Πολωνία: Η φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση Τουσκ κέρδισε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή
Ανακτά πλεονέκτημα μετά την ήττα της παράταξής του στις πρόσφατες εκλογές
Πολωνία: Ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, ενισχύοντας προσωρινά την κυβέρνησή του παρά τις δυσκολίες με τα προεδρικά βέτο.
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, εξασφάλισε ψήφο εμπιστοσύνης για την φιλοευρωπαϊκή κυβέρνησή του, μετά την οριακή ήττα της παράταξής του στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές.
Υπέρ της κυβέρνησης συνασπισμού του Ντόναλντ Τουσκ ψήφισαν 243 βουλευτές, 210 κατά, χωρίς αποχές.
Η ψηφοφορία της Τετάρτης είχε περισσότερο διαδικαστικό χαρακτήρα, καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει πλειοψηφία 12 εδρών στη κάτω βουλή, τη Σεΐμ, ενώ για την επικύρωση αρκούσε απλή πλειοψηφία με την παρουσία τουλάχιστον των μισών από τους 460 βουλευτές.
Πριν την ψηφοφορία, ο Τουσκ δήλωσε στη Βουλή πως δεν μπορούσαν να «κλείσουν τα μάτια» στην πραγματικότητα ότι η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει «μεγαλύτερες προκλήσεις» λόγω της εκλογής του Καρόλ Ναβρότσκι, υποστηριζόμενου από την αντιπολιτευόμενη δεξιά παράταξη Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS).
Ο πρόεδρος της Πολωνίας μπορεί να ασκεί βέτο σε νομοσχέδια, και ο Ναβρότσκι –κοινωνικά συντηρητικός, υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ, αντίθετος με μια ομοσπονδιακή Ευρώπη και την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ– αναμένεται να συνεχίσει τη γραμμή του απερχόμενου προέδρου Αντρέι Ντούντα, ο οποίος συχνά μπλόκαρε κυβερνητικά σχέδια κατά την πρώτη θητεία του Τουσκ.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν διαθέτει την αναγκαία πλειοψηφία για ανατροπή προεδρικού βέτο, ωστόσο η επανεπιβεβαίωση της εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο του δίνει προσωρινά πλεονέκτημα.
Ο Τουσκ ανακοίνωσε επίσης ανασχηματισμό της κυβέρνησης τον Ιούλιο. «Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης επειδή έχω την πεποίθηση, την πίστη και τη βεβαιότητα ότι έχουμε εντολή να κυβερνήσουμε και να αναλάβουμε πλήρως την ευθύνη για όσα συμβαίνουν στην Πολωνία», δήλωσε. «Μπροστά μας έχουμε δυόμισι δύσκολα χρόνια, απόλυτης κινητοποίησης και ευθύνης».
Παρομοίασε την κατάσταση με την πρόσφατη αποτυχία της Ίγκα Σφιόντεκ στο Ρολάν Γκαρός, παραπέμποντας στο ρητό: «Η νίκη ανήκει στους πιο επίμονους».
Η αντιπολίτευση εκμεταλλεύτηκε τη μεταφορά, λέγοντας πως και ο Τουσκ, όπως και η Σφιόντεκ, δεν θα καταφέρει να διατηρήσει την «πρωτιά» του. Οι κενές έδρες των βουλευτών του PiS κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ήταν ενδεικτικές.
Ο Τουσκ υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του έχει υπάρξει πιο αποτελεσματική από το PiS σε ζητήματα που το ίδιο το PiS προέβαλλε, όπως η αύξηση αμυντικών δαπανών και η αυστηρή πολιτική στο μεταναστευτικό.
Υπογράμμισε επίσης την επαναφορά της Πολωνίας στο «τραπέζι των ισχυρών της Ευρώπης», φέρνοντας ως παράδειγμα τη νέα διμερή συμφωνία με τη Γαλλία για αμοιβαία στρατιωτική υποστήριξη σε περίπτωση επίθεσης.
Η ομιλία του έκλεισε με θερμό χειροκρότημα από τα κυβερνητικά έδρανα.
Ωστόσο, ζητήματα που αφορούν τον μικρότερο, αριστερό εταίρο του συνασπισμού, απουσίαζαν. Δεν έγινε καμία αναφορά στην προεκλογική υπόσχεση για νομιμοποίηση των αμβλώσεων έως τη 12η εβδομάδα κύησης, καθώς αυτή δεν προχωρά λόγω αντιρρήσεων συντηρητικών κυβερνητικών εταίρων και της απειλής προεδρικού βέτο.
Ελάχιστη πρόοδος έχει σημειωθεί και στην αποπολιτικοποίηση της Δικαιοσύνης, ακόμη μία βασική υπόσχεση της κυβέρνησης Τουσκ, καθώς και εδώ τα προεδρικά βέτο παρεμποδίζουν την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Η Κομισιόν είχε παγώσει ευρωπαϊκά κονδύλια προς την Πολωνία εξαιτίας της προηγούμενης κατάστασης, τα οποία τελικά αποδεσμεύτηκαν όταν ο Τουσκ δεσμεύτηκε να αναιρέσει τις μεταρρυθμίσεις του PiS — γεγονός που οδήγησε το PiS να κατηγορήσει την Κομισιόν για δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Ο Τουσκ τόνισε ότι θέλει όσο κανείς να τερματιστεί το νομικό χάος στη χώρα, γνωρίζοντας όμως πως ο εκλεγμένος πρόεδρος Ναβρότσκι πιθανότατα θα συνεχίσει την ίδια πολιτική βέτο.
(Με πληροφορίες του BBC News)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ζυγίζει τις επιλογές του ο Τραμπ
Οι επιλογές που εξετάζονται για να προστατευθεί η εδαφική ακεραιότητά της
H ανάλυση του Bloomberg
Η ανάρτηση που προκάλεσε αντιδράσεις
Η ανάρτηση του Ιρανού βιρτουόζου
Πάνω από 10.000 οι συλλήψεις - Ζυγίζει τις επιλογές του ο Τραμπ
«Όχι στην τρομοκρατική Ισλαμική Δημοκρατία», φώναζαν υποστηρικτές του Παχλεβί
Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στις απειλές Τραμπ
Στο ναδίρ οι σχέσεις Ουάσιγκτον - Αβάνας
Διάφοροι άλλοι καλλιτέχνες συνεχίζουν να δημοσιεύουν δηλώσεις κατά της ICE στο διαδίκτυο
Το μυώδες σώμα κερδίζει δημοτικότητα για πολλές γυναίκες στην εποχή του Ozempic
Τι αναφέρει η αμερικανική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων HRANA
Στους 466 οι νεκροί διαδηλωτές
Ο ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι η Κούβα έχει το απόλυτο δικαίωμα να εισάγει καύσιμα από όπου θέλει
Παραιτείται από τον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης η σύζυγος Χριστοδουλίδη
«Δεν θα υπάρξει άλλο πετρέλαιο ή χρήματα που θα πηγαίνουν στην Κούβα» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Η Τεχεράνη απείλησε να ανταποδώσει τυχόν επίθεση των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν
Γιατί δεν ζητά συγγνώμη για τη διατήρηση της φιλίας τους μετά την πρώτη καταδίκη;
Τι είπε για τα βεγγαλικά στα ποτά
Οι ιρανικές αρχές κατηγορούν τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ότι υποδαυλίζουν τις ταραχές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.