Προεδρικές Εκλογές στην Πολωνία: Νικητής ο συντηρητικός εθνικιστής Κάρολ Ναβρότσκι
Βαριά ήττα στην κεντρώα κυβέρνηση του Ντόναλντ Τουσκ
Προεδρικές Εκλογές στην Πολωνία: Οριακή νίκη του Κάρολ Ναβρότσκι
Ο Κάρολ Ναβρότσκι είναι - με οριακή διαφορά - νικητής του δεύτερου γύρου των Προεδρικών Εκλογών στην Πολωνία.
Ο Κάρολ Ναβρότσκι είναι 42 ετών, εθνικιστής και ευρωσκεπτικιστής αναδείχθηκε νικητής, καταφέρνοντας βαριά ήττα στην κεντρώα κυβέρνηση του Ντόναλντ Τουσκ στην Πολωνία, άλλοτε προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο Κάρολ Ναβρότσκι, που υποστηρίζεται από το εθνικιστικό λαϊκιστικό κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) του απερχόμενου προέδρου Αντρέι Ντούντα, έλαβε 50,89% των ψήφων, ενώ ο αντίπαλός του Ράφαλ Τρασκόφσκι, 53 ετών, δήμαρχος της Βαρσοβίας, πεισμένος υποστηρικτής της ΕΕ, σύμμαχος της κεντρώας κυβέρνησης Τουσκ, έλαβε 49,11%.
Ποιος είναι ο Κάρολ Ναβρότσκι
Ο Κάρολ Ταντέους Ναβρότσκι είναι Πολωνός ιστορικός και πολιτικός. Από το 2021, είναι επικεφαλής του Ινστιτούτου Εθνικής Μνήμης. Υπηρέτησε επίσης ως διευθυντής του Μουσείου του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου στο Γκντανσκ από το 2017 έως το 2021. Η έρευνα του Ναβρότσκι επικεντρώνεται στην αντικομμουνιστική αντιπολίτευση στην Πολωνία, στο οργανωμένο έγκλημα στην Λαϊκή Δημοκρατία της Πολωνίας και στην ιστορία του αθλητισμού. Το Φεβρουάριο του 2024, καταχωρίστηκε ως ένα από τα άτομα που αναζητούνται από τη Ρωσική Ομοσπονδία για ποινικές κατηγορίες σε σχέση με ενέργειες που σχετίζονται με την αφαίρεση μνημείων που τιμούν την παρουσία του Κόκκινου Στρατού στο πολωνικό έδαφος τα έτη 1944-1989.
Στις 24 Νοεμβρίου 2024, ο Ναβρότσκι ανακοινώθηκε και υποστηρίχθηκε από το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη ως ανεξάρτητος υποψήφιος για τις πολωνικές προεδρικές εκλογές του 2025.
Ο Ναβρότσκι αποφοίτησε από την Ιστορική Σχολή του Πανεπιστημίου του Γκντανσκ, όπου απέκτησε το διδακτορικό του το 2013. Το 2023, ολοκλήρωσε το Διεθνές MBA στη Στρατηγική, το Πρόγραμμα και τη Διοίκηση Προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Γκντανσκ. Εργάστηκε στο Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης κατά τα έτη 2009-2017, όπου ήταν επικεφαλής του Γραφείου Δημόσιας Εκπαίδευσης στο Γκντανσκ από το 2013 έως το 2017. Υπηρέτησε επίσης ως πρόεδρος του συμβουλίου της περιοχής Σιέντλσε του Γκντανσκ μεταξύ 2011 και 2017.
