Κοσμος

Ο Τραμπ, τα crypto και το δείπνο στο «Έβερεστ της διαφθοράς»

Ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος αυτοαποκαλείται πλέον «ο πρόεδρος των crypto»

loukas-velidakis.jpg
Λουκάς Βελιδάκης
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ντόναλντ Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ © EPA /CHRIS KLEPONIS/ POOL

Ντόναλντ Τραμπ: Το δείπνο με συμμετέχοντες όσους αγόρασαν με κρυπτονόμισμα την πανάκριβη πρόσκληση για απευθείας επαφή με τον πρόεδρο των ΗΠΑ

Η δεύτερη θητεία Τραμπ μοιάζει με υπερταχεία – ανάμεσα στα πολλά που συμβαίνουν, εξελίσσεται και μία περίπτωση με έντονα στοιχεία διαφθοράς, που δεν υπονοείται, δεν συγκαλύπτεται και δεν περιφρουρείται πίσω από τυπικούς φραγμούς. Εκτίθεται δημοσίως, πακετάρεται σε εμπειρία VIP και κοστολογείται σε κρυπτονόμισμα που φέρει το όνομα του ίδιου του προέδρου.

Το βράδυ της Πέμπτης, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δείπνησε σε κλειστή εκδήλωση στη λέσχη γκολφ που του ανήκει στη Βιρτζίνια, όχι με πολιτικούς συμμάχους, ούτε με χορηγούς καμπάνιας, αλλά με τους μεγαλύτερους επενδυτές του προσωπικού του κρυπτονομίσματος, του $TRUMP coin. Το γεγονός αυτό, που καλύφθηκε διεξοδικά από τα μεγαλύτερα αμερικανικά ΜΜΕ, συνιστά ίσως τη σαφέστερη στιγμή θεσμικής απορρύθμισης που έχει προβάλει ποτέ δημόσια Αμερικανός πρόεδρος, όσο βρίσκεται στην εξουσία.

Το κρυπτονόμισμα $TRUMP λανσαρίστηκε λίγο πριν από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ για τη δεύτερη θητεία του και συνδέεται άμεσα με εταιρικές οντότητες που ελέγχονται από την οικογένεια Τραμπ. Το «εισιτήριο» για το δείπνο ήταν ακριβώς αυτό: η κατοχή μεγάλου όγκου νομισμάτων. Οι 220 κορυφαίοι επενδυτές εξασφάλισαν μια θέση στο δείπνο, ενώ οι 25 πρώτοι προσκλήθηκαν σε VIP συνάντηση με τον πρόεδρο. Το κριτήριο δεν ήταν πολιτικό, ούτε θεσμικό. Ήταν εμπορικό – αγοράζεις ένα προϊόν του Τραμπ κι έχεις τη δυνατότητα να γνωρίσεις τον ίδιο. Το ότι ταυτόχρονα τυγχάνει και πρόεδρος των ΗΠΑ είναι η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφ(θ)ορά.

«Υπάρχει πολλή λογική στα crypto. Πολλή κοινή λογική. Και είναι τιμή μας που δουλεύουμε για να βοηθήσουμε όλους εσάς εδώ», δήλωσε ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ στο δείπνο, για να προσθέσει: «Προωθούμε την αγορά των crypto και του Bitcoin και όλα αυτά. Όχι για μένα. Το κάνω γιατί πιστεύω πως είναι το σωστό».

«Ο πρόεδρος των crypto»

Ο Τραμπ δείπνησε με τους κορυφαίους αγοραστές του προσωπικού του κρυπτονομίσματος σε εκδήλωση black tie, αψηφώντας τις μέχρι πρότινος αδιαπραγμάτευτες ηθικές γραμμές περί προσωπικού πλουτισμού εν καιρώ θητείας. Σε αντίθεση με τις θεσμικά προβλεπόμενες δωρεές σε κομματικές καμπάνιες, οι οποίες υπόκεινται σε διαφάνεια και νομικούς περιορισμούς, το crypto εγχείρημα του Τραμπ αποφέρει απευθείας κέρδη στον ίδιο και την οικογένειά του, μέσω ανώνυμων ψηφιακών συναλλαγών. Μέχρι στιγμής, η πρωτοβουλία έχει συγκεντρώσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από προμήθειες αγοραπωλησιών, με τον ίδιο τον Τραμπ να αυτοαποκαλείται πλέον «ο πρόεδρος των crypto».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, έχουν ήδη εισπραχθεί πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια από τη διακίνηση των coins, ενώ η οικογένεια Τραμπ και οι συνέταιροί της φέρεται να ελέγχουν περίπου το 80% του συνολικού αποθέματος.

