Κοσμος

Το Ισραήλ στην παγίδα της Χαμάς

Τα όνειρα του Νετανιάχου και οι προσευχές του Σινουάρ στον Αλλάχ

Σώτη Τριανταφύλλου
Σώτη Τριανταφύλλου
ΤΕΥΧΟΣ 958
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Ισραήλ στην παγίδα της Χαμάς
© EPA/ABIR SULTAN

Η ισραηλινή ηγεσία είναι ανάλγητη μπροστά στην τραγωδία των Παλαιστινίων αμάχων αλλά και των ομήρων

Δεκαεννέα μήνες μετά την επίθεση της Χαμάς, το Ισραήλ έχει εγκλωβιστεί σε έναν πόλεμο τυφλής εκδίκησης. Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου ακολουθεί τακτική take no prisoners: να μη μείνει κανείς ζωντανός από το εχθρικό στρατόπεδο. Όμως, ακόμα και οι πόλεμοι —ιδιαίτερα οι πόλεμοι— διέπονται από συγκεκριμένους κανόνες: όταν η μία ή η άλλη πλευρά τούς παραβιάζει, διαπράττει «εγκλήματα πολέμου». Ένα από αυτά είναι η εξόντωση αμάχων: αν και σχετικά εύκολη από πρακτική άποψη, κρίνεται ηθικά ανεπίτρεπτη και επιβλαβής για τον ίδιο τον δράστη, εφόσον προκαλεί διεθνή κατακραυγή και δικαίωση του εχθρού. Άλλα «εγκλήματα πολέμου» είναι η καταστροφή νοσοκομείων, σχολείων, υποδομών ζωτικής σημασίας, καθώς και η στέρηση τροφής ή νερού (η λιμοκτονία ως μέθοδος εξόντωσης) και η αναγκαστική μετακίνηση πληθυσμών (η εθνοκάθαρση): υπάρχουν πληροφορίες ότι οι ισραηλινές δυνάμεις τα διαπράττουν όλα τούτα, ενώ παραλλήλως επιτρέπουν τη λειτουργία υπηρεσιών ανθρωπιστικής βοήθειας. (Να σε κάψω, Γιάννη μ’, να σ’ αλείψω λάδι.)

Τα τελευταία πράγματα που θα έπρεπε να επιθυμεί το Ισραήλ είναι ο διχασμός της ισραηλινής κοινωνίας (ο οποίος γίνεται όλο και πιο πικρός), η όξυνση του αντιεβραϊκού αισθήματος και του λαϊκού αντισημιτισμού —που προκαλούν κραδασμούς σε όλες τις κοινωνίες— η απώλεια συμμάχων (μια μια οι δυτικές χώρες παίρνουν αποστάσεις) και η ηρωοποίηση των Παλαιστινίων, χαμασιτών και μη. Κι όμως, η ισραηλινή κυβέρνηση εργάζεται με ζήλο προς αυτή την κατεύθυνση, δίνοντας επιχειρήματα στην αντισημιτική αριστερά, η προπαγάνδα της οποίας έχει οργιάσει.

Αναμενόμενο: το σχέδιο που ενέκρινε στις 5 Μαΐου το υπουργικό συμβούλιο του Νετανιάχου για την ανακατάληψη της Λωρίδας της Γάζας δείχνει ότι η ισραηλινή ηγεσία είναι εντελώς ανάλγητη τόσο μπροστά στην τραγωδία των Παλαιστινίων αμάχων, όσο και σ’ εκείνη των ομήρων — τουλάχιστον 20 από τους 59 που κρατούνται ακόμη αιχμάλωτοι από τη Χαμάς είναι ακόμη ζωντανοί και περιμένουν. Γίνεται όλο και δυσκολότερο να υπερασπιστεί ο εξωτερικός παρατηρητής αυτή τη συνεχιζόμενη στάση, η οποία θέτει σε κίνδυνο όλους εμάς: η ισλαμιστική τρομοκρατία οργανώνεται με τη βοήθεια των γνωστών χρήσιμων ηλίθιων. Πρέπει να περιμένουμε πλήθος βίαιων επεισοδίων τόσο από μοναχικά άτομα όσο κι από ομάδες που σχετίζονται με ισλαμιστικά δίκτυα.

