- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Ο Σαλμάν Ρουσντί δηλώνει ικανοποιημένος με την ποινή που επιβλήθηκε στον παρ’ ολίγον δολοφόνο του
Ο Χάντι Μάταρ, 27 ετών, καταδικάστηκε σε 25 χρόνια κάθειρξη
Τον Νοέμβριο, ο σερ Σαλμάν Ρουσνί θα κυκλοφορήσει τη νέα του συλλογή διηγημάτων με τίτλο «The Eleventh Hour»
Ο βραβευμένος συγγραφέας σερ Σαλμάν Ρουσντί δήλωσε «ικανοποιημένος» με την ποινή -τη μέγιστη δυνατή- που επιβλήθηκε στον άνδρα που τον μαχαίρωσε στη Νέα Υόρκη το 2022.
Ο Χάντι Μάταρ, 27 ετών, καταδικάστηκε σε 25 χρόνια κάθειρξη για απόπειρα δολοφονίας, αφού μαχαίρωσε επανειλημμένα τον Σαλμάν Ρουσντί κατά τη διάρκεια ομιλίας του.
«Ήμουν ευχαριστημένος που του επιβλήθηκε η μέγιστη ποινή, και ελπίζω να τη χρησιμοποιήσει για να στοχαστεί πάνω στις πράξεις του», δήλωσε ο Ρουσντί στο πρόγραμμα Today του BBC Radio 4.
Η επίθεση άφησε τον συγγραφέα τυφλό από το ένα μάτι, με σοβαρή βλάβη στο ήπαρ και παράλυτο το ένα χέρι λόγω νευρικής βλάβης στο μπράτσο.
Πέρυσι, ο Ρουσντί κυκλοφόρησε το βιβλίο «Knife», το οποίο αφηγείται την εμπειρία του από την επίθεση – ένα έργο που ο ίδιος περιγράφει ως «τον δικό μου τρόπο να αντεπιτεθώ». Στο βιβλίο περιλαμβάνεται και μια φανταστική συνομιλία με τον Μάταρ.
«Σκέφτηκα ότι αν τον συναντούσα στην πραγματικότητα για να του κάνω ερωτήσεις, δεν θα έπαιρνα και πολλά από εκείνον», δήλωσε στο BBC. «Δε νομίζω ότι θα άνοιγε την καρδιά του σε μένα. Κι έτσι είπα να την ανοίξω μόνος μου – πιθανώς να το κάνω καλύτερα απ’ ό,τι μια αληθινή συνομιλία».
Η φανταστική συνομιλία ζωντάνεψε μέσω τεχνητής νοημοσύνης σε ντοκιμαντέρ του Άλαν Γέντομπ, δημιουργού του BBC και πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του οργανισμού, ο οποίος πέθανε το περασμένο Σάββατο.
«Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό», είπε ο Ρουσντί τη Δευτέρα. «Οπωσδήποτε κατάφερε να περάσει το μήνυμά του».
Ο συγγραφέας μίλησε στην εκπομπή του BBC Radio 4 για να αποτίσει φόρο τιμής στον Γέντομπ: «Πέρα από όσα λέγονται –ότι ήταν ένας απίστευτος υποστηρικτής των τεχνών– είχε και ένα πραγματικό χάρισμα στη φιλία. Ήταν ισχυρός σύμμαχος στις δύσκολες στιγμές».
Και πρόσθεσε: «Ήταν σπουδαίος δημιουργός προγραμμάτων, και ελπίζω ότι έτσι θα τον θυμούνται. Αφήνει μια “κολοσσιαία” παρακαταθήκη. Είναι ένας από τους γίγαντες των βρετανικών ΜΜΕ της τελευταίας γενιάς».
Η φιλία και η συνεργασία των δύο ανδρών είχε φτάσει μέχρι και τη σατιρική συμμετοχή του Ρουσντί σε σκηνή πάλης χεριών στο mockumentary του BBC W1A, με τον ίδιο να σχολιάζει χιουμοριστικά: «Όλοι με ρωτούν ποιος νίκησε. Και φυσικά κανείς δεν νίκησε – ήταν εντελώς ψεύτικο».
Τον Νοέμβριο, ο σερ Σαλμάν Ρουσντί θα κυκλοφορήσει τη νέα του συλλογή διηγημάτων με τίτλο «The Eleventh Hour», το πρώτο του έργο μυθοπλασίας μετά την επίθεση.
Η επίθεση ήρθε 35 χρόνια μετά την έκδοση του αμφιλεγόμενου μυθιστορήματος «Οι Σατανικοί Στίχοι», το οποίο είχε οδηγήσει σε μακροχρόνιες απειλές κατά της ζωής του, εξαιτίας του τρόπου που απεικονίζεται ο Προφήτης Μωάμεθ στο έργο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο ηθοποιός που έπαιξε τον γιο του Γουόλτερ Γουάιτ
Νέα στοιχεία αποκαλύπτουν την έκταση της επίθεσης στα συστήματα ψύξης
O πρόεδρος ωστόσο υπεραμύνεται της επιλογής του
Η οικονομική παρέμβαση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για το κόμμα
Δεν έχει γίνει γνωστό πώς τραυματίστηκε ο 56χρονος ράπερ
O πρόεδρος είχε αποκαλέσει τον Τίλις «γκρινιάρη» και «loser»
Μετέδωσαν το περιστατικό ζωντανά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο επενδύσεων, από την Ευρώπη-Φρούριο σε μια Μεσόγειο συνεργασίας
«Το να ζητάς να πληρωθείς δεν είναι διαφθορά» - Οι εξηγήσεις για τα ιδιωτικά αεροσκάφη
Κατηγορούν τον αμερικανικό κολοσσό ότι παραβίασε την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα
Οι επιθέσεις στις ψηφιακές υποδομές της Yandex ανοίγουν ένα νέο μέτωπο στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία
Φωτιές και καταστροφή τροφίμων
Εκατομμύρια άλλαξαν ιδιοκτησία στα χαρτιά, έγγραφα πλαστογραφήθηκαν - Τι απαντά ο Ρώσος ολιγάρχης
Η υπόθεση άρχισε μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023
Οι πίνακες βρέθηκαν πίσω από ψεύτικο τοίχο
Τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν μέχρι στιγμής άγνωστα
Δυσαρέσκεια στον Λευκό Οίκο μετά τα δημοσιεύματα για φερόμενη ανάρμοστη συμπεριφορά και πολυτελή δώρα
Η συμφωνία των ΗΠΑ με τη Ρωσία για το ντίζελ δεν αλλάζει τον σχεδιασμό της ΕΕ
Το μεγαλύτερο πακέτο μέτρων της ΕΕ θέτει στο στόχαστρο την παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων
Τα βίντεο με κύματα να σφυροκοπούν και να διαλύουν κατοικίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.