Τζέι Ντι Βανς: Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, δήλωσε την Πέμπτη (8.5) ότι η Ρωσία στις ειρηνευτικές συνομιλίες ζήτησε εδάφη που δεν έχει κατακτήσει με την εισβολή της στην Ουκρανία. Ο Λευκός Οίκος φέρεται να συνεχίζει να εκφράζει την απογοήτευσή του για τις προσπάθειές της Μόσχας να τερματίσει τον πόλεμο.
«Η Ρωσία δεν μπορεί να περιμένει να της δοθούν εδάφη που δεν έχει καν κατακτήσει ακόμα», δήλωσε ο Τζέι Ντι Βανς σε συνέντευξή του στη Μάρθα ΜακΚάλουμ του Fox News. «Και αυτό είναι ένα από τα πράγματα που έχουν θέσει σε αυτό το αρχικό ειρηνευτικό σχέδιο».
Στη συνέντευξη, ο Βανς επανέλαβε δηλώσεις που έκανε στη Συνάντηση Ηγετών του Μονάχου στην Ουάσινγκτον την Τετάρτη. Η Ρωσία «ζητά πάρα πολλά», είπε στη συνάντηση, και πιθανότατα θα πρέπει να κάνει παραχωρήσεις. Αλλά ο Βανς είπε στη ΜακΚάλουμ την Πέμπτη ότι οι υπερβολικές απαιτήσεις της Μόσχας έχουν νόημα επειδή η Ρωσία πιστεύει ότι κερδίζει τον πόλεμο. «Γνωρίζαμε ότι η πρώτη προσφορά των Ρώσων θα ήταν υπερβολική, γνωρίζαμε ότι θα ζητούσαν περισσότερα από όσα ήταν λογικό να δώσουν, έτσι λειτουργούν συχνά οι διαπραγματεύσεις», είπε. «Δεν με ενοχλεί αυτό. Αυτό που θα με ενοχλούσε είναι αν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι οι Ρώσοι δεν συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις με καλή πίστη».
Οργή από τον Λευκό Οίκο
Σε αυτή την περίπτωση, είπε ο Βανς, ο Λευκός Οίκος θα αποχωρούσε από τον ρόλο του ως μεσολαβητής. Αφού αρχικά επικέντρωσε την οργή του Λευκού Οίκου κυρίως στην Ουκρανία, στις προσπάθειές του να μεσολαβήσει για μια ειρηνευτική συμφωνία, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τις τελευταίες εβδομάδες έχει δείξει απογοήτευση για την έλλειψη κινητοποίησης που προέρχεται από τη Ρωσία.
Τον Απρίλιο, ο πρόεδρος ανησυχούσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να «με παρασύρει» και άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις ως απάντηση. Ο Τραμπ στο Truth Social την Πέμπτη ζήτησε, «ιδανικά», μια 30ήμερη εκεχειρία μεταξύ των δύο χωρών, με την απειλή περαιτέρω κυρώσεων εάν δεν τηρηθεί. Αλλά ο Βανς δήλωσε την Τετάρτη ότι ο Λευκός Οίκος επικεντρώνεται σε μια μακροπρόθεσμη διευθέτηση.
«Το γεγονός ότι οι Ρώσοι προσφέρουν ένα ειρηνευτικό σχέδιο, αυτό είναι μια σημαντική πρόοδος. Το γεγονός ότι οι Ουκρανοί προσφέρουν μια συγκεκριμένη πρόταση, αυτό είναι μια σημαντική πρόοδος. Αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε να φέρουμε αυτές τις πλευρές λίγο πιο κοντά για να επιτύχουμε μια διαρκή ειρήνη», είπε ο Βανς. «Δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτό μέχρι να αποφασίσουμε ότι τελικά δεν μπορούμε να σημειώσουμε περαιτέρω πρόοδο».
Πηγή: Politico
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κορυφώνεται η ένταση μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης
Άκαρπη η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών
Βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης το 2003
406 πολιτικοί κρατούμενοι έχουν απελευθερωθεί το τελευταίο διάστημα
Tι αναφέρει η Ιρανή ακτιβίστρια
Ο 82χρονος τραγουδιστής κατηγορείται για εμπορία ανθρώπων και καταναγκαστική εργασία
Είναι η τέταρτη πρόταση μομφής κατά της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αμερικανοί και Βρετανοί εκκενώνουν βάσεις από τη γύρω περιοχή
Τα κύματα έφτασαν σύμφωνα με πληροφορίες σε ύψος 5 μέτρων
Πρόκειται για την πιο άμεση απειλή της Τεχεράνης προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ
Σε πρόχειρο νεκροτομείο κοντά στην Τεχεράνη
Όλο αυτόν τον καιρό επικρατούσε μια μορφή εφησυχασμού έναντι της ιρανικής θεοκρατίας. Τώρα επικρατεί αμηχανία.
Η συμμορία διέφυγε και η αξία της λείας δεν έχει ακόμη γίνει γνωστή
Οι αποφυλακίσεις πολιτικών κρατουμένων, που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, συνεχίζονται με αργούς ρυθμούς
Δεδομένων των κακών διατροφικών του συνηθειών
Οι Ιρανοί αγωνίζονται για κάτι που αποτελεί τον πυρήνα και δικών μας αξιών, όσων έχουμε τη μεγάλη τύχη να ζούμε σε μια δυτική δημοκρατία
Η αντίδραση της Κοπεγχάγης στις απειλές του Τραμπ
Για πρώτη φορά από το 2010 απειλείται η κυριαρχία του Ούγγρου πρωθυπουργού
Εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Ιράν, ενώ το καθεστώς απάντησε με μπλακάουτ και καταστολή. Από την Αθήνα, η Νάζια Ματάνι περιγράφει τη στιγμή που «η πλειοψηφία βγήκε επιτέλους στο φως»
9% του εργατικού δυναμικού της Ελλάδας δηλώνουν αγρότες, σύμφωνα με τη Eurostat.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.