Η παράταση των εχθροπραξιών συμφέρει αφενός τη Χαμάς, που από θύτης μεταμορφώθηκε σε θύμα, αφετέρου τη ριζοσπαστική πτέρυγα του κυβερνώντος συνασπισμού στο Ισραήλ. Υπενθυμίζω ότι στον κυβερνώντα συνασπισμό, που σχηματίστηκε τον Δεκέμβριο του 2022 υπό την ηγεσία του Μπενιαμίν Νετανιάχου, τα πιο σκληροπυρηνικά κόμματα θεωρούνται το Otzma Yehudit (Εβραϊκή Ισχύς) του Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ και ο «Θρησκευτικός Σιωνισμός» του Μπεζαλέλ Σμότριτς.

Το πρώτο εμπνέεται από την ιδεολογία της εβραϊκής υπεροχής, αντιτίθεται στην ιδέα του παλαιστινιακού κράτους και ενθαρρύνει τον εποικισμό· το δεύτερο περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης (μόνο αυτό μας έλειπε).Υπάρχει κι ένα τρίτο κόμμα, το Noam, με μοναδικό εκπρόσωπο στην Κνεσέτ τον Άβι Μάοζ, που ζητά την ενίσχυση της θρησκευτικής επιρροής στο κράτος. Και τα τρία μού φαίνονται αχρείαστα για το ίδιο το Ισραήλ, που κινδυνεύει να μετατραπεί σε στρατιωτική θεοκρατία, δεδομένου ότι, εκτός από τη συσσώρευση πολιτικής ισχύος, οι εξτρεμιστές θρησκευόμενοι αναπτύσσουν και δημογραφική ισχύ.

Κατά τη διάρκεια της δίμηνης εκεχειρίας στις αρχές της χρονιάς, η κατοχή της Γάζας από το ισλαμιστικό κίνημα —το οποίο φέρει την ευθύνη για τον πόλεμο— αμφισβητήθηκε από τους ίδιους τους Παλαιστινίους. Οι Παλαιστίνιοι δεν διαφέρουν από άλλες κοινότητες: θέλουν την ησυχία τους. Αλλά η αναζωπύρωση των συγκρούσεων, η ανελέητη ισραηλινή επιθετικότητα και το σχέδιο προσάρτησης μέρους του θύλακα, αν όχι ολόκληρης της Λωρίδας της Γάζας, ξαναστέλνει τους Γαζίτες στην αγκαλιά της Χαμάς. Στην πραγματικότητα, δεν έχουν καμία επιλογή.

Από την άλλη πλευρά, η ισραηλινή ακροδεξιά ελπίζει ότι θα εκδιώξει τον παλαιστινιακό πληθυσμό με την τακτική του χάους. Αλλά όχι μόνο μ' αυτήν. Το Ισραήλ δεν επιδιώκει μόνο τη σύγχυση, την αποδιοργάνωση και την αβεβαιότητα του αντιπάλου ώστε να τον κατατροπώσει ψυχολογικά, επιχειρησιακά και πολιτικά — αυτό το έχει ήδη επιτύχει με την τακτική του χάους και την εφαρμογή του δόγματος «Shock and awe»· επιδιώκει την ολική καταστροφή του, τον εκμηδενισμό του πληθυσμού ή τον μαζικό εκτοπισμό. Όμως, αυτό είναι πρακτικά αδύνατο: σημαίνει τη σφαγή ενός ή ενάμισι εκατομμυρίου ανθρώπων ώστε να εκτοπιστούν οι υπόλοιποι. Εξάλλου, εκτός του ότι μιλάμε πλέον για αιματοχυσία πρωτοφανών διαστάσεων, πρόκειται για σχέδιο ιστορικά και ηθικά απαράδεκτο: οι Παλαιστίνιοι —οι Άραβες— βρίσκονται στον τόπο τους, όπως στον τόπο τους βρίσκονται και οι Ισραηλινοί. Ο Μπίμπι θα δυσκολευτεί να βρει στήριξη για κάτι τόσο παράλογο· ο Βίκτορ Όρμπαν δεν μετράει από μόνος του.

