ΗΠΑ: Η κυβέρνηση υποχρεούται να ενημερώνει τους μετανάστες 21 ημέρες πριν την απέλαση
Ο Τραμπ υποστήριξε ότι δεν γίνεται να λύνονται στα δικαστήρια οι υποθέσεις καθενός από τους υπό απέλαση μετανάστες
Ομοσπονδιακό δικαστήριο δίνει εντολή στην κυβέρνηση Τραμπ να προειδοποιεί τους μετανάστες 21 μέρες πριν την απέλασή τους
Ομοσπονδιακή δικαστής στο Κολοράντο έδωσε σήμερα εντολή στην κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να ενημερώνει τους Βενεζουελάνους μετανάστες που κρατούνται σε αυτήν την Πολιτεία 21 ημέρες πριν από κάθε απέλαση καθώς και για το δικαίωμά τους να αμφισβητήσουν στα δικαστήρια την απόφαση των αρχών.
Στη γραπτή απόφασή της, η δικαστής Σάρλοτ Σουίνι διατηρεί την προσωρινή απαγόρευση απελάσεων από την Πολιτεία αυτή με βάση τον Νόμο περί Αλλοδαπών Εχθρών του 1798 και αναφέρει ότι η κυβέρνηση πρέπει να λέει στους μετανάστες, σε γλώσσα που να κατανοούν, ότι έχουν το δικαίωμα να συμβουλευτούν δικηγόρο.
Κατά την ακροαματική διαδικασία που έγινε την Δευτέρα, η Σουίνι εξέφρασε επιφυλάξεις για την «ειδοποίηση 24 ωρών» που υποσχέθηκε η κυβέρνηση ότι θα παρέχει στους μετανάστες, καθώς θεωρεί ότι με αυτό το χρονικό περιθώριο δεν ικανοποιείται η εντολή του Ανωτάτου Δικαστηρίου που, στις 7 Απριλίου, διέταξε να δίνεται στους μετανάστες η ευκαιρία να αμφισβητήσουν την απέλασή τους στα δικαστήρια.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν απάντησε αμέσως σε ένα αίτημα για κάποιο σχόλιο.
Την Δευτέρα, σε ανάρτησή του σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος Τραμπ υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του «δεν γίνεται» να λύνει στα δικαστήρια την υπόθεση καθενός από τους υπό απέλαση μετανάστες. «Θα χρειαζόμασταν εκατοντάδες χιλιάδες δίκες για τους εκατοντάδες χιλιάδες παρανόμους που διώχνουμε από τη χώρα. Αυτό δεν γίνεται», έγραψε.
Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU), που εκπροσωπεί τους μετανάστες που κρατούνται στο Κολοράντο, ζητούσε από τη Σουίνι να τους δώσει περιθώριο 30 ημερών προκειμένου να προσφύγουν στα δικαστήρια. Αυτό το χρονικό περιθώριο είχε δοθεί και την τελευταία φορά που χρησιμοποιήθηκε ο Νόμος περί Αλλοδαπών Εχθρών, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, για τη φυλάκιση ή την απέλαση Ιαπώνων, Γερμανών και Ιταλών από τις ΗΠΑ.
Ο νόμος αυτός επιτρέπει στον πρόεδρο να απελάσει ή να θέσει υπό περιορισμό άτομα που ορκίζονται πίστη σε μια ξένη δύναμη και μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια εν καιρώ πολέμου. Το Σάββατο, το Ανώτατο Δικαστήριο παρενέβη ξανά και μπλόκαρε την επικείμενη απέλαση δεκάδων Βενεζουελάνων που κρατούνταν στο Τέξας χωρίς δίκη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κορυφώνεται η ένταση μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης
Άκαρπη η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών
Βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης το 2003
406 πολιτικοί κρατούμενοι έχουν απελευθερωθεί το τελευταίο διάστημα
Tι αναφέρει η Ιρανή ακτιβίστρια
Ο 82χρονος τραγουδιστής κατηγορείται για εμπορία ανθρώπων και καταναγκαστική εργασία
Είναι η τέταρτη πρόταση μομφής κατά της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αμερικανοί και Βρετανοί εκκενώνουν βάσεις από τη γύρω περιοχή
Τα κύματα έφτασαν σύμφωνα με πληροφορίες σε ύψος 5 μέτρων
Πρόκειται για την πιο άμεση απειλή της Τεχεράνης προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ
Σε πρόχειρο νεκροτομείο κοντά στην Τεχεράνη
Όλο αυτόν τον καιρό επικρατούσε μια μορφή εφησυχασμού έναντι της ιρανικής θεοκρατίας. Τώρα επικρατεί αμηχανία.
Η συμμορία διέφυγε και η αξία της λείας δεν έχει ακόμη γίνει γνωστή
Οι αποφυλακίσεις πολιτικών κρατουμένων, που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, συνεχίζονται με αργούς ρυθμούς
Δεδομένων των κακών διατροφικών του συνηθειών
Οι Ιρανοί αγωνίζονται για κάτι που αποτελεί τον πυρήνα και δικών μας αξιών, όσων έχουμε τη μεγάλη τύχη να ζούμε σε μια δυτική δημοκρατία
Η αντίδραση της Κοπεγχάγης στις απειλές του Τραμπ
Για πρώτη φορά από το 2010 απειλείται η κυριαρχία του Ούγγρου πρωθυπουργού
Εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Ιράν, ενώ το καθεστώς απάντησε με μπλακάουτ και καταστολή. Από την Αθήνα, η Νάζια Ματάνι περιγράφει τη στιγμή που «η πλειοψηφία βγήκε επιτέλους στο φως»
9% του εργατικού δυναμικού της Ελλάδας δηλώνουν αγρότες, σύμφωνα με τη Eurostat.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.