Κοσμος

Το να πεις σε έναν υπάλληλο ότι η δουλειά του είναι ακατάστατη δεν συνιστά παρενόχληση, αποφάνθηκε δικαστήριο

Απορρίφθηκε καταγγελία στο Λονδίνο - «Θεμιτή επαγγελματική κριτική» η αναφορά σε λάθη

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δικαστήριο έκρινε ότι η επισήμανση αδυναμιών στην εργασία ενός υπαλλήλου δεν συνιστά παρενόχληση - Δικαίωμα των εργοδοτών να ζητούν βελτίωση

Το να επισημαίνει κάποιος εργοδότης ότι η δουλειά ενός υπαλλήλου είναι ακατάστατη και γεμάτη λάθη δεν αποτελεί παρενόχληση, αποφάσισε βρετανικό δικαστήριο.

Οι εργοδότες πρέπει να μπορούν να εντοπίζουν τις αδυναμίες των εργαζομένων σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν την απόδοσή τους, δήλωσε δικαστής εργατικών διαφορών.

Το δικαστήριο απέρριψε ως παράλογο τον ισχυρισμό ότι τέτοια σχόλια συνιστούν διάκριση.

Η απόφαση ελήφθη στην υπόθεση του Τόμας Σέβλιν, διευθυντή ανθρώπινου δυναμικού, ο οποίος υποστήριξε ότι αισθάνθηκε «συντετριμμένος, πληγωμένος και βαθιά προσβεβλημένος» όταν η προϊσταμένη του, Ρεμπέκα Ρόικροφτ, του είπε ότι η εργασία του ήταν ακατάστατη και χρειαζόταν βελτίωση.

Ο Σέβλιν δήλωσε ότι τα λάθη του οφείλονταν στη ΔΕΠΥ του και πως τα σχόλια της προϊσταμένης του τον έκαναν να νιώσει «ταπεινωμένος και ντροπιασμένος», κατηγορώντας την για διάκριση και παρενόχληση.

Το δικαστήριο ωστόσο δεν συμφώνησε. Ο δικαστής Ντέιβιντ Μασαρέλα τόνισε: «Τα ορθογραφικά και συντακτικά λάθη σε επαγγελματικά έγγραφα αποτελούν, προφανώς, αδυναμία. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η πρόθεση της κυρίας Ρόικροφτ ήταν καθαρά βοηθητική και στόχευε στη βελτίωση μιας σχετικά μικρής αδυναμίας στην απόδοσή του».

Το δικαστήριο έκρινε επίσης ότι τα σχόλια δεν ήταν προσβλητικά και δεν πλησίαζαν καν το όριο της παρενόχλησης.

Ο Σέβλιν είχε προσληφθεί στην εκδοτική εταιρεία John Wiley & Sons τον Μάιο του 2022 και παραιτήθηκε ένα χρόνο αργότερα, έχοντας ήδη εξασφαλίσει νέα θέση εργασίας.

Η καταγγελία του για διακρίσεις λόγω αναπηρίας απορρίφθηκε πλήρως.

(Με πληροφορίες του Guardian)