Ο ίδιος ο Μπίμπι αρνείται να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί στο κενό ασφαλείας της 7ης Οκτωβρίου 2023. Διατηρείται στην εξουσία με τη συμπαράσταση των σκληροπυρηνικών, που του επέτρεψαν να αποφύγει πρόωρες εκλογές και να καθυστερήσει την εκδίκαση των υποθέσεών του για διαφθορά. Έτσι, το Ισραήλ έχει παγιδευτεί: αν διενεργούνταν εκλογές και αναδεικνυόταν ένα πιο φιλειρηνικό κυβερνητικό σχήμα, ίσως αυτός ο τελευταίος πόλεμος να οδηγούσε στη λύση των δύο κρατών όπως έχει προταθεί από τους μετριοπαθείς Ευρωπαίους ηγέτες και, μεταξύ άλλων, από το κόμμα των ισραηλινών Δημοκρατών, που σχηματίστηκε τον Ιούλιο του 2024, όταν συγχωνεύτηκε το Εργατικό Κόμμα με το σοσιαλδημοκρατικό Mερέτζ. Οι Ισραηλινοί πρέπει να καταλάβουν ότι μια στρατιωτική ανακατάληψη της Γάζας θα σήμαινε διαχείριση τρόμου με τεράστιες δαπάνες ασφαλείας: πώς κυβερνάς έναν πληθυσμό δύο εκατομμυρίων που σε μισεί θανάσιμα;

Το 2005 αυτό το (αμοιβαίο) μίσος οδήγησε τον Αριέλ Σαρόν στην απόφαση να εκκενώσει την περιοχή και να κατεδαφίσει τους ισραηλινούς οικισμούς. Αν και η πολιτική του Σαρόν έχει δεχτεί επικρίσεις —κυρίως διότι δεν συνοδεύτηκε από μια γενικότερη στρατηγική— είναι σαφές ότι οι ισραηλινοί οικισμοί σε παλαιστινιακά εδάφη αποτελούν αιτία και αφορμή εκρήξεων· απορεί κανείς, παρακολουθώντας τις εξελίξεις απέξω, πώς πεπειραμένοι πολιτικοί δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτό που οι Παλαιστίνιοι εκλαμβάνουν, δικαίως, ως «Κατοχή» είναι και θα παραμείνει casus belli.

Πιστεύει πραγματικά ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι οι Παλαιστίνιοι θα κουραστούν και θα πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς; Κι αν όντως «θελήσουν» να φύγουν πού θα πάνε; Η υπόθεση θυμίζει το Πλοίο των Καταραμένων, το γερμανικό επιβατικό «St. Louis», που το 1939 μετέφερε 937 Εβραίους πρόσφυγες από τη ναζιστική Γερμανία προς την Κούβα και τις ΗΠΑ, πλην όμως τόσο η Κούβα, όσο και οι ΗΠΑ και ο Καναδάς τούς αρνήθηκαν την είσοδο. Το πλοίο αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Ευρώπη και πολλοί από τους επιβάτες κατέληξαν αργότερα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ποιος θα υποδεχτεί τους ενδεχόμενους Παλαιστινίους πρόσφυγες ώστε να απλωθούν οι Ισραηλινοί στη Γάζα;

Ένα άλλο όνειρο θερινής νυκτός είναι η θανάτωση όλων των ισλαμιστών μαχητών. Μα, θα έπρεπε να έχουμε μάθει από την ιστορία ότι οι ιδεολογίες, οι «αγώνες», παράγουν κληρονόμους, διαδόχους, μιμητές και μαθητές. Αν δεν εκλείψει η αιτία κι αν δεν δυσφημιστεί οριστικά η Χαμάς, θα αναπαράγεται εσαεί, αλλάζοντας μορφές και ηγεσίες.

Όσο για το Ισραήλ, και πάλι θα έπρεπε να έχουμε μάθει από την ιστορία ότι η ευημερία δεν μπορεί να διασφαλιστεί χωρίς ειρήνη, κι ότι η ειρήνη απαιτεί συμβιβασμούς. Χωρίς ρεαλιστική διπλωματία, χωρίς όραμα πολιτικής διευθέτησης του παλαιστινιακού ζητήματος, χωρίς συνεννόηση για την απελευθέρωση των ομήρων, η κυβέρνηση Νετανιάχου κάνει το ένα λάθος πάνω στο άλλο: οι προσευχές του εκλιπόντος αρχιχαμασίτη Γιαχία Σινουάρ —«Αλλάχ, κάνε τους εχθρούς μου να φαίνονται γελοίοι»— φαίνεται ότι εισακούστηκαν.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.