίες και πάρκα για την προστασία των παιδιών, στο πλαίσιο σχεδίου για «γενιά χωρίς καπνό» έως το 2032.
Από την Κυριακή, όσοι ανάβουν τσιγάρο σε παραλία ή δημόσιο πάρκο στη Γαλλία θα παραβιάζουν τον νόμο, βάσει νέων κανόνων που στοχεύουν στην προστασία των παιδιών από τους κινδύνους του παθητικού καπνίσματος.
Η απαγόρευση ισχύει επίσης για τις στάσεις λεωφορείων και τους χώρους γύρω από βιβλιοθήκες, πισίνες και σχολεία της Γαλλίας. Ο νέος κανονισμός τέθηκε σε ισχύ μία ημέρα μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης το Σάββατο.
Η εφαρμογή του μέτρου γίνεται μία εβδομάδα πριν από την έναρξη των σχολικών διακοπών στη Γαλλία, ώστε να προστατευτούν άμεσα τα παιδιά από τον καπνό στις παραλίες.
Ωστόσο, προς απογοήτευση κάποιων αντικαπνιστικών οργανώσεων, η απαγόρευση δεν περιλαμβάνει τις υπαίθριες ταράτσες καφέ και εστιατορίων, όπου το κάπνισμα παραμένει ευρέως διαδεδομένο, ούτε καλύπτει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.
Η αρχική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας προέβλεπε εφαρμογή του μέτρου από Τρίτη, ωστόσο η επίσημη δημοσίευση επιτάχυνε την ισχύ του κατά δύο ημέρες.
Το κάπνισμα απαγορεύεται και σε απόσταση μικρότερη των 10 μέτρων από σχολεία, βιβλιοθήκες, πισίνες και άλλους παιδικούς χώρους. Παραβάτες θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα από 135 έως 700 ευρώ.
Η υπουργός Υγείας και Οικογένειας, Κατρίν Βοτρίν, δήλωσε: «Ο καπνός πρέπει να εξαφανιστεί από τα μέρη όπου βρίσκονται παιδιά. Ένα πάρκο, μια παραλία, ένα σχολείο – είναι χώροι για παιχνίδι, μάθηση και ανάσα. Όχι για κάπνισμα».
Η απαγόρευση εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο της Γαλλίας για τη δημιουργία «γενιάς χωρίς καπνό» έως το 2032.
Ο Ιβ Μαρτινέ, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Κατά του Καπνίσματος (CNCT) και πνευμονολόγος, χαρακτήρισε την απόφαση «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά ανεπαρκές», επισημαίνοντας ότι τα παιδιά επίσης επισκέπτονται τις ταράτσες όπου το κάπνισμα επιτρέπεται.
Εξέφρασε επίσης ανησυχία για τη μη απαγόρευση των ηλεκτρονικών τσιγάρων, λέγοντας πως οι γεύσεις τους στοχεύουν στη «γοητεία των νέων».
Από την άλλη, ο Φρανκ Ντελβό, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχειακών Επαγγελμάτων (UMIH) για την περιοχή του Παρισιού, σημείωσε πως η απαγόρευση στις ταράτσες «θα μετατόπιζε απλώς το πρόβλημα στους γύρω χώρους».
Ο Φρανκ Τρουέ, εκπρόσωπος της Ένωσης Ξενοδοχείων και Εστιατορίων της Γαλλίας (GHR), δήλωσε: «Καπνιστές και μη μπορούν να συνυπάρχουν στις ταράτσες, που παραμένουν τα τελευταία σημεία συνύπαρξης και ελευθερίας».
Η παθητική έκθεση στον καπνό προκαλεί 3.000 έως 5.000 θανάτους ετησίως στη Γαλλία, ενώ το ενεργό κάπνισμα οδηγεί σε 75.000 θανάτους κάθε χρόνο. Το συνολικό ετήσιο κόστος του καπνίσματος για τη γαλλική κοινωνία εκτιμάται στα 156 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 62% των Γάλλων πολιτών υποστηρίζει την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους.
(Με πληροφορίες του Guardian)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στην Τεχεράνη αναλαμβάνει προσωρινό συμβούλιο τα καθήκοντα του
Η έρευνα για το περιστατικό βρίσκεται σε εξέλιξη
Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για τις συνθήκες
Κεντρικός πυλώνας είναι το Sovereign Grant
To παλάτι παίρνει αποστάσεις από τις κόρες του Άντριου
Σύμφωνα με νέο βιβλίο που ασχολείται με την εκλογή του περασμένου χρόνου
Ο πόλεμος έχει ως διακηρυγμένο στόχο την αλλαγή καθεστώτος. Ωστόσο, ως μέθοδος, δημιουργεί (άλλο ένα) επικίνδυνο προηγούμενο προσφυγής στη βία χωρίς νόμιμη αιτία
Το πλοίο επλήγη σε απόσταση περίπου 44,4 ναυτικών μιλίων βορειοδυτικά του Μουσκάτ
Η αμερικανοϊσραηλινή επίθεση έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα, με ορατό τον κίνδυνο να οδηγηθεί η χώρα σε έναν επώδυνο εμφύλιο πόλεμο με αβέβαια κατάληξη
Η διακοπή των εμπορικών ροών μέσω των Στενών του Ορμούζ θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες
«Η βοήθεια που περιμένατε έφτασε» λέει απευθυνόμενος στους Ιρανούς
Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Άμυνας
Πόσο βαθιά θα επηρεάσει την επόμενη φάση της ιρανικής εξουσίας
Τι αποκαλύπτεται στα έγγραφα που δημοσιοποίησε τον Ιανουάριο το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης
Οι πρώτες πληροφορίες - Η ανακοίνωση του Ισραήλ
Το στοιχείο που αιφνιδίασε την ιρανική πλευρά
Πώς φτάσαμε έως την επίθεση στο Ιράν;
Οι Φρουροί της Επανάστασης υποσχέθηκαν την πιο άγρια επίθεση στην ιστορία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.