- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Τα 4 σημεία της ευρωπαϊκής πρότασης στο Ιράν για τον τερματισμό της σύγκρουσης με το Ισραήλ
Τι αποκάλυψε ο Μακρόν
Τα 4 σημεία της ευρωπαϊκής πρότασης στο Ιράν για τον τερματισμό της σύγκρουσης με το Ισραήλ
Μια ολοκληρωμένη διαπραγματευτική προσφορά ετοιμάζονται να καταθέσουν οι ευρωπαϊκές χώρες στο Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου, σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Οι υπουργοί Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Γερμανίας και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ θα συναντηθούν με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν στη Γενεύη σήμερα (20.06) το απόγευμα, στην πρώτη διπλωματική συνάντηση υψηλού επιπέδου με την Τεχεράνη από την έναρξη του πολέμου πριν από μία εβδομάδα.
Λίγο πριν από τη συνάντηση Ευρωπαίων αξιωματούχων με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη κάλεσε τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών να υιοθετήσουν «σθεναρή στάση» απέναντι στην Τεχεράνη, ζητώντας την «πλήρη διάλυση του πυρηνικού της προγράμματος, καθώς και του προγράμματος και του οπλοστασίου βαλλιστικών πυραύλων».
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, ο Μακρόν δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να κινηθούν προς τον μηδενικό εμπλουτισμό ουρανίου, τη διαδικασία που μπορεί να αποδώσει τόσο πυρηνικά καύσιμα όσο και υλικά οπλικού τύπου, καθώς και τον περιορισμό της πυραυλικής δραστηριότητας του Ιράν και της χρηματοδότησης τρομοκρατικών ομάδων.
Σύμφωνα με τον Μακρόν, η πρόταση αποτελείται από τέσσερις βασικούς πυλώνες:
- πρόσβαση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) σε όλες τις πυρηνικές εγκαταστάσεις, με στόχο τον μηδενικό εμπλουτισμό ουρανίου
- θέσπιση πλαισίου και εποπτεία για τη δραστηριότητα που αφορά βαλλιστικούς πυραύλους
- διακοπή της χρηματοδότησης τρομοκρατικών ομάδων που αποσταθεροποιούν την περιοχή
- απελευθέρωση των ομήρων από το Ιράν, μια αναφορά σε ξένους υπηκόους που κρατούνται σε ιρανικές φυλακές
«Το Ιράν πρέπει να δείξει ότι είναι πρόθυμο να ενταχθεί στην πλατφόρμα διαπραγματεύσεων που έχουμε στο τραπέζι», δήλωσε ο Μακρόν σε δημοσιογράφους στο Λε Μπουρζέ, λίγο έξω από το Παρίσι.
Στη συνάντηση, κατά την οποία η πρόταση θα κατατεθεί στον Ιρανό ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί, θα συμμετέχουν ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό, ο Βρετανός Ντέιβιντ Λάμι, ο Γερμανός Γιόχαν Βάντεφουλ καθώς και η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Κάγια Κάλας.
Η Τεχεράνη αποκλείει συνομιλίες όσο συνεχίζονται οι επιθέσεις
Ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος ανέφερε την Παρασκευή (20.06) μιλώντας στο Reuters ότι η Τεχεράνη θα ήταν ανοιχτή στο να περιορίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου στο πυρηνικό της πρόγραμμα, ζήτημα το οποίο έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Δύσης.
Παράλληλα, ο εν λόγω αξιωματούχος υπερθεμάτισε τον ρόλο της ευρωπαϊκών δυνάμεων στις διαπραγματεύσεις, καθώς η Τεχεράνη είναι απρόθυμη να συζητήσει με τις ΗΠΑ εν μέσω των ισραηλινών επιθέσεων.
Το Ιράν δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν θα διαπραγματευτεί το μέλλον του πυρηνικού του προγράμματος όσο δέχεται επιθέσεις από το Ισραήλ, την ώρα που η Ευρώπη προσπαθεί να επαναφέρει την Τεχεράνη στο τραπέζι των συνομιλιών και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν ενδεχόμενη εμπλοκή στη σύγκρουση.
Μία εβδομάδα από την έναρξη της εκστρατείας του, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έπληξε δεκάδες στρατιωτικούς στόχους κατά τη διάρκεια της νύχτας, περιλαμβανομένων εγκαταστάσεων παραγωγής πυραύλων, ενός ερευνητικού κέντρου σχετικού με την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στην Τεχεράνη και στρατιωτικών βάσεων σε δυτικό και κεντρικό Ιράν.
Το Ιράν απάντησε με νέα πυραυλική επίθεση νωρίς την Παρασκευή, χτυπώντας κοντά σε κατοικίες, γραφεία και βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην πόλη Μπερσεβά του νότου. Αργότερα, σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν και στο Τελ Αβίβ, το Νεγκέβ και τη Χάιφα.
Πηγή: Financial Times
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια παράδοση όπου κανείς δεν εξηγεί τι έγινε, γιατί έγινε, και ποια ήταν η ευθύνη του
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσβάλει μέλη του Τύπου
Στην εξοχική κατοικία του ποντίφικα, ο Ουκρανός πρόεδρος
Η Unesco αναγνωρίζει την ιταλική κουζίνα ως «άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας»
Χρηματοδότηση της Ουκρανίας και Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο στην ατζέντα
«Το νιώθω σαν φίλο» υποστηρίζουν
Απόφαση σταθμός Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου
Για «υβριδική επίθεση» κάνει λόγο η φον ντερ Λάιεν
«Οι γιατροί δεν μας λένε αν θα τα καταφέρει» λέει ο αδελφός της
Αναμένονται ισχυροί μετασεισμοί τις επόμενες μέρες
Τι απαντά η πλευρά Μπλερ στο δημοσίευμα
«Δεν θέλουμε η Ευρώπη να αλλάξει», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Οι ακτιβίστριες είχαν διαδηλώσει έξω από το θέατρο του ηθοποιού Αρί Αμπιτάν, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για βιασμό
Η αστάθεια και οι εξωτερικές παρεμβάσεις παραμένουν σοβαρά - και άλυτα - προβλήματα
Το πλοίο φαίνεται πως ήταν κωπήλατο
Η υπόθεση αφορούσε τη Σάντι Πέγκι, νοσηλεύτρια στη Σκωτία
Η εταιρία του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ συμμετέχει στην προσφορά 108 δισ. δολαρίων
Θα συναντηθούν με στόχο να συζητήσουν την επόμενη φάση του σχεδίου για τη Γάζα
Για τα κινηματογραφικά και streaming assets του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.