- CITY GUIDE
- PODCAST
-
21°
Nέες μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις του Ισραήλ στην Γάζα
Kαθώς δεν υπάρχει καμία πρόοδος στις συνομιλίες των δυο πλευρών
Γάζα: Το Ισραήλ κήρυξε την έναρξη μεγάλης κλίμακας χερσαίων επιχειρήσεων
Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα πως ξεκίνησε «εκτενείς χερσαίες επιχειρήσεις» στη βόρεια και νότια Γάζα, επιτείνοντας μια νέα εκστρατεία στον θύλακα, όπου παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές είπαν ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σκότωσαν τουλάχιστον 130 ανθρώπους κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Το Ισραήλ έκανε την ανακοίνωση αυτή, αφού πηγές και από τις δύο πλευρές ανέφεραν πως δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος σε έναν νέο γύρο έμμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στο Κατάρ. Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε γνωστό πως στις τελευταίες συνομιλίες στην Ντόχα περιλαμβάνονταν τα θέματα μιας εκεχειρίας και μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση ομήρων, όπως και μια πρόταση για τερματισμό του πολέμου με αντάλλαγμα τον εξορισμό των μαχητών της Χαμάς και την αποστρατιωτικοποίηση του θύλακα, όρους τους οποίους η Χαμάς είχε απορρίψει κατά το παρελθόν.
Η ουσία της ανακοίνωσης συμβαδίζει με προηγούμενες δηλώσεις από το Ισραήλ, ωστόσο η χρονική στιγμή, καθώς διαπραγματευτές συναντώνται, προσέφερε μια προοπτική ευελιξίας στη θέση του Ισραήλ, σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Ωστόσο, ένας ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε πως δεν έχει καταγραφεί πρόοδος στις συνομιλίες μέχρι στιγμής.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως διεξήγαγε ένα πρώτο κύμα πληγμάτων σε περισσότερους από 670 στόχους της Χαμάς στη Γάζα την τελευταία εβδομάδα για να στηρίξει τις χερσαίες επιχειρήσεις, που έχει ονομάζει «Άρματα του Γεδεών».
Είπε πως σκότωσε δεκάδες μαχητές της Χαμάς. Παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές λένε πως εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, μεταξύ αυτών πολλές γυναίκες και παιδιά.
Ερωτηθείς σχετικά με τις συνομιλίες στην Ντόχα, ένας αξιωματούχος της Χαμάς είπε στο Reuters: «Η θέση του Ισραήλ παραμένει ίδια, θέλουν να απελευθερώσουν τους κρατουμένους (ομήρους) χωρίς να δεσμευτούν για το τέλος του πολέμου».
Επανέλαβε πως η Χαμάς προτείνει την απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών ομήρων ως αντάλλαγμα τον τερματισμό του πολέμου, την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων και το τέλος του αποκλεισμού της βοήθειας προς τη Γάζα και την αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατουμένων.
Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 1.218 ανθρώπων από την ισραηλινή πλευρά, οι περισσότεροι άμαχοι, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων που βασίζεται σε επίσημα στοιχεία. Εκ των 251 ανθρώπων που απήχθηκαν, 57 παραμένουν κρατούμενοι στη Γάζα, εκ των οποίων 34 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον στρατό.
Τα ισραηλινά αντίποινα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 53.339 ανθρώπους στη Γάζα, κυρίως αμάχους, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, που κρίνονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η απίθανη ιστορία του Σίνγκο
Έκκληση για προστασία της ανθρωπιάς απέναντι στην εξέλιξη των μηχανών
Το πανεπιστήμιο αλλάζει πορεία μετά τον θάνατό του
Η εβδομάδα που έδειξε μέχρι πού φτάνει η δύναμή του
Στο Μαλιμπού, άνοιξε καταβόθρα κοντά στο σπίτι του Νίκολας Κέιτζ
Η ένταση κορυφώθηκε μετά την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου να ανανεώσει τη θητεία του προέδρου
Η ηλικιωμένη γυναίκα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το διαμέρισμα όπου ζούσε για 71 χρόνια
Η συμφωνία οριστικοποιήθηκε στη μεταξύ τους συνάντηση στη Νέα Υόρκη
Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ζητά να παρέμβει στη δικαστική προσφυγή κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Συγκινημένη η κόρη του Μαρίνα στην τελετή
Η κυβέρνηση Μελόνι εγκρίνει νέα μέτρα για την ένταξη και την ασφάλεια στα σχολεία
Εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου στη Μέση Ανατολή
Η ελευθερία, η ισότητα των φύλων και η αυτονομία του ανθρώπου απέναντι στη θεοκρατική εξουσία
Η δύσκολη μετάβαση στο Γυμνάσιο
«Γύρνα πίσω στο Μαρόκο», του φώναζαν
Η ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου
Ενώ τα δίδυμα ΗΠΑ vs Κίνα και ΗΠΑ vs Ιράν καλύπτουν τις φωτιές στη χειμαζόμενη Ουκρανία, ο πόλεμος φέρνει μεγάλη ακρίβεια
Πινγκ Πινγκ και Φου Σουάνγκ είναι οι νέοι «πρεσβευτές» της Κίνας
Σφοδρή επίθεση στην Τουρκία και το Κατάρ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.