- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ρωσία: Φυλάκιση σε πέντε νέους για κάψιμο ελικοπτέρου με εντολή της Ουκρανίας
Οι ουκρανικές υπηρεσίες τους είχαν υποσχεθεί 3 εκατομμύρια ρούβλια
Πέντε νέοι στη Ρωσία κατηγορήθηκαν ότι έβαλαν φωτιά σε σιδηροδρομική εγκατάσταση και σε ένα ελικόπτερο, σε αεροδρόμιο της Μόσχας
Στρατοδικείο στη Ρωσία καταδίκασε σε κάθειρξη έως και 18 ετών πέντε νέους που κατηγορήθηκαν για «δολιοφθορά» για λογαριασμό της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών, επειδή πυρπόλησαν ένα ελικόπτερο διάσωσης, μετέδωσαν τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Μετά την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, οι αρχές της Ρωσίας έχουν πολλαπλασιάσει τις συλλήψεις για «κατασκοπεία», «προδοσία», «δολιοφθορά» ή «εξτρεμισμό» και συχνά στους κατηγορούμενους επιβάλλονται πολύ βαριές ποινές.
Οι Στανισλάβ Χαμιντούλιν, Ρόμαν Γιάκοβετς, Νικίτα Μπουλγκάκοφ, Ντανιίλ Γιαμσκόφ και Αναστασία Μοτσαλίνα κατηγορήθηκαν ότι έβαλαν φωτιά σε μια σιδηροδρομική εγκατάσταση και σε ένα ελικόπτερο, σε αεροδρόμιο της Μόσχας. Ο πρώτος φέρεται ότι είχε στρατολογηθεί από τις ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών, που του υποσχέθηκαν χρήματα. Με τη σειρά του, στρατολόγησε τους άλλους τέσσερις μέσω του διαδικτύου, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti.
Οι πέντε συνελήφθησαν τον Απρίλιο του 2024 και καταδικάστηκαν σε ποινές από 12,5 έως 18 χρόνια κάθειρξης για «δολιοφθορά» και «τρομοκρατική ενέργεια».
Στις 26 Απριλίου 2024 η ουκρανική υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών (GUR) παρουσίασε ένα βίντεο που έδειχνε ένα φλεγόμενο ελικόπτερο στο αεροδρόμιο Οστάφιεβο της Μόσχας.
Οι τέσσερις από τους κατηγορουμένους δήλωσαν ένοχοι, σύμφωνα με τον ανεξάρτητο ενημερωτικό ιστότοπο Mediazona. Μόνο η Αναστασία Μοτσαλίνα είπε ότι δεν ήταν ενήμερη για τα σχέδια των φίλων της. «Το σφάλμα μου είναι ότι ήμουν νέα, χαζή, αφελής», είπε στη δίκη της, ζητώντας από το δικαστήριο να μην της στερήσεις «τη ζωή και τα νιάτα της».
Οι τέσσερις νέοι που δήλωσαν ένοχοι αρνήθηκαν ότι είχαν πολιτικά κίνητρα ή ότι διαφωνούσαν με τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Ο Χαμιντούλιν, για παράδειγμα, είπε ότι απλώς ήθελε να βγάλει «εύκολα» χρήματα.
Σύμφωνα με το Ria Novosti, οι ουκρανικές υπηρεσίες του είχαν υποσχεθεί 3 εκατομμύρια ρούβλια, δηλαδή περίπου 32.500 ευρώ, όμως τελικά του έδωσαν ένα ποσό ίσο με περίπου εκατό ευρώ.
Ο Mediazona ανέφερε ότι ο Γιαμσκόφ ζήτησε να τον στείλουν να πολεμήσει στην Ουκρανία, προκειμένου να αποφύγει τη φυλάκιση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αντίδραση της Κοπεγχάγης στις απειλές του Τραμπ
Για πρώτη φορά από το 2010 απειλείται η κυριαρχία του Ούγγρου πρωθυπουργού
Εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Ιράν, ενώ το καθεστώς απάντησε με μπλακάουτ και καταστολή. Από την Αθήνα, η Νάζια Ματάνι περιγράφει τη στιγμή που «η πλειοψηφία βγήκε επιτέλους στο φως»
9% του εργατικού δυναμικού της Ελλάδας δηλώνουν αγρότες, σύμφωνα με τη Eurostat.
Το πρώτο έτος της δεύτερης θητείας Τραμπ σημαδεύτηκε από σαρωτικές αλλαγές στην πολιτική μετανάστευσης
Στο πλαίσιο έρευνας που συνδέεται με υπόθεση παράνομης κατοχής διαβαθμισμένου υλικού
Συμφωνία στο Κάιρο για 15μελή επιτροπή – Ρόλος Αιγύπτου, ΟΗΕ και Συμβουλίου Ειρήνης
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων φοβούνται μαζική χρήση της θανατικής ποινής
Ένας από τους σημαντικότερους ιστορικούς της σύγχρονης Μέσης Ανατολής εξηγεί το γιατί
Η Ιρανοβρετανή δημοσιογράφος του CNN μιλά με συγκίνηση για τις εξελίξεις στο Ιράν
Κλείνει το «Pandoro–Uova gate»
Η ανάρτηση του προέδρου των ΗΠΑ στο Truth Social
Η πίεση εντείνεται μετά την πλημμύρα υπερρεαλιστικών αποκαλυπτικών εικόνων
Ευρωβουλευτές ζητούν αναστολή της συμφωνίας ως απάντηση στις απειλές Τραμπ
To βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Περισσότεροι από 100 πυροσβέστες με 21 οχήματα επιχειρούν στο σημείο
«Έρχεται η βοήθεια», ενθαρρύνει τους διαδηλωτές ο Τραμπ
Ισχυρή αντίθεση στη χρήση βίας και φόβοι για ρήγμα στο ΝΑΤΟ και τις σχέσεις με Ευρώπη
«Πιο ισχυρό το ΝΑΤΟ με τη Γροιλανδία στα χέρια των ΗΠΑ»
Πίσω από τις δηλώσεις και τα tweets, τέσσερις αναλυτές επιχειρούν να χαρτογραφήσουν τι πραγματικά παίζεται στο Ιράν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.