Bloomberg: Η Ουκρανία έτοιμη να υπογράψει, ακόμη και σήμερα, συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα ορυκτά
Η Ουκρανή υπουργός Οικονομίας ταξιδεύει στην Ουάσιγκτον
Bloomberg: Η Ουκρανία έτοιμη να υπογράψει συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα ορυκτά ακόμη και σήμερα
Aκόμα και σήμερα μπορεί να συμφωνήσουν ΗΠΑ και Ουκρανία για τα ορυκτά, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Πρόκειται για μια εξέλιξη που εάν επιβεβαιωθεί να ενισχύσει τη συνεργασία της Ουάσινγκτον με το Κίεβο και θα ενισχύσει τους μεταξύ τους οικονομικούς δασμούς. Σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις, το τελικό κείμενο της συμφωνίας έχει ολοκληρωθεί και ενδέχεται να υπογραφεί ακόμα και εντός της εβδομάδας, ίσως και σήμερα.
Η Ουκρανή ΥΠΟΙΚ ταξιδεύει στην Ουάσιγκτον
Η υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας, Γιούλια Σβιρίντενκο, φέρεται να ταξιδεύει προς την Ουάσιγκτον για την επικείμενη υπογραφή, ανέφερε το διεθνές μέσο ενημέρωσης. Η συμφωνία θεωρείται στρατηγικής σημασίας, καθώς όχι μόνο προωθεί την οικονομική ανάκαμψη της Ουκρανίας, αλλά ταυτόχρονα ενισχύει τη γεωπολιτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή, προσφέροντας μια εναλλακτική πηγή πρόσβασης σε κρίσιμα ορυκτά, μακριά από την επιρροή της Κίνας ή της Ρωσίας, επισημαίνεται.
Η συμφωνία περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου επενδύσεων που θα χρηματοδοτήσει έργα στους τομείς της εξόρυξης, της ενέργειας και των τεχνολογιών που σχετίζονται με τους φυσικούς πόρους. Σύμφωνα με το προσχέδιο που έχει δει το Bloomberg, στόχος είναι η «ενίσχυση των επενδύσεων» στις κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας, σε ένα πλαίσιο που θα συμβαδίζει με τις επιδιώξεις της χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία της συμφωνίας είναι ότι οι ΗΠΑ αποδέχθηκαν να μην συνυπολογίσουν την ήδη παρασχεθείσα στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία ως μέρος της συμβολής τους στο κοινό ταμείο.
Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Κιέβου, με τον Ουκρανό πρωθυπουργό, Ντένις Σμιχάλ, να δηλώνει ότι η αρχική επιμονή των ΗΠΑ να περιληφθούν τα δισεκατομμύρια της προηγούμενης βοήθειας στη συμφωνία εγκαταλείφθηκε. Μόνο μελλοντική στρατιωτική βοήθεια φέρεται ότι θα συμπεριλαμβάνεται στο κοινό ταμείο που θα προβλέπεται στη συμφωνία.
Η συμφωνία για τα ορυκτά και το μέλλον της Ουκρανίας
Η συμφωνία αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει εκφράσει αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα και την αδικαιολόγητη, κατά τον ίδιο, καθυστέρηση των συνεχιζόμενων προσπαθειών ειρήνευσης στην Ουκρανία, εμφανίζεται «βέβαιος» ότι η συμφωνία για κρίσιμα ορυκτά θα υπογραφεί.
Σύμφωνα με το κείμενο του σχεδίου, η συμφωνία «ενισχύει τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των μερών για τη μακροπρόθεσμη ανοικοδόμηση και το μέλλον της Ουκρανίας, ως απάντηση στη μεγάλης κλίμακας καταστροφή που προκάλεσε η ρωσική εισβολή».
Ωστόσο, παραμένουν ανοιχτές δύο τεχνικές πτυχές που σχετίζονται με τη λειτουργία του κοινού ταμείου, οι οποίες θα πρέπει να διευθετηθούν ξεχωριστά, σημειώνει το Bloomberg, επικαλούμενο τις πηγές του.
Το πλαίσιο των συνομιλιών διεξάγεται ενώ οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας κλιμακώνονται. Οι ρωσικές δυνάμεις εντείνουν τις επιθέσεις σε διάφορα μέτωπα της Ουκρανίας, ενώ το Κρεμλίνο επιμένει σε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις για ειρηνευτική συμφωνία, ζητώντας πλήρη έλεγχο τεσσάρων περιοχών που δεν κατέχει πλήρως.
Πηγή: Bloomberg
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πάνω από 800 απαγχονισμοί ήταν προγραμματισμένοι για τις επόμενες μέρες
Η προοπτική στρατιωτικής επίθεσης από τις ΗΠΑ μοιάζει πλέον πιο μακρινή
O βραβευμένος σκηνοθέτης για τις φονικές διαδηλώσεις στο Ιράν
Χαροπαλεύει ο οδηγός του λεωφορείου ο οποίος απεγκλωβίστηκε τελευταίος από τα σωστικά συνεργεία
«Ξεκινάει μια πραγματική μετάβαση προς τη δημοκρατία», δήλωσε η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης
Με αφορμή το Starlink Wi-Fi στα αεροπλάνα
«Οι σκέψεις και οι προσευχές μου είναι μαζί τους», έγραψε η τραγουδίστρια
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ήρθε το 2022
Η δράση τους περιλαμβάνει «πράξεις αμιγούς και άσκοπης βίας που στόχευαν ανθρώπους, οι οποίοι δεν μπορούσαν να αντισταθούν»
Mία ημέρα μετά την κίνηση της
Για τη μια εκ των δυο παραδέχεται εν μέρει την ενοχή του
Νέες λεπτομέρειες τρεις μήνες μετά το θεαματικό χτύπημα
Χιλιάδες χρήστες ανέφεραν προβλήματα στη λειτουργία του
Αφόρητη πίεση από την Ουάσιγκτον προς την Κοπεγχάγη
Η μεγάλη διαφορά σύμφωνα με τον αναλυτή Ρέι Τακέι
Τι κατήγγειλε πριν από την τραγωδία η σερβιτόρα που σκοτώθηκε στην πυρκαγιά
«Το καθεστώς επιτίθεται σαν πληγωμένο ζώο», λέει ο γιος του τελευταίου σάχη
Χωρίς πρόσβαση στην πλατφόρμα για χρήστες από όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών και από την Ελλάδα
To πιο ριζικό πείραμα δημόσιας υγείας των τελευταίων δεκαετιών
Αυξάνονται οι εκκλήσεις για απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στους ανήλικους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.