Η ΕΕ κατηγορεί την AliExpress για συστημική αποτυχία στην πώληση παράνομων προϊόντων
Η Κομισιόν εντείνει την πίεση στον κινεζικό κολοσσό για την ασφάλεια των καταναλωτών
Η ΕΕ κατηγορεί την AliExpress για ανεπαρκή έλεγχο παράνομων προϊόντων - Η κινεζική εταιρία απειλείται με πρόστιμο έως 6% του παγκόσμιου τζίρου της.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγόρησε την κινεζική ηλεκτρονική πλατφόρμα AliExpress για «συστημική αποτυχία» στην πρόληψη της πώλησης παράνομων και επικίνδυνων προϊόντων, όπως παραποιημένα ρούχα και επικίνδυνα παιδικά παιχνίδια.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορεί τον διαδικτυακό λιανοπωλητή, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα προκαταρκτικά πορίσματα έρευνας που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2023, οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ διαπίστωσαν ότι η AliExpress – που ανήκει στον κινεζικό όμιλο Alibaba του Τζακ Μα – δεν αφιερώνει επαρκείς πόρους για την επιτήρηση του περιεχομένου και την αφαίρεση παράνομων προϊόντων.
Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι η εταιρεία «υποτίμησε τον συνολικό κίνδυνο της πώλησης παράνομων προϊόντων» και ότι «τα γενικά μέτρα που διαθέτει για την αποτροπή της διάδοσης αυτών των προϊόντων δεν λειτουργούν αποτελεσματικά – κάτι που καταδεικνύει συστημική αποτυχία».
Η AliExpress διαθέτει περίπου 104 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες εντός της ΕΕ. Σε περίπτωση που τα ευρήματα επιβεβαιωθούν μετά την ολοκλήρωση της έρευνας και των απαντήσεων της εταιρείας, ενδέχεται να της επιβληθεί πρόστιμο έως και 6% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών της, βάσει του Κανονισμού για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (Digital Services Act - DSA).
Ωστόσο, η εταιρεία κατάφερε να πείσει τις ευρωπαϊκές αρχές να κλείσουν ορισμένα σκέλη της έρευνας, δεσμευόμενη να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των «κρυφών συνδέσμων» που οδηγούν τους χρήστες από νόμιμα προϊόντα σε παράνομα, όπως συμπληρώματα διατροφής, φάρμακα ή ακόμη και πορνογραφικό υλικό που στοχεύει παιδιά.
Η AliExpress δεσμεύτηκε επίσης να βελτιώσει τη διαφάνεια του διαφημιστικού της συστήματος και την παροχή δεδομένων σε ερευνητές – δεσμεύσεις τις οποίες η Επιτροπή χαρακτήρισε «νομικά δεσμευτικές» και επισήμανε ότι, εάν δεν τηρηθούν, θα επιβληθούν κυρώσεις.
Ο κανονισμός DSA έχει στόχο την προστασία των πολιτών από διαδικτυακές απειλές, όπως παραπληροφόρηση, παράνομο περιεχόμενο και επικίνδυνα προϊόντα, και θέτει αυστηρές υποχρεώσεις στις πολύ μεγάλες πλατφόρμες με πάνω από 45 εκατ. χρήστες – όπως η Amazon, η Google, η Meta και το X.
Η AliExpress δήλωσε ότι συνεργάστηκε στενά και προληπτικά με την Επιτροπή, επισημαίνοντας: «Η Επιτροπή αναγνώρισε τη δεσμευμένη προσέγγισή μας για υψηλή προστασία των καταναλωτών και διαφάνεια. Είμαστε βέβαιοι ότι θα επιτευχθεί θετική και συμμορφούμενη έκβαση μέσω του διαλόγου μας με την Επιτροπή για την αντιμετώπιση τυχόν εκκρεμοτήτων βάσει του DSA».
(Με πληροφορίες του Guardian)
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παραμένουν άγνωστα τα προϊόντα στα οποία θα επιβληθούν οι δασμοί
Υπεξαίρεσε 3 εκατομμύρια από την κοινή τους επιχείρηση για την ερωμένη του
Οι ΗΠΑ δεν θα είναι σε θέση να καταβάλουν τις απαιτούμενες αποζημιώσεις σε μια τέτοια περίπτωση
Απόφαση Μακρόν για γαλλικό προξενείο, μήνυμα στήριξης στην αυτονομία της Γροιλανδίας
Οι αρχές έχουν ξεκινήσει επιχείρηση εντοπισμού, με τη συμμετοχή πάνω από 100 δασικών υπαλλήλων
Ένα ακόμα επεισόδιο στο «σήριαλ»
Στον Λευκό Οίκο η ηγέτιδα της βενεζουελάνικης αντιπολίτευσης
Το σκίτσο δημοσιεύτηκε στις 9 Ιανουαρίου, ημέρα εθνικού πένθους για την Ελβετία στη μνήμη των 40 νεκρών
Εξετάζεται το ενδεχόμενο να ενεπλάκη ελεύθερος σκοπευτής
Aπέναντι στις πιέσεις που, όπως υποστηρίζει, ασκεί η Ρωσία
Σκληρή γλώσσα από τον αμερικανό ηθοποιό προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ
Ενώ τα κρατικά μέσα δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις απώλειες των δυνάμεων ασφαλείας
Η Mattel παρουσιάζει την πρώτη Barbie στο φάσμα του αυτισμού, ενισχύοντας τη συμπερίληψη στα παιχνίδια
Στο ΥΠΕΞ στην Τεχεράνη κλήθηκαν διπλωμάτες από Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία και Γαλλία για διάβημα διαμαρτυρίας
«H ήττα του κακού πλησιάζει», δήλωσε η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης
Αν δεν υπάρξει ένδειξη ζωής για δύο συνεχόμενες ημέρες, αποστέλλεται ειδοποίηση σε πρόσωπο ανάγκης
Χιλιάδες Ιρανοί κατέκλυσαν τους δρόμους μετά από κάλεσμα του Πεζεσκιάν
Μπορούσε να αναγνωρίσει κινέζικους χαρακτήρες, γράμματα και αραβικούς αριθμούς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.