Ορισμένοι από τους επενδυτές έχουν στενές σχέσεις με ξένες αγορές ή ανοιχτές υποθέσεις με τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές. Άλλοι εμφανίστηκαν στο δείπνο με μάσκες, ανήσυχοι για το ενδεχόμενο να αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους. Η εκδήλωση δεν οργανώθηκε από καμία επίσημη κρατική ή κομματική αρχή, παρ’ όλα αυτά, ο Τραμπ μεταφέρθηκε στον χώρο με το προεδρικό ελικόπτερο Marine One. Η άφιξη του -όπως περιγράφουν οι ΝΥΤ- ήταν εντυπωσιακή. Παρέπεμπε σε χολιγουντιανή υπερπαραγωγή.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ, δήλωσε πως ο πρόεδρος συμμετείχε «στον προσωπικό του χρόνο» και πως «όλα τα περιουσιακά του στοιχεία βρίσκονται σε τυφλό καταπίστευμα υπό τη διαχείριση των παιδιών του». Ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και ο Έρικ Τραμπ είναι οι ίδιοι επικεφαλής της CIC Digital, που εμπλέκεται στη διάθεση των νομισμάτων και καρπώνεται τα κέρδη.

Όπως σημειώνει η Washington Post, η πλειονότητα των 25 μεγαλύτερων αγοραστών έχει πραγματοποιήσει συναλλαγές μέσω διεθνών crypto ανταλλακτηρίων που δεν υπάγονται σε ρυθμιστικό έλεγχο των ΗΠΑ. Κανένα στοιχείο δεν δημοσιοποιήθηκε για την ταυτότητα των παρευρισκόμενων, πέρα από τις διευθύνσεις των wallets και ψευδώνυμα τεσσάρων χαρακτήρων σε διαδικτυακή «πίνακα υψηλών σκορ».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, οργανώσεις ελέγχου της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι το δείπνο ενδέχεται να παραβιάζει ομοσπονδιακούς κανόνες περί αποδοχής δώρων. Περίπου 148 εκατομμύρια δολάρια σε $TRUMP coins φέρονται να αγοράστηκαν από επενδυτές με στόχο τη συμμετοχή στην εκδήλωση, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης blockchain Inca Digital.

Το 80% της συνολικής ποσότητας του memecoin ελέγχεται από συνεργαζόμενες εταιρείες της οικογένειας Τραμπ και του επιχειρηματία Μπιλ Ζάνκερ, στενού συνεργάτη του προέδρου. Με βάση τις τρέχουσες τιμές, το απόθεμα αυτό αποτιμάται σε πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τα συνολικά κέρδη από τις προμήθειες συναλλαγών ξεπερνούν ήδη τα 300 εκατομμύρια, σύμφωνα με την Chainalysis.

Σύμφωνα με ανάλυση των αμερικανικών ΜΜΕ, η αξία του $TRUMP έχει χάσει 80% από την ημέρα της κυκλοφορίας του, με τους πρώτους αγοραστές να αποκομίζουν τεράστια κέρδη και χιλιάδες μικροεπενδυτές να καταγράφουν απώλειες.

Ποιοι συμμετείχαν

Οι συμμετέχοντες προήλθαν -μεταξύ άλλων- από Κίνα, Κορέα, Ταϊβάν, Σιγκαπούρη. Όλοι κατέβαλαν το τίμημα για μια θέση στο τραπέζι.

