- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Δασμοί: Στο 60% η πιθανότητα παγκόσμιας ύφεσης σύμφωνα με την JP Morgan
Tι αναφέρουν άλλες μεγάλες τράπεζες
Δασμοί: Στο 60% η πιθανότητα παγκόσμιας ύφεσης σύμφωνα με την JP Morgan
Η J.P.Morgan ανέβασε τις πιθανότητες για ύφεση στις ΗΠΑ και παγκοσμίως στο 60%, καθώς οι χρηματιστηριακές εταιρείες προσπαθούν να αναθεωρήσουν τα μοντέλα προβλέψεών τους, καθώς οι δασμοί απειλούν να μειώσουν την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και να επιβραδύνει την παγκόσμια ανάπτυξη.
Η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε δασμούς σε δεκάδες χώρες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Η Κίνα ανταπέδωσε την Παρασκευή με τις δικές της εισφορές σε αμερικανικά προϊόντα, αυξάνοντας τις ανησυχίες για έναν κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο και προκαλώντας χάος στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.
Η J.P.Morgan δήλωσε ότι βλέπει πλέον 60% πιθανότητα η παγκόσμια οικονομία να εισέλθει σε ύφεση μέχρι το τέλος του έτους, από 40% προηγουμένως.
«Οι πολιτικές των ΗΠΑ έχουν αναγνωριστεί ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις παγκόσμιες προοπτικές όλο το έτος», ανέφερε η χρηματιστηριακή εταιρεία σε σημείωμά της την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι η εμπορική πολιτική της χώρας έχει γίνει λιγότερο φιλική προς τις επιχειρήσεις από ό,τι αναμενόταν.
«Το αποτέλεσμα ... είναι πιθανό να μεγεθυνθεί μέσω των αντιποίνων (δασμών), της διολίσθησης του επιχειρηματικού κλίματος στις ΗΠΑ και των διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού».
Η S&P Global αύξησε επίσης την «υποκειμενική» πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ στο 30% με 35%, από 25% τον Μάρτιο.
Την περασμένη εβδομάδα, πριν από την ανακοίνωση των δασμών στις 2 Απριλίου, η Goldman Sachs αύξησε επίσης την πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ στο 35% από 20%, σημειώνοντας ότι τα οικονομικά θεμελιώδη μεγέθη δεν ήταν τόσο ισχυρά όσο τα προηγούμενα χρόνια.
Η HSBC δήλωσε την Πέμπτη ότι το αφήγημα περί ύφεσης θα κερδίσει έδαφος, αλλά πρόσθεσε ότι ένα μέρος αυτού έχει ήδη «τιμολογηθεί».
«Ο δείκτης μας για την τεκμαρτή πιθανότητα ύφεσης στην αγορά μετοχών υποδηλώνει ότι οι μετοχές έχουν ήδη τιμολογήσει (περίπου) 40% πιθανότητα ύφεσης μέχρι το τέλος του έτους», πρόσθεσαν οι αναλυτές της HSBC.
Άλλες εταιρείες ερευνών, συμπεριλαμβανομένων των Barclays, BofA Global Research, Deutsche Bank, RBC Capital Markets και UBS Global Wealth Management, προειδοποίησαν επίσης ότι η αμερικανική οικονομία αντιμετωπίζει μεγαλύτερο κίνδυνο να διολισθήσει σε ύφεση φέτος, εάν οι νέες εισφορές του Τραμπ παραμείνουν σε ισχύ.
Η Barclays και η UBS προειδοποίησαν ότι η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να εισέλθει σε έδαφος συρρίκνωσης, ενώ άλλοι αναλυτές προέβλεψαν οικονομική ανάπτυξη σε γενικές γραμμές μεταξύ 0,1% και 1%.
Οι αμερικανικές αγορές μετοχών σημείωσαν ράλι τον Νοέμβριο, αφού ο Τραμπ κέρδισε μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο με προσδοκίες για φιλικές προς τις επιχειρήσεις πολιτικές.
Μετά την ανακοίνωση του Τραμπ για τους δασμούς τον Ιανουάριο, οι τρεις μήνες ήταν αξέχαστοι για τους κύριους δείκτες της Wall Street, με τον δείκτη αναφοράς S&P 500 να έχει υποχωρήσει πάνω από 8% μέχρι στιγμής φέτος.
Οι χρηματιστηριακές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Barclays, Goldman, RBC και Capital Economics, μείωσαν τους στόχους τους για το τέλος του έτους για τις αμερικανικές μετοχές, με την UBS να υποβαθμίζει τη σύστασή της σε «ουδέτερη» από «ελκυστική».
Η Capital Economics μείωσε τον στόχο της για τον δείκτη S&P 500 στις 5.500 μονάδες, τον χαμηλότερο μεταξύ των μεγάλων χρηματιστηριακών εταιρειών, ακολουθούμενη στενά από την RBC στις 5.550 μονάδες.
Πηγή: Reuters
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το σκηνικό παραπέμπει σε εικόνες από την πανδημία covid
Ένα επεισόδιο για την αλήθεια, την αμφιβολία και τα όρια της σύγχρονης δημόσιας σφαίρας.
Όλοι οι επιβάτες του MV Hondius θεωρούνται επαφές υψηλού κινδύνου
«Χρόνια πολλά» σε όλες τις μαμάδες του κόσμου
Το σενάριο να πρόκειται για ενέργεια που έστησε το Κρεμλίνο εις βάρος της Ελλάδας και, κατ’ επέκταση, της Ευρώπης, εξετάζουν –μεταξύ άλλων– οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες.
Η τριήμερη κατάπαυση πυρός δοκιμάζεται - Επιθέσεις με drones και θύματα εκατέρωθεν
Η Τεχεράνη καταγγέλλει παραβιάσεις της εκεχειρίας και εξετάζει ακόμη την αμερικανική πρόταση
Νέες επιδρομές του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο - Προειδοποιήσεις εκκένωσης και τραυματισμοί στρατιωτών
Νέα στοιχεία αμφισβητούν τη θεωρία ότι η μόλυνση προήλθε από χωματερή στην Ουσουάια
Ο ηγέτης του Tisza ανέλαβε την πρωθυπουργία , στροφή της Ουγγαρίας προς την Ευρώπη
Έντονος εμετός και διάρροια σε επιβάτες και πλήρωμα - Αυξημένα μέτρα απολύμανσης στο πλοίο
Στη σκιά του πολέμου και των φόβων για ουκρανικά πλήγματα η φετινή 9η Μαΐου στη Μόσχα
Η διαδρομή ανάμεσα στα χαλάσματα
Οι τύποι των ηγεσιών, o μεσσιανισμός, ο ναρκισσισμός και η δημαγωγία: μια συζήτηση της Σώτης Τριανταφύλλου με τον Τάκη Παππά στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης
Ανησυχητικές οι τελευταίες κινήσεις της Τεχεράνης
Τα νέα στοιχεία στην υπόθεση της Αϊσεγιούλ Ερασλάν
Μία στα 55 εκατομμύρια πιθανότητα να συμβεί ξανά
Πότε έχουν γίνει οι καταγραφές
Η αριστοκράτισσα που έγινε γαιοκτήμονας και επιχειρηματίας, και παντρεύτηκε μιαν άλλη γυναίκα — σχεδόν διακόσια χρόνια πριν
Η εκεχειρία, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, θα διαρκέσει από το Σάββατο έως τη Δευτέρα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.