Η Γαλλία σε αναβρασμό: Συγκεντρώσεις από ακροδεξιά και αριστερά μετά τον αποκλεισμό της Λεπέν
Ο πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού καλεί σε ηρεμία ενόψει των διαδηλώσεων
Αντιδράσεις στη Γαλλία για τον αποκλεισμό της Μαρίν Λεπέν από τις εκλογές - Κάλεσμα σε συγκεντρώσεις από όλα τα πολιτικά μέτωπα.
Η ακροδεξιά στη Γαλλία ελπίζει σε μια μαζική δημόσια επίδειξη στήριξης σήμερα Κυριακή 6 Απριλίου, σε μια «λαϊκή διαμαρτυρία» κατά του αποκλεισμού της Μαρίν Λεπέν από τις προεδρικές εκλογές του 2027.
Το κόμμα Εθνικός Συναγερμός (Rassemblement National – RN) κάλεσε σε πανεθνική διαδήλωση στη Γαλλία υπό το σύνθημα «Σώστε τη Δημοκρατία», μετά την καταδίκη της Λεπέν για υπόθεση υπεξαίρεσης ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ.
Αριστερά και κεντρώα κόμματα έχουν επίσης καλέσει σε ξεχωριστές συγκεντρώσεις στο Παρίσι και τα περίχωρα, εκφράζοντας τη στήριξή τους στην εφαρμογή του νόμου και στο δικαστικό σώμα, καθώς οι δικαστές έχουν δεχθεί απειλές κατά της ζωής τους και τελούν υπό αστυνομική προστασία.
Ο πρωθυπουργός, Φρανσουά Μπαϊρού, κάλεσε να πραγματοποιηθούν οι αντίπαλες συγκεντρώσεις σε πνεύμα «ηρεμίας, αμοιβαίου σεβασμού και υπευθυνότητας» ώστε να αποφευχθούν επεισόδια.
Η εφημερίδα Ouest-France χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις «μάχη εικόνας» και έγραψε: «Θα μπορούσε κανείς να πιστέψει ότι βρισκόμαστε εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας».
Η καταδίκη της Λεπέν και οι πολιτικές αντιδράσεις
Ο Εθνικός Συναγερμός κάλεσε σε «ειρηνική λαϊκή κινητοποίηση» μετά την καταδίκη της Λεπέν τη Δευτέρα για υπεξαίρεση κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέσω εικονικών προσλήψεων. Η υπόθεση διερευνήθηκε επί 10 χρόνια και κατέληξε σε εννιά εβδομάδες δίκης το φθινόπωρο του 2024. Οι τρεις δικαστές ανακοίνωσαν την ετυμηγορία τους μετά από τρίμηνη διάσκεψη.
Η Λεπέν και οκτώ ευρωβουλευτές του κόμματος – όλοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες και έχουν ασκήσει έφεση – κρίθηκαν ότι συμμετείχαν σε οργανωμένο «σύστημα» υπεξαίρεσης από το 2004 έως το 2016, στο οποίο ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονταν για κοινοβουλευτικούς βοηθούς, χρησιμοποιήθηκαν για να πληρώνονται στελέχη του κόμματος στη Γαλλία. Το δικαστήριο έκρινε τη Λεπέν ως «κεντρική μορφή» του κυκλώματος, υπεύθυνη για οκτώ εικονικές συμβάσεις και την οργάνωση του ευρύτερου σχήματος.
Η ποινή που της επιβλήθηκε ήταν τέσσερα χρόνια φυλάκισης, εκ των οποίων τα δύο με αναστολή και τα άλλα δύο με ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Επίσης, της επιβλήθηκε πρόστιμο 100.000 ευρώ και άμεσος αποκλεισμός από δημόσιο αξίωμα για πέντε έτη. Αν και η εκτέλεση της ποινής αναστέλλεται λόγω της έφεσης, ο αποκλεισμός παραμένει ενεργός.
