- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Στο Ανώτατο Δικαστήριο προσέφυγε ρασταφάρι γιατί τον κούρεψαν στην φυλακή
Eπικαλούμενος νόμο για θρησκευτικές ελευθερίες
Στο Ανώτατο Δικαστήριο κατέφυγε ρασταφάρι γιατί τον κούρεψαν στην φυλακή
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ συμφώνησε τη Δευτέρα να εκδικάσει την αγωγή ενός Ρασταφάρι κατά των αρχών των κρατικών φυλακών της Λουιζιάνα, οι οποίες τον ακινητοποίησαν και τον ξύρισαν στο κεφάλι, παραβιάζοντας τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις.
Οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου εξέτασαν την έφεση του Ντέιμον Λάντορ, του οποίου η θρησκεία του επιβάλλει να αφήνει τα μαλλιά του να μακραίνουν, κατά της απόφασης του κατώτερου δικαστηρίου να απορρίψει την αγωγή του, η οποία είχε ασκηθεί βάσει ομοσπονδιακού νόμου που προστατεύει από θρησκευτικές παραβιάσεις από κρατικές και τοπικές αρχές.
Το κατώτερο δικαστήριο έκρινε ότι ο νόμος αυτός δεν επιτρέπει στον 46χρονο Λάντορ να μηνύσει μεμονωμένους αξιωματούχους για χρηματική αποζημίωση. Το Ανώτατο Δικαστήριο θα εκδικάσει την υπόθεση στην επόμενη συνεδρίασή του, η οποία αρχίζει τον Οκτώβριο. Το δικαστήριο, το οποίο έχει συντηρητική πλειοψηφία 6-3, έχει επεκτείνει τα δικαιώματα των θρησκευτικών ατόμων και ιδρυμάτων σε μια σειρά αποφάσεων τα τελευταία χρόνια.
Ο Λάντορ είχε αφήσει τα μαλλιά του να μακρύνουν για 20 χρόνια, φτάνοντας μέχρι τα γόνατά του. Το 2020, προς το τέλος της πεντάμηνης ποινής φυλάκισης για κατοχή ναρκωτικών, ο Λάντορ μεταφέρθηκε στο σωφρονιστικό κέντρο Raymond Laborde στο Κότονπορτ της Λουιζιάνα. Εκεί, ο Λάντορ υπενθύμισε στους αξιωματούχους ότι το Εφετείο της 5ης Περιφέρειας των ΗΠΑ με έδρα τη Νέα Ορλεάνη είχε ήδη αποφανθεί σε μια υπόθεση του 2017 ότι η πολιτική της Λουιζιάνα να κόβει τα μαλλιά των Ρασταφαρι παραβίαζε τον νόμο του 2000, παραδίδοντας μάλιστα αντίγραφο της απόφασης. Ωστόσο, σύμφωνα με τα έγγραφα του δικαστηρίου, ένας φρουρός το πέταξε στα σκουπίδια και ο Λάντορ δέθηκε με χειροπέδες σε μια καρέκλα, κρατήθηκε ακινητοποιημένος και κουρεύτηκε.
Οι δικηγόροι του Λάντορ δήλωσαν στο Ανώτατο Δικαστήριο ότι ο νόμος που αποτελεί αντικείμενο της διαφοράς είναι παρόμοιος με έναν νόμο του 1993, τον Νόμο για την Αποκατάσταση της Θρησκευτικής Ελευθερίας, ο οποίος απαγορεύει τις θρησκευτικές παραβιάσεις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Το 2020, το Ανώτατο Δικαστήριο επέτρεψε την απαίτηση χρηματικής αποζημίωσης βάσει του Νόμου για την Αποκατάσταση της Θρησκευτικής Ελευθερίας σε μια υπόθεση που αφορούσε την αγωγή τριών μουσουλμάνων πολιτών των ΗΠΑ κατά πρακτόρων του FBI, τους οποίους κατηγόρησαν ότι τους έβαλαν στον «κατάλογο απαγόρευσης πτήσεων» της κυβέρνησης επειδή αρνήθηκαν να γίνουν πληροφοριοδότες.
Πηγή: Reuters
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αναφέρει η αμερικανική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων HRANA
Ο ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι η Κούβα έχει το απόλυτο δικαίωμα να εισάγει καύσιμα από όπου θέλει
Παραιτείται από τον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης η σύζυγος Χριστοδουλίδη
«Δεν θα υπάρξει άλλο πετρέλαιο ή χρήματα που θα πηγαίνουν στην Κούβα» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Η Τεχεράνη απείλησε να ανταποδώσει τυχόν επίθεση των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν
Γιατί δεν ζητά συγγνώμη για τη διατήρηση της φιλίας τους μετά την πρώτη καταδίκη;
Τι είπε για τα βεγγαλικά στα ποτά
Οι ιρανικές αρχές κατηγορούν τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ότι υποδαυλίζουν τις ταραχές
Θα μπορούσε ο στρατός να αναλάβει την εξουσία;
Πώς συνέβη η τραγωδία
Έρευνα για το κίνητρο του φρικτού εγκλήματος
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε από τους Αμερικανούς να φύγουν αμέσως από τη Βενεζουέλα
Οι πληροφορίες για την κατάσταση στα νοσοκομεία
Ο διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil προειδοποίησε ότι η χώρα παραμένει «μη επενδύσιμη»
Φουντώνουν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις - Χωρίς ίντερνετ η χώρα - Με συλλήψεις απαντά το καθεστώς - Στους δρόμους ο κόσμος
Το Ινστιτούτο τόνισε ότι η απόφαση απονομής είναι οριστική και μόνιμη
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ κουρδικών και κυβερνητικών δυνάμεων στο Χαλέπι
«Οι δρόμοι της Τεχεράνης αντηχούν από τα βήματα Ιρανών που απαιτούν ελευθερία», αναφέρει η πρόεδρος της Κομισιόν
Προειδοποιεί για επέμβαση στη χώρα ο Τραμπ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.