ΗΠΑ για την καταδίκη της Λεπέν: Ανησυχητικός ο αποκλεισμός υποψήφιων πολιτικών
Ο Τζέι Ντι Βανς υποστήριξε ότι στην Ευρώπη απειλείται το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης
Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά την καταδίκη της Μαρίν Λεπέν: «Ανησυχητικός» ο αποκλεισμός πολιτικών
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ χαρακτήρισε σήμερα «ανησυχητικό» τον αποκλεισμό υποψηφίων από μια πολιτική διαδικασία, στον απόηχο της ποινής πενταετούς στέρησης του δικαιώματος του εκλέγεσθαι που επιβλήθηκε στην Μαρίν Λεπέν μετά την καταδίκη της για κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων.
«Ο αποκλεισμός προσώπων από την πολιτική διαδικασία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός δεδομένου του επιθετικού και διεφθαρμένου νομικού πολέμου σε βάρος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, εδώ στις ΗΠΑ», είπε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τάμι Μπρους, σχολιάζοντας εμμέσως την καταδικαστική απόφαση για την Μαρίν Λεπέν.
Ο αποκλεισμός της Λεπέν από την κούρσα διεκδίκησης της γαλλικής προεδρίας προκάλεσε πολιτική θύελλα, δύο χρόνια πριν από τις προεδρικές εκλογές στις οποίες ήταν φαβορί.
Ερωτηθείσα κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Τάμι Μπρους είπε πως «πρέπει να κάνουμε περισσότερα στη Δύση για να υπερασπιστούμε τις δημοκρατικές αξίες», απηχώντας τις δηλώσεις του Τζέι Ντι Βανς στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια όταν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε ότι στην Ευρώπη απειλείται το «δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης».
«Υποστηρίζουμε το δικαίωμα του καθενός να εκφράζει τις απόψεις του δημοσίως – είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί» κάποιος, δήλωσε. Αντέκρουσε μάλιστα τον χαρακτηρισμό της Λεπέν ως «ακροδεξιάς» ηγέτιδας, λέγοντας πως θα μπορούσε να θεωρηθεί «υποτιμητικός».
Είχε προηγηθεί παρέμβαση του Έλον Μασκ κάνοντας λόγο για «κατάχρηση του νομικού συστήματος». Ο Μασκ προειδοποίησε πως θα υπάρξει «αντίδραση» ανάλογη με τις νομικές επιθέσεις εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ.
«Όταν η ριζοσπαστική αριστερά δεν μπορεί να κερδίσει μέσω δημοκρατικής ψηφοφορίας, καταχράται το νομικό σύστημα για να φυλακίσει τους αντιπάλους της. Αυτή είναι η πάγια στρατηγική που ακολουθεί σε όλον τον κόσμο», έγραψε ο Μασκ στην πλατφόρμα Χ, συμπληρώνοντας σε άλλη ανάρτησή του ότι: «θα υπάρξει αντίδραση, όπως με τις νομικές επιθέσεις εναντίον του προέδρου Τραμπ».
Υπενθυμίζεται, πως η ηγέτιδα του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός (RN) κρίθηκε σήμερα, Δευτέρα 31 Μαρτίου, ένοχη για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος και το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι η Μαρίν Λεπέν για πέντε χρόνια δεν θα μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για δημόσιο αξίωμα, καθώς της επιβλήθηκε στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων με άμεση ισχύ.
Ως εκ τούτου, χάνει το δικαίωμα να είναι υποψήφια στις επόμενες εκλογές. Επίσης, της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, εκ των οποίων δύο με αναστολή και τα άλλα δύο σε κατ’ οίκον περιορισμό με βραχιολάκι, όπως και πρόστιμο 100.000 ευρώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στα «χαρακώματα» Ευρώπη και Τραμπ
Οι γαλλικές αρχές δηλώνουν αποφασισμένες να συνεχίσουν τις έρευνες μέχρι τον εντοπισμό τους.
Εκτάκτως στη Λάρνακα ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου, Κώστας Φυτιρής
Η κηδεία της θα τελεστεί τη Δευτέρα στη Μητρόπολη Αθηνών
Αν δεν υπάρξει λύση, οι δασμοί θα ανέρχονται στο 25% από την 1η Ιουνίου.
Ο Τραμπ προσκάλεσε την Ελλάδα και Κύπρο
Απαιτείται η επικύρωσή της από τα κοινοβούλια των κρατών- μελών της Mercosur, Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη
Στο Κίεβο ο χειμώνας είναι μέρος του πολέμου - το κρύο, το σκοτάδι, η έλλειψη ενέργειας λειτουργούν ως βασικά εργαλεία πίεσης. «Η Ουκρανία έχει μπει σε μια φάση πολέμου φθοράς», λέει ο Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος.
Ο Τραμπ επιβάλει δασμούς σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες - Σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου
Η κατάθεση αποκαλύπτει σοβαρές ελλείψεις σε μέτρα ασφαλείας
Ο συριακός στρατός ζήτησε από τους αμάχους να απομακρυνθούν από στρατιωτικές εγκαταστάσεις της επαρχίας Ράκα
Μάλιστα,το βίντεο τραβήχτηκε από την πριγκίπισσα Λίλιμπετ
Στο κέντρο της Λάρνακας βρίσκονται ισχυρές Αστυνομικές δυνάμεις
Στους προσκληθέντες και ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέ Μιλέι
Μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη Δανία και τη Γροιλανδία
Το αεροπλάνο είχε προορισμό το Μακασάρ, στο Νότιο Σουλαουέζι
Η γυναίκα από την Αυστραλία νόμιζε ότι χαϊδεύει τον σκύλο της, αλλά έκανε λάθος
Πάνω από 3.000 οι νεκροί στο Ιράν
Η ανάλυση του Economist
Η Ευρώπη αναζητά την «κόκκινη γραμμή» απέναντι στον Τραμπ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.