Διχασμένη η κοινή γνώμη - Μάχη εντυπώσεων στους δρόμους
Οι γαλλικές αρχές έχουν δηλώσει πως θα επισπεύσουν τη διαδικασία, ώστε η υπόθεση να κριθεί από το Εφετείο μέχρι το καλοκαίρι του 2026. Για να είναι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές, η Λεπέν θα πρέπει είτε να αθωωθεί, είτε να καταδικαστεί ξανά αλλά χωρίς επαναβεβαίωση του αποκλεισμού. Το δεύτερο σενάριο θα σήμαινε ότι μια καταδικασμένη για απάτη θα μπορούσε να εκλεγεί πρόεδρος φορώντας ηλεκτρονικό βραχιολάκι.
Παρά την ελπίδα για ισχυρή συμμετοχή στις συγκεντρώσεις του Σαββατοκύριακου, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κοινή γνώμη δεν στηρίζει κατά πλειοψηφία τη Λεπέν. Έρευνα του ινστιτούτου Cluster για το περιοδικό Le Point έδειξε πως το 61% των Γάλλων θεωρεί δικαιολογημένη την καταδίκη της, ενώ δύο στους τρεις συμφωνούν με την άμεση εφαρμογή του αποκλεισμού από τα δημόσια αξιώματα.
Ο διευθυντής δημοσκοπήσεων του ομίλου Vérian, Στιούαρτ Σο, σχολίασε πως η Γαλλία βρίσκεται σε «μάχη εντυπώσεων», τονίζοντας ότι, παρά τη στήριξη του 60% στην απόφαση, το υπόλοιπο 40% θεωρεί την καταδίκη πολιτική. Παράλληλα, προέβλεψε ότι δεν θα υπάρξει μαζική κινητοποίηση υπέρ της Λεπέν.
Αναλυτές προειδοποιούν να μην παρερμηνεύονται οι μεγάλες συγκεντρώσεις ως ένδειξη ευρύτερης λαϊκής στήριξης, καθώς συχνά απαρτίζονται κυρίως από πιστά κομματικά στελέχη και όχι από το ευρύ κοινό.
(Mε πληροφορίες του Guardian)
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H Washington Post περιγράφει τις δραματικές ώρες πριν τις οριστικές αποφάσεις
Η συνεχιζόμενη κακοκαιρία και οι έντονες χιονοπτώσεις δημιουργούν ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες
Aρκετές και απροσδόκητες οι οικονομικές πιέσεις
Ο ιρανικός λαός έχει τεράστια ιστορία πίσω του και έχει επιβιώσει από πολλά δεινά
Οκτώ μέλη πληρώματος και τρεις επιβάτες, μέλη του προσωπικού του υπουργείου, ανάμεσα στους νεκρούς
Στα «χαρακώματα» Ευρώπη και Τραμπ
Οι γαλλικές αρχές δηλώνουν αποφασισμένες να συνεχίσουν τις έρευνες μέχρι τον εντοπισμό τους.
Εκτάκτως στη Λάρνακα ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου, Κώστας Φυτιρής
Η κηδεία της θα τελεστεί τη Δευτέρα στη Μητρόπολη Αθηνών
Αν δεν υπάρξει λύση, οι δασμοί θα ανέρχονται στο 25% από την 1η Ιουνίου.
Ο Τραμπ προσκάλεσε την Ελλάδα και Κύπρο
Απαιτείται η επικύρωσή της από τα κοινοβούλια των κρατών- μελών της Mercosur, Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη
Στο Κίεβο ο χειμώνας είναι μέρος του πολέμου - το κρύο, το σκοτάδι, η έλλειψη ενέργειας λειτουργούν ως βασικά εργαλεία πίεσης. «Η Ουκρανία έχει μπει σε μια φάση πολέμου φθοράς», λέει ο Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος.
Ο Τραμπ επιβάλει δασμούς σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες - Σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου
Η κατάθεση αποκαλύπτει σοβαρές ελλείψεις σε μέτρα ασφαλείας
Ο συριακός στρατός ζήτησε από τους αμάχους να απομακρυνθούν από στρατιωτικές εγκαταστάσεις της επαρχίας Ράκα
Μάλιστα,το βίντεο τραβήχτηκε από την πριγκίπισσα Λίλιμπετ
Στο κέντρο της Λάρνακας βρίσκονται ισχυρές Αστυνομικές δυνάμεις
Στους προσκληθέντες και ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέ Μιλέι
Μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη Δανία και τη Γροιλανδία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.