- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Επετεύχθη συμφωνία Ρωσίας - Ουκρανίας για κατάπαυση πυρός στη Μαύρη Θάλασσα
Η αιματοχυσία και από τις δύο πλευρές πρέπει να σταματήσει, τονίζουν οι ΗΠΑ
Ρωσία και Ουκρανία συμφώνησαν στην εξασφάλιση της ασφαλούς ναυσιπλοΐας και την εξάλειψη της χρήσης βίας στη Μαύρη Θάλασσα
Ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα δύο ανακοινώσεις σχετικά με τις συνομιλίες που είχε με τη Ρωσία και την Ουκρανία, ανακοινώνοντας επί της ουσίας συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Μαύρη Θάλασσα.
Σύμφωνα τον Guardian, τα δύο εμπόλεμα κράτη Ρωσία και Ουκρανία, συμφώνησαν στην εξασφάλιση της ασφαλούς ναυσιπλοΐας, την εξάλειψη της χρήσης βίας και την αποτροπή αξιοποίησης εμπορικών πλοίων για στρατιωτικούς σκοπούς στη Μαύρη Θάλασσα.
Στις ανακοινώσεις αναφέρεται επίσης ότι οι δύο χώρες δεσμεύτηκαν να καταρτίσουν μέτρα για την εφαρμογή της προηγούμενης συμφωνίας, η οποία προβλέπει την παύση των επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές. Οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν, όπως σημειώνεται, να εργάζονται με σκοπό την επίτευξη μιας «βιώσιμης και διαρκούς ειρήνης».
Στο ειδικό ανακοινωθέν για την Ουκρανία, επισημαίνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν τη διαρκή τους δέσμευση για την υποστήριξη της ανταλλαγής αιχμαλώτων πολέμου, της απελευθέρωσης πολιτών που κρατούνται και της επιστροφής των παιδιών που έχουν μεταφερθεί βίαια από την Ουκρανία.
Αντίστοιχα, στο έγγραφο που αφορά τη Ρωσία, αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της πρόσβασης της Ρωσίας στην παγκόσμια αγορά για τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων, στη μείωση του κόστους ναυτιλιακής ασφάλισης και στη βελτίωση της πρόσβασης σε λιμάνια και συστήματα πληρωμών που σχετίζονται με τέτοιες συναλλαγές.
Αμφότερα τα ανακοινωθέντα καταλήγουν με την επανάληψη της πάγιας θέσης των ΗΠΑ, όπως αυτή εκφράστηκε από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ: «Η αιματοχυσία και από τις δύο πλευρές πρέπει να σταματήσει, ως απαραίτητο βήμα για μια μόνιμη ειρηνευτική συμφωνία».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, καταλήγει η ανακοίνωση, θα συνεχίσουν να διευκολύνουν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, με στόχο την ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης, σύμφωνα με τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στο Ριάντ.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η έγκαιρη προσέλευση δεν αποδείχθηκε αρετή αλλά παράπτωμα
Αυτός ο σεισμός συμβαίνει μία φορά κάθε εκατό χρόνια
Ο πράκτορας διέπραξε «τα πιο σοβαρά εγκλήματα που μπορεί να φανταστεί κανείς»
Σκληρές επικρίσεις του Αμερικανού προέδρου - Καλεί τον Ζελένσκι να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία
Πώς θα επαληθεύουν την ηλικία των χρηστών και τα «παραθυράκια»
Από που διέρρευσε η φωτογραφία
Οι πραγματικές απειλές βρίσκονται εκτός ευρωπαϊκού χώρου
Η Unicef προειδοποιεί ότι ο αριθμός των νοσηλειών παραμένει σοκαριστικά υψηλός μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Μια παράδοση όπου κανείς δεν εξηγεί τι έγινε, γιατί έγινε, και ποια ήταν η ευθύνη του
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσβάλει μέλη του Τύπου
Στην εξοχική κατοικία του ποντίφικα, ο Ουκρανός πρόεδρος
Η Unesco αναγνωρίζει την ιταλική κουζίνα ως «άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας»
Χρηματοδότηση της Ουκρανίας και Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο στην ατζέντα
«Το νιώθω σαν φίλο» υποστηρίζουν
Απόφαση σταθμός Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου
Για «υβριδική επίθεση» κάνει λόγο η φον ντερ Λάιεν
«Οι γιατροί δεν μας λένε αν θα τα καταφέρει» λέει ο αδελφός της
Αναμένονται ισχυροί μετασεισμοί τις επόμενες μέρες
Τι απαντά η πλευρά Μπλερ στο δημοσίευμα
«Δεν θέλουμε η Ευρώπη να αλλάξει», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.