- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Δεν είμαστε εθισμένοι στο πορνό»: Το άρθρο των NYT που εξόργισε φυλή του Αμαζονίου
Με αγωγή απαντά η φυλή Marubo της απομακρυσμένης κοιλάδας Javari
Φυλή του Αμαζονίου καταθέτει αγωγή κατά των New York Times - Το άρθρο που τους εξόργισε
Με αγωγή απαντούν οι κάτοικοι του Marubo σε δημοσίευμα τους New York Times, στο οποίο παρουσιάστηκαν ως λάτρεις της τεχνολογίας και εθισμένοι στην πορνογραφία μετά την εισαγωγή του διαδικτύου.
Σύμφωνα με τον Guardian, μια φυλή ιθαγενών από τον βραζιλιάνικο Αμαζόνιο μήνυσε τους New York Times, υποστηρίζοντας ότι το ρεπορτάζ της εφημερίδας σχετικά με την πρώτη επαφή της φυλής με το διαδίκτυο οδήγησε στην ευρεία απεικόνιση των μελών της ως άτομα που έχουν εξοικειωθεί με την τεχνολογία και είναι εθισμένα στην πορνογραφία. Η φυλή Marubo της απομακρυσμένης κοιλάδας Javari, μια κοινότητα περίπου 2.000 κατοίκων κατέθεσε αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση, ζητώντας αποζημίωση εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Κατονομάζει επίσης την TMZ και τη Yahoo ως εναγόμενους, ισχυριζόμενη ότι οι ιστορίες τους ενίσχυσαν και έκαναν αισθητή την αναφορά των Times και δυσφήμισαν τη φυλή.
The Marubo, an isolated Amazon tribe, connected to high-speed internet in September through Elon Musk’s Starlink. Jack Nicas, our Brazil bureau chief, visited the tribe’s remote villages to see what the internet has changed for them. https://t.co/JXwhPDcR3L pic.twitter.com/7CKCHsY4QX
— The New York Times (@nytimes) June 2, 2024
Τι υποστήριζε άρθρο των New York Times
Η αγωγή αναφέρει ότι το άρθρο των Times του Ιουνίου 2024 από τον δημοσιογράφο Τζακ Νίκας σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η ομάδα χειριζόταν την εισαγωγή δορυφορικής υπηρεσίας μέσω του Starlink του Έλον Μασκ«απεικόνιζε τους ανθρώπους του Marubo ως μια κοινότητα που δεν μπορούσε να διαχειριστεί τη βασική έκθεση στο διαδίκτυο, υπογραμμίζοντας τους ισχυρισμούς ότι η νεολαία τους είχε κατακλυστεί από την πορνογραφία».
«Αυτές οι δηλώσεις δεν ήταν μόνο εμπρηστικές, αλλά μετέφεραν στο μέσο αναγνώστη ότι το Marubo είχε περιέλθει σε ηθική και κοινωνική παρακμή ως άμεσο αποτέλεσμα της πρόσβασης στο διαδίκτυο», αναφέρει μια τροποποιημένη έκδοση της αγωγής που κατατέθηκε την Πέμπτη. «Τέτοιες απεικονίσεις ξεπερνούν κατά πολύ τα πολιτιστικά σχόλια. Επιτίθενται άμεσα στον χαρακτήρα, την ηθική και την κοινωνική θέση μιας ολόκληρης φυλής, υποδηλώνοντας ότι δεν έχουν την πειθαρχία ή τις αξίες για να λειτουργήσουν στον σύγχρονο κόσμο».
Σε δήλωσή του προς το Associated Press, ένας εκπρόσωπος των Times δήλωσε: «Οποιαδήποτε δίκαιη ανάγνωση αυτού του άρθρου δείχνει μια ευαίσθητη και λεπτομερή εξερεύνηση των οφελών και των επιπλοκών της νέας τεχνολογίας σε ένα απομακρυσμένο χωριό ιθαγενών με περήφανη ιστορία και διατηρημένο πολιτισμό. Σκοπεύουμε να αμυνθούμε σθεναρά ενάντια στην αγωγή».
