- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
HIV: Κίνδυνος ακόμα και για 2.000 μολύνσεις την μέρα στον αναπτυσσόμενο κόσμο από τις περικοπές Τραμπ
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ
HIV: Κίνδυνος ακόμα και για 2.000 μολύνσεις την μέρα στον αναπτυσσόμενο κόσμο από το πάγωμα της αμερικανικής βοήθειας
Θα μπορούσαν να υπάρξουν 2.000 νέες μολύνσεις από τον ιό HIV την ημέρα σε όλο τον κόσμο και δεκαπλασιασμός των σχετικών θανάτων, εάν δεν αποκατασταθεί ή αντικατασταθεί η χρηματοδότηση που έχουν παγώσει οι Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε τη Δευτέρα η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για το AIDS.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέστειλε σχεδόν το σύνολο της εξωτερικής βοήθειας των ΗΠΑ με την ανάληψη των καθηκόντων του στις 20 Ιανουαρίου. Λίγες ημέρες αργότερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι θα συνεχιστεί το σωτήριο έργο για τον HIV στο πλαίσιο του Προεδρικού Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης για την Ανακούφιση από το AIDS (PEPFAR).
Όμως η διακοπή της χρηματοδότησης της υγείας και ο αντίκτυπος στις ευρύτερες υπηρεσίες είχαν καταστροφικές συνέπειες για τους ανθρώπους που ζουν με HIV/AIDS, δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του UNAIDS Winnie Byanyima στους δημοσιογράφους στη Γενεύη.
«Αυτή η ξαφνική απόσυρση της αμερικανικής χρηματοδότησης έχει κλείσει πολλές κλινικές, απολύει χιλιάδες εργαζόμενους στον τομέα της υγείας ... Όλα αυτά σημαίνουν ότι αναμένουμε να δούμε αύξηση των νέων μολύνσεων. Το UNAIDS έχει εκτιμήσει ότι θα μπορούσαμε να δούμε 2.000 νέες μολύνσεις κάθε μέρα», δήλωσε η ίδια.
Η Byanyima δήλωσε ότι εάν η χρηματοδότηση από την Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) δεν συνεχιστεί, ή δεν αντικατασταθεί από άλλη κυβέρνηση, «θα υπάρξουν, τα επόμενα τέσσερα χρόνια, επιπλέον 6,3 εκατομμύρια θάνατοι από AIDs».
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, το 2023 θα υπάρξουν 600.000 θάνατοι που σχετίζονται με το AIDS παγκοσμίως, πρόσθεσε. «Επομένως, μιλάμε για δεκαπλάσια αύξηση».
Η κυβέρνηση Τραμπ δήλωσε ότι η χρηματοδότηση πάγωσε για να διασφαλιστεί ότι είναι σύμφωνη με την πολιτική του «Πρώτα η Αμερική». Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο απέρριψε τις ανησυχίες ότι η Ουάσινγκτον τερματίζει την ξένη βοήθεια, λέγοντας ότι δόθηκαν εξαιρέσεις σε υπηρεσίες που σώζουν ζωές.
Η ομάδα του Τραμπ έχει δηλώσει ότι έχει εξοικονομήσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στους Αμερικανούς φορολογούμενους μέσω ταχέων κινήσεων για την ακύρωση συμβάσεων, την απόλυση εργαζομένων και την εξάλειψη της απάτης και της σπατάλης στην κυβέρνηση, αν και έχει προσφέρει ελάχιστα στοιχεία για να υποστηρίξει αυτόν τον ισχυρισμό.
Το UNAIDS, το οποίο συντονίζει την παγκόσμια αντίδραση στην πρόληψη και τη θεραπεία του HIV/AIDS, έλαβε πέρυσι 50 εκατομμύρια δολάρια σε βασική χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ, ποσό που αντιστοιχεί στο 35% του προϋπολογισμού του οργανισμού του ΟΗΕ.
Πηγή: Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα αναγκαία μέτρα αποτελούν ευθύνη των κρατιδίων, τόνισε ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς
Είχε πέσει σε σχισμή του πάγου το 1963 και το είχε εγκαταλείψει για να σωθεί
Yπήρξε φυγάς για 16 χρόνια
O σεισμός, το σπάσιμο του φράγματος και η φονική πλημμύρα
Στροφή σε έναν απρόσμενο σύμμαχο για τους αλιείς
Οι Αρχές είχαν καλύψει τα κτίρια με προστατευτικά καλύμματα, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή
Σε δίνη σκανδάλων η βασιλική οικογένεια της χώρας
Τα χρήματα θα διατεθούν για την κάλυψη άμεσων αναγκών σε τρόφιμα και στέγαση
«Για μία εξαιρετικά γρήγορη και επαγγελματική επιχείρηση», κάνει λόγο ο εκπρόσωπος του μουσείου
Νέα επίθεση της Άγκυρας για τη στρατιωτικοποίηση των νησιών
Όλα έγιναν μέσα σε λίγα λεπτά
Ο χάρτης της «Mocro Maffia» από την Αμβέρσα μέχρι τον Πειραιά
«Μέσα σε 5 λεπτά διαλύθηκαν όλα»
Δραματικές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης
Κορναρίσματα, λεωφορεία και τρίποδα στη μέση του δρόμου
341 οι αγνοούμενοι τουρίστες - Ασύλληπτο είναι το μέγεθος της καταστροφής
Το περιστατικό συνέβη στο φεστιβάλ Νοαΐν της βόρειας Ισπανίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.