- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ο Μαχμούντ Αμπάς ζητά από τη Χαμάς να παραδοθεί και να μην διοικεί πλέον τη Γάζα
«Αυτό που έγινε στις 7 Οκτωβρίου είναι απαράδεκτο και καταδικαστέο», τόνισε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής
Μαχμούντ Αμπάς: Να καταθέσει τα όπλα της η Χαμάς και να μην διοικεί πλέον τη Γάζα
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε θετικός στο «να καταθέσει τα όπλα της» η Χαμάς και «να μην διοικεί πλέον τη Γάζα» στο πλαίσιο ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους, σε μια σειρά γραπτών δεσμεύσεών του πριν από μια διάσκεψη του ΟΗΕ, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία.
«Αυτό που έκανε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου» 2023 «σκοτώνοντας και συλλαμβάνοντας αμάχους ως ομήρους είναι απαράδεκτο και καταδικαστέο», γράφει εξάλλου ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, ο οποίος την καλεί «να απελευθερώσει αμέσως όλους τους ομήρους και τα πρόσωπα που κρατούνται».
Σε επιστολή που απηύθυνε χθες, Δευτέρα, στον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και στον σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, οι οποίοι θα συμπροεδρεύσουν από τις 17 ως τις 21 Ιουνίου στη Νέα Υόρκη της διάσκεψης αυτής για τη λεγόμενη λύση των δύο κρατών, ο Μαχμούντ Αμπάς δηλώνει επίσης «έτοιμος να προσκαλέσει αραβικές και διεθνείς δυνάμεις να αναπτυχθούν στο πλαίσιο μιας αποστολής σταθεροποίησης/προστασίας με εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας».
Η γαλλική προεδρία χαιρετίζει σε ανακοίνωσή της «συγκεκριμένες και πρωτοφανείς δεσμεύσεις, οι οποίες μαρτυρούν μια πραγματική βούληση για πρόοδο προς την εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών».
Η Γαλλία θέλει να κάνει τη διεθνή διάσκεψη, που είναι προγραμματισμένη στον ΟΗΕ, εφαλτήριο για τη επαναφορά της λύσης αυτής, την οποία δεν θέλει πάντως η κυβέρνηση του Ισραήλ. Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη στις 18 Ιουνίου, δηλώνει «αποφασισμένος» να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος, ενδεχομένως με την ευκαιρία αυτή, αλλά έχει επίσης διατυπώσει προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων η «αποστρατιωτικοποίηση» της Χαμάς και η «μη συμμετοχή» της στη διακυβέρνηση αυτού του κράτους.
Στην επιστολή του, ο Μαχμούντ Αμπάς δεσμεύεται επίσης και πάλι να συνεχίσει τη μεταρρύθμιση της Παλαιστινιακής Αρχής και επιβεβαιώνει πως θέλει να οργανώσει «προεδρικές και βουλευτικές εκλογές μέσα σε ένα χρόνο από σήμερα», υπό διεθνή «επίβλεψη».
«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ό,τι μας αναλογεί για να προωθήσουμε μια αξιόπιστη και αμετάκλητη οδό προς τον τερματισμό της κατοχής και να προχωρήσουμε προς τη συγκεκριμενοποίηση ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους της Παλαιστίνης και την εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών, μέσα στο πλαίσιο ενός καθαρού χρονοδιαγράμματος και με ισχυρές διεθνείς εγγυήσεις», επιμένει.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Κομισιόν επέβαλε το πρώτο πρόστιμο βάσει του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες
Δεν είναι η πρώτη φορά που επιλέγουν τη δικαστική οδό
Εξειδικευμένος ιστότοπος για θέματα τέχνης απέδωσε το περιστατικό στην κακή κατάσταση των σωληνώσεων
Σε εκτενή του συνέντευξη στην εφημερίδα Sunday Times
Το απαξιωτικό σχόλιο που έκανε προ δεκαπέντε ετών ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Warner
Δεν ήταν η πρώτη φορά που το ζευγάρι απασχολεί τα social media
Τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία - Δεν συνδέεται με τρομοκρατία το περιστατικό
Αναστάτωση στο βρετανικό αεροδρόμιο - Τι δηλώνει η Μητροπολιτική Αστυνομία
Ο επικίνδυνος ρωσικός γεωπολιτικός επεκτατισμός δεν περιορίζεται στην Ανατολική Ουκρανία
Δημοφιλές νυχτερινό κέντρο τυλίχθηκε στις φλόγες - Οι περισσότεροι εγκλωβίστηκαν στο υπόγειο
Το να αποδίδουμε τη ρωσική επεκτατικότητα στη συμπεριφορά του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της Ουκρανίας δεν στοιχειοθετεί ισορροπημένο επιχείρημα.
Η συζήτηση άνοιξε επί Φραγκίσκου, έπειτα από σχετικό αίτημα μοναχικών κοινοτήτων το 2016
Η μητέρα της κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η κόρη της δεν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας
Πέρασε ξυστά από λεωφορείο και «πέταξε» πάνω από δύο άλλα αυτοκίνητα
Το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στις χώρες με ανεξάντλητα κεφάλαια
Σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το έγγραφο ήρθε σαν παγωμένο ντους
Την άφησε στο βουνό στους –20°C: ο σύντροφος της ορειβάτισσας οδηγείται σε δίκη
Την ευθύνη για την πράξη ανέλαβε μέσω κοινωνικών δικτύων η οργάνωση Take Back Power
Μια από τις κυρίαρχες μορφές της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.