Λωρίδα της Γάζας: Ολική κατάρρευση του αγροδιατροφικού συστήματος
Μόνο το 4,6% είναι καλλιεργήσιμο, λέει η ΟΗΕ
Η πόλη της Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας είναι η περιοχή με τις μεγαλύτερες καταστροφές στα θερμοκήπια
Λιγότερο από το 5% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της Λωρίδας της Γάζας μπορούν πλέον να καλλιεργηθούν λόγω της καταστροφής και των περιορισμών πρόσβασης.
Πρόκειται για γεγονός που επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την παραγωγή τροφίμων και αυξάνει τον κίνδυνο λιμού, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) και του United Nations Satellite Centre (UNOSAT) για τη Γάζα.
Το επίπεδο καταστροφής δεν αφορά μόνο την απώλεια σε επίπεδο υποδομών - «πρόκειται για κατάρρευση του αγροδιατροφικού συστήματος και των γραμμών ζωής της Γάζας», δηλώνει η Μπεθ Μπέτσντολ, υποδιευθύντρια του FAO.
Στην μελέτη χρησιμοποιήθηκαν υψηλής ανάλυσης δορυφορικές φωτογραφίες. Το υλικό αυτό συγκρίθηκε με την δορυφορική καταγραφή του εδάφους πριν από τον πόλεμο.
Μέχρι τον Απρίλιο 2025, περισσότερο του 80% των συνολικών καλλιεργήσιμων εκτάσεων του παλαιστινιακού θύλακα είχε υποστεί ζημιές και το 77,8% δεν είναι πλέον προσβάσιμο στους καλλιεργητές. Μόνο το 4,6% είναι διαθέσιμο για καλλιέργεια. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στην Ράφα και στον βόρειο τομέα, όπου η πρόσβαση είναι αδύνατη για το σύνολο σχεδόν των εκτάσεων.
Το 71,2% των θερμοκηπίων έχει υποστεί ζημιές ή έχει καταστραφεί. Η Ράφα είναι η περιοχή με τις μεγαλύτερες καταστροφές στα θερμοκήπια. Το 82,8% των γεωτρήσεων έχει υποστεί ζημιές ή καταστραφεί σε ολόκληρη την Λωρίδα της Γάζας.
Πριν από τον πόλεμο, η γεωργία αποτελούσε το 10% της οικονομίας της Γάζας. Περί τους 560.000 άνθρωποι ασχολούνταν αποκλειστικά ή μερικώς με τις αγροτικές καλλιέργειες, την κτηνοτροφία, την αλιεία για τον βιοπορισμό τους.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Κάγια Κάλλας προαναγγέλλει πρόσθετα μέτρα – Διπλωματικές πιέσεις και πολιτικές διαφωνίες
Οι πρώτες δηλώσεις του ΠτΔ της Κύπρου μετά την παραίτηση του διευθυντή του γραφείου του
Οι Ιρανοί επιχειρούν να οδηγήσουν μαζικά τη χώρα τους στην επόμενη μέρα
Νέα Μαχσά Αμινί βάζει φωτιά στη γυναικεία επανάσταση της χώρας
Διακοπή ρεύματος και δύο ελαττωματικά μαχαίρια στην εκδήλωση των ομογενών στην Κωνσταντινούπολη
«Στοχευμένη προσπάθεια να πληγεί ο πρόεδρος» λέει ο κ. Χαραλάμπους
«Αν δεν το κάνουμε εμείς αυτό, θα την καταλάβουν η Ρωσία ή η Κίνα»
Η θέαση των εξελίξεων χωρίς την ουσιαστική πρόταση αποτελεσματικών λύσεων
Πώς θα είναι οι ζωές μας τα επόμενα χρόνια;
Η ATHENS VOICE διαλέγει κάθε μέρα τις αναρτήσεις που συζητήθηκαν περισσότερο στα social media
Ζυγίζει τις επιλογές του ο Τραμπ
Οι επιλογές που εξετάζονται για να προστατευθεί η εδαφική ακεραιότητά της
H ανάλυση του Bloomberg
Η ανάρτηση που προκάλεσε αντιδράσεις
Η ανάρτηση του Ιρανού βιρτουόζου
Πάνω από 10.000 οι συλλήψεις - Ζυγίζει τις επιλογές του ο Τραμπ
«Όχι στην τρομοκρατική Ισλαμική Δημοκρατία», φώναζαν υποστηρικτές του Παχλεβί
Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στις απειλές Τραμπ
Στο ναδίρ οι σχέσεις Ουάσιγκτον - Αβάνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.