Ανάμεσα στους καλεσμένους του δείπνου, ο Τζάστιν Σαν, Κινέζος δισεκατομμυριούχος και ιδρυτής της πλατφόρμας Tron. Μιλώντας στους ΝΥΤ, δήλωσε ενθουσιασμένος για την ευκαιρία να γνωρίσει τον Τραμπ και να συζητήσουν για το μέλλον των crypto.

Crypto
© Unsplash

Ο Κορεάτης επιχειρηματίας Σάνγκροκ Ο, που έφτασε κρατώντας καπέλα με το logo «Make Crypto Great Again», χαρακτήρισε την εκδήλωση «κάτι σαν έρανο για τον Τραμπ», προσθέτοντας πως «θα είναι πάντα καλός με όσους τον στηρίζουν».

Ο Βίνσεντ Λιου, επικεφαλής επενδύσεων στην Kronos Research από την Ταϊβάν, ξεκαθάρισε ότι δεν θα διστάσει να του εκθέσει την οπτική του, δηλώνοντας πως «είναι υπέροχο να βλέπει κανείς προς τα πού πηγαίνουν τα πράγματα».

Πιο προσωπική ήταν η προσέγγιση του 27χρονου συμβούλου Βίνσεντ Ντερίου από τη Νέα Υόρκη, που κατετάγη 165ος στη λίστα των επενδυτών: «Αν καταφέρω να πάρω μια selfie ή μια χειραψία ή ένα αυτόγραφο, αυτό από μόνο του θα είναι ανεκτίμητο για μένα».

Ο 25χρονος επιχειρηματίας Νίκολας Πίντο, που ξεκίνησε την καριέρα του πουλώντας ρόδες για μηχανάκια, δήλωσε ότι ελπίζει να είναι ο νεότερος νικητής στο δείπνο και ότι ανυπομονεί «να μάθει ποια είναι τα σχέδια του προέδρου Τραμπ για τα crypto – θέλω το εσωτερικό ρεπορτάζ».

Το «Έβερεστ της διαφθοράς»

Έξω από τη λέσχη γκολφ του Τραμπ στη Βιρτζίνια, την ώρα που κατέφθαναν οι καλεσμένοι με σμόκιν και λιμουζίνες, περίπου εκατό διαδηλωτές είχαν παραταχθεί κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Η Αμερική δεν πωλείται», «Σταματήστε τη διαφθορά των crypto» και «Όχι βασιλιάδες». Ορισμένοι φώναζαν «Ντροπή, ντροπή» την ώρα που έφτανε το Marine One, ενώ ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζεφ Μέρκλεϊ, παρών στη διαμαρτυρία, χαρακτήρισε το δείπνο «το Έβερεστ της διαφθοράς». Παρά τη βροχή και την ισχυρή ασφάλεια, οι διαδηλωτές παρέμειναν στη θέση τους μέχρι το τέλος της εκδήλωσης, καταγγέλλοντας αυτό που θεωρούν θεσμική συναλλαγή με επίσημη κάλυψη.

Παρά τις επικρίσεις από θεσμικούς παρατηρητές και πολιτικούς αντιπάλους, η διοίκηση Τραμπ επιμένει ότι δεν υφίσταται καμία σύγκρουση συμφέροντος. Εν τω μεταξύ, η νομοθετική προσπάθεια για απαγόρευση κατοχής crypto από εν ενεργεία αξιωματούχους δεν έχει προχωρήσει.

Το περιστατικό δεν αποτελεί απλώς μια ακόμη απόκλιση από τη θεσμική πρακτική. Συνιστά μετατόπιση παραδείγματος. Πρόκειται για μια περίπτωση κατά την οποία η ιδιότητα του προέδρου ταυτίζεται με την εμπορική εκμετάλλευση της εικόνας του, η πρόσβαση στην εξουσία μετοχοποιείται και η πολιτική επιρροή διατίθεται κατά κυριολεξία στην αγορά.

Ίσως το πιο ανησυχητικό δεν είναι το αν αυτό παραβιάζει ή όχι κάποια διάταξη του νόμου. Είναι το γεγονός ότι μια τέτοια πρακτική θεωρείται πια επιτρεπτή – ή έστω διαχειρίσιμη.

Με πληροφορίες από New York Times, Washington Post, Wall Street Journal

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.