Το 2017, διορίστηκε διευθυντής του Μουσείου του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου στο Γκντανσκ, μια θέση που κατείχε μέχρι το 2021. Στη συνέχεια, επέστρεψε στο Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης, όπου έγινε αντιπρόεδρος τον Ιούνιο του 2021. Τον Ιούλιο του 2021, ανέλαβε το αξίωμα του ως επικεφαλής του Ινστιτούτου Εθνικής Μνήμης, μετά την εκλογή του από το Σέιμ και την έγκριση της Γερουσία της Πολωνίας. Ο Ναβρότσκι χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο «Ταντέους Μπάτιρ» (Tadeusz Batyr) για να γράψει ένα βιβλίο για έναν γκάνγκστερ που ζούσε στην κομμουνιστική Πολωνία της δεκαετίας του 1980. Ο Ναβρότσκι το 2018 εμφανίστηκε στην τηλεόραση ως Ταντέους Μπάτιρ, φορώντας ένα καπέλο και έχοντας θολωμένο το πρόσωπό του, όπου είπε ότι ο Ναβρότσκι «με έδωσε έμπνευση» και τόνισε πώς ο Ναβρότσκι «ήταν ο πρώτος άνθρωπος που εξέτασε το οργανωμένο έγκλημα στην κομμουνιστική Πολωνία». Εν τω μεταξύ, στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, ο Ναβρότσκι έγραψε ότι «Ο Ταντέους Μπάτιρ επικοινώνησε μαζί μου για μερική καθοδήγηση» και «με ευχαρίστησε για τη βοήθειά μου με ένα ενδιαφέρον βιβλίο, το οποίο συνιστώ».
Στις 24 Νοεμβρίου 2024, ο Ναβρότσκι ανακοινώθηκε και υποστηρίχθηκε από το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη ως ανεξάρτητος υποψήφιος για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Πολωνίας. Κατετάγη δεύτερος στον πρώτο γύρο που πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαΐου 2025, με 29,1% των ψήφων, και θα αντιμετωπίσει τον υποψήφιο της Πολιτικής Πλατφόρμας, Ράφαου Τσασκόφσκι, στο δεύτερο γύρο, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουνίου.
Στις 2 Μαΐου 2025, ο Ναβρότσκι συναντήθηκε με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο. Στις 22 Μαΐου 2025, ο Ναβρότσκι συναντήθηκε με τον Σουαβόμιρ Μέντσεν, ο οποίος κατέλαβε την τρίτη θέση στον πρώτο γύρο των εκλογών. Υποτίθεται ότι συζήτησαν πιθανές παραχωρήσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον Μέντσεν να υποστηρίξει τον Ναβρότσκι. Ο Μάρεκ Γιακούμπιακ και ο Μάρεκ Βοχ, πρώην υποψήφιοι, υποστήριξαν τον Ναβρότσκι για τον δεύτερο γύρο.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Βικιπαίδεια
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αποκαλύπτεται στα έγγραφα που δημοσιοποίησε τον Ιανουάριο το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης
Η χρονική σύμπτωση των στοιχημάτων με τις στρατιωτικές κινήσεις έχει προκαλέσει πολιτική αντίδραση
H γυναίκα έγινε viral όταν έκαψε φωτογραφία του με τσιγάρο
Στην Τεχεράνη αναλαμβάνει προσωρινό συμβούλιο τα καθήκοντα του
Η έρευνα για το περιστατικό βρίσκεται σε εξέλιξη
Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για τις συνθήκες
Κεντρικός πυλώνας είναι το Sovereign Grant
To παλάτι παίρνει αποστάσεις από τις κόρες του Άντριου
Σύμφωνα με νέο βιβλίο που ασχολείται με την εκλογή του περασμένου χρόνου
Ο πόλεμος έχει ως διακηρυγμένο στόχο την αλλαγή καθεστώτος. Ωστόσο, ως μέθοδος, δημιουργεί (άλλο ένα) επικίνδυνο προηγούμενο προσφυγής στη βία χωρίς νόμιμη αιτία
Το πλοίο επλήγη σε απόσταση περίπου 44,4 ναυτικών μιλίων βορειοδυτικά του Μουσκάτ
Η αμερικανοϊσραηλινή επίθεση έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα, με ορατό τον κίνδυνο να οδηγηθεί η χώρα σε έναν επώδυνο εμφύλιο πόλεμο με αβέβαια κατάληξη
Η διακοπή των εμπορικών ροών μέσω των Στενών του Ορμούζ θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες
«Η βοήθεια που περιμένατε έφτασε» λέει απευθυνόμενος στους Ιρανούς
Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Άμυνας
Πόσο βαθιά θα επηρεάσει την επόμενη φάση της ιρανικής εξουσίας
Οι πρώτες πληροφορίες - Η ανακοίνωση του Ισραήλ
Το στοιχείο που αιφνιδίασε την ιρανική πλευρά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.