Ο Νίκας στο άρθρό του ανέφερε ότι μετά από λιγότερο από έναν χρόνο υπηρεσίας, η κοινότητα αντιμετώπιζε τώρα τις ίδιες δυσκολίες με τις διάχυτες επιπτώσεις του διαδικτύου και τον πολλαπλασιασμό των smartphones. Ο Νίκας απαρίθμησε ένα ευρύ φάσμα αυτών των προκλήσεων: «έφηβοι κολλημένοι σε τηλέφωνα· ομαδικές συνομιλίες γεμάτες κουτσομπολιά· εθιστικά κοινωνικά δίκτυα· διαδικτυακοί άγνωστοι· βίαια βιντεοπαιχνίδια· απάτες· παραπληροφόρηση· και ανήλικοι που παρακολουθούν πορνογραφία». Αργότερα έγραψε ότι ηγέτης της φυλής «είναι πολύ ανήσυχος για την πορνογραφία. Είπε ότι νεαροί άνδρες μοιράζονταν άσεμνα βίντεο σε ομαδικές συνομιλίες, μια εκπληκτική εξέλιξη για μια κουλτούρα που αποδοκιμάζει τα φιλιά δημόσια».
Το άρθρο δεν κάνει καμία άλλη αναφορά στην πορνογραφία, αλλά αυτή η πτυχή της ιστορίας ενισχύθηκε από άλλα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του TMZ, το οποίο δημοσίευσε ένα άρθρο και ένα συνοδευτικό βίντεο με τίτλο «Η σύνδεση του Elon Musk με το Starlink αφήνει μια απομακρυσμένη φυλή εθισμένη στην πορνογραφία». Η αγωγή αναφέρει ότι το βίντεο «παρουσίασε ψευδώς τη φυλή Marubo ως έχουσα ηθική κατάρρευση».
Πηγή: Guardian
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προειδοποιήσεις προς τους κατοίκους να περιορίσουν τις εξωτερικές δραστηριότητες
Η ανατολική Ελλάδα στις περιοχές με τον μεγαλύτερο κίνδυνο, δηλώνουν Έλληνες ερευνητές
«Ήταν το τέλος του πολιτικού μου ταξιδιού», δήλωσε ο συγκινημένος
Η Βικτόρια Βιγιαρουέλ έκανε ειδική αναφορά στον πόλεμο των Φόκλαντ του 1982
Αντιδράσεις από την Καθολική Εκκλησία και μελών του ιατρικού κλάδου
«Μόνο οι ανόητοι δεν αλλάζουν γνώμη», απαντάει ο υπουργός Εξωτερικών
Ο ηγέτης του Reform UK θέλει να κλείσει τα στόματα όσων τον κατηγορούν για διαφθορά
Αναμνήσεις από το διαμέρισμα της οδού Αρνάλδας στη Λευκωσία κι από τα γεγονότα που άλλαξαν την Κύπρο
Η μετοχή βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στο να πέσει κάτω από την τιμή των 135 δολαρίων της δημόσιας προσφοράς
Η «Συμμαχία των Προθύμων» ετοιμάζεται για ασκήσεις μαζί με το Κίεβο
Η Μητροπολιτική Αστυνομία συνέλαβε έναν 20χρονο για απειλητική ανάρτηση κατά του ηγέτη του Reform UK
Η θεραπεία στην οποία υποβάλλεται για καρκίνο πάει «πραγματικά καλά»
Eξακολουθεί να καταβάλλει σχεδόν 7,5 εκατ. δολάρια
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε στο Κίεβο νέα συμφωνία σύμπραξης
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας «ευχαριστεί» για την προσοχή που τράβηξε πάνω του
Τα μαθηματικά της θηριωδίας των Ταλιμπάν
Ο πόλεμος ΗΠΑ - Ιράν μετατράπηκε σε μάχη για τα «διόδια» της θάλασσας
Κλιμακώνεται η κρίση στη Μέση Ανατολή
Από την απόβαση του 1982 και τη νίκη της Θάτσερ μέχρι το «Χέρι του Θεού» και το γκολ του Ντιέγκο Μαραντόνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.