- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Αφγανιστάν: Τέσσερις δημόσιες εκτελέσεις σε μια μέρα από τους Ταλιμπάν
Οι αρχές της χώρας προχωρούν τακτικά και σε δημόσιες μαστιγώσεις
Οι Ταλιμπάν εκτέλεσαν σήμερα δημόσια 4 άνδρες, σε στάδια γεμάτα κόσμο στο Αφγανιστάν
Τέσσερις άνδρες που είχαν καταδικαστεί για φόνο εκτελέστηκαν σήμερα σε γεμάτα κόσμο στάδια στο Αφγανιστάν, ανεβάζοντας σε δέκα τον αριθμό των δημόσιων εκτελέσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία το 2021, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP.
Οι αρχές του Αφγανιστάν είχαν καλέσει χθες Πέμπτη αξιωματούχους και πολίτες να «συμμετάσχουν στο γεγονός», απαγορεύοντας, όπως συνήθως, τα κινητά τηλέφωνα και τις φωτογραφικές μηχανές προκειμένου να αποφευχθεί η δημοσίευση φωτογραφιών.
Δύο άνδρες εκτελέστηκαν ενώπιον 20.000 ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στο στάδιο της Κάλα ι Νάου, πρωτεύουσα της επαρχίας Μπανγκντίς στο βορειοδυτικό Αφγανιστάν, με βάση την ισλαμική αρχή του «κίσας» ή του νόμου της εκδίκησης, ανακοίνωσε το Ανώτατο Δικαστήριο.
Ο τρίτος άνδρας εκτελέστηκε στην πόλη Ζαράνζ, πρωτεύουσα της επαρχίας Νιμρόζ. Και εκεί η εκτέλεση έγινε δημοσίως, σε ένα γεμάτο στάδιο. Ένας τέταρτος άνδρας εκτελέστηκε στην επαρχία Φάρα, στο δυτικό Αφγανιστάν. Οι οικογένειες των θυμάτων των τεσσάρων καταδικασμένων ερωτήθηκαν αν τους συγχωρούν, αλλά αρνήθηκαν, πρόσθεσε το Ανώτατο Δικαστήριο.
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό εκτελέσεων που έχουν γίνει σε μία ημέρα στο Αφγανιστάν από το 2021.
Στην Κάλα ι Νάου ένας άνδρας από κάθε μία από τις οικογένειες των θυμάτων έλαβε ένα όπλο και πυροβόλησε έξι φορές εναντίον των καταδικασμένων, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο AFP.
Την εντολή για τις εκτελέσεις υπέγραψε ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν, ο εμίρης Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα, ο οποίος ζει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας στην Κανταχάρ και διοικεί το Αφγανιστάν μέσω διαταγμάτων.
Αν και οι δημόσιες εκτελέσεις ήταν συχνό φαινόμενο υπό το πρώτο καθεστώς των Ταλιμπάν (1996-2001), έχουν μειωθεί σημαντικά μετά την επιστροφή τους στην εξουσία, το καλοκαίρι του 2021.
Έκτοτε έξι άνδρες είχαν εκτελεστεί μέχρι σήμερα για «φόνο»: ένας τον Νοέμβριο, τρεις τον Φεβρουάριο του 2024, ένας τον Ιούνιο του 2024 και ένας τον Δεκέμβριο του 2022.
Παράλληλα από τον Αύγουστο του 2021 οι αρχές των Ταλιμπάν προχωρούν τακτικά σε δημόσιες μαστιγώσεις για άλλα εγκλήματα, όπως κλοπή, μοιχεία ή κατανάλωση αλκοόλ. Ο Αχουντζάντα είχε δηλώσει τον Αύγουστο, κατά την τρίτη επέτειο από την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, ότι η εφαρμογή του ισλαμικού νόμου αποτελεί «ευθύνη μέχρι θανάτου».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πλοίο φαίνεται πως ήταν κωπήλατο
Η υπόθεση αφορούσε τη Σάντι Πέγκι, νοσηλεύτρια στη Σκωτία
Η εταιρία του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ συμμετέχει στην προσφορά 108 δισ. δολαρίων
Θα συναντηθούν με στόχο να συζητήσουν την επόμενη φάση του σχεδίου για τη Γάζα
Για τα κινηματογραφικά και streaming assets του
Η απόφαση ελήφθη έπειτα από παράπονα
Πιέζουν οι ΗΠΑ, κρίσιμη συνάντηση με Ευρωπαίους ηγέτες στο Λονδίνο
Με ύψος 1,73 μέτρα και βάρος 75 κιλά, το T800 προσφέρει έως και πέντε ώρες αυτονομίας
Σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω της ασθένειας από τον Ιανουάριο
Τα επόμενα βήματα για κατάπαυση του πυρός εν μέσω πιέσεων από την Ουάσινγκτον
Ο νεαρός έβαλε τέλος στη ζωή του το 2012
Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για ζημιές ή τραυματίες
«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν αξιωματούχοι της τρομοκρατικής οργάνωσης
Η μετάβαση παραμένει εύθραυστη, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
Στα social media εμφανίστηκαν ειρωνικές μετονομασίες όπως «Cloud Supremacy» και «Cloud Nationalism»
Το νεογέννητο είναι υγιέστατο, ενώ παρακολουθείται αδιάλειπτα
«Το Netflix έχει ήδη αποκτήσει πολύ μεγάλο μερίδιο αγοράς», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.