- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Η Κίνα απαντά στον Τραμπ: Αν θέλει εμπορικό ή άλλον πόλεμο, είμαστε έτοιμοι
Τα αντίμετρα του Πεκίνου στην επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ
Σκληρή απάντηση της Κίνας στον Τραμπ: Αν θέλουν εμπορικό ή άλλον πόλεμο, είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε μέχρι το τέλος
Η Κίνα δηλώνει «έτοιμη για πόλεμο» με την Ουάσιγκτον, καθώς αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες στο 7,2% και επιβάλλει αντίποινα στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ απαντώντας με αυτό τον τρόπο στους αμερικανικούς δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ.
Συγκεκριμένα, η διπλωματική αντιπροσωπεία της Κίνας στην Αμερική τόνισε ότι «εάν ο πόλεμος είναι αυτό που θέλουν οι ΗΠΑ, είτε είναι πόλεμος δασμών, εμπορικός πόλεμος ή οποιοδήποτε άλλο είδος πολέμου, είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε μέχρι το τέλος».
Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ έπληξαν την Κίνα με δασμούς 20% ως απάντηση σε αυτό που ο Λευκός Οίκος θεωρεί κινεζική αδράνεια, σχετικά με τη ροή της θανατηφόρας χημικής ουσίας φαιντανύλη στην Αμερική.
Το Πεκίνο απάντησε ανακοινώνοντας σχέδια για ενίσχυση των αμυντικών δαπανών κατά 7,2%. Παράλληλα, ανακοινώθηκαν και δασμοί ύψους 10 έως 15% σε ορισμένες εισαγωγές προϊόντων με ισχύ από τις 10 Μαρτίου.
Σε δηλώσεις από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας και της πρεσβείας της Κίνας στις ΗΠΑ, εξαπολύεται προειδοποίηση στην Ουάσινγκτον ότι «το bullying δεν μας φοβίζει» ενώ χαρακτηρίζουν το ζήτημα της φαιντανύλης ως πρόσχημα για την επιβολή δασμών.
The fentanyl issue is a flimsy excuse to raise U.S. tariffs on Chinese imports. Our countermeasures to defend our rights and interests are fully legitimate and necessary.
— Spokesperson发言人办公室 (@MFA_China) March 4, 2025
The U.S., not anyone else, is responsible for the #FentanylCrisis inside the U.S. In the spirit of humanity… pic.twitter.com/OjvSEcZS6o
Η απάντηση του Πεκίνου
Το Πεκίνο ανακοίνωσε την επιβολή επιπλέον δασμών σε διάφορα εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων το κοτόπουλο, το καλαμπόκι, το σιτάρι και η σόγια, αντιδρώντας στην ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή νέων δασμών στα κινεζικά προϊόντα.
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος υπέγραψε τη Δευτέρα, 03/10, διάταγμα με το οποίο αύξησε στο 20% τους δασμούς για το σύνολο των κινεζικών προϊόντων που εισάγονται στις ΗΠΑ, ένα μέτρο που τέθηκε σε ισχύ μέσα σε ένα 24ωρο.
Το Πεκίνο απάντησε ανακοινώνοντας την επιβολή επιπλέον δασμών 15% στο κοτόπουλο, το σιτάρι, το καλαμπόκι και το βαμβάκι που εισέρχονται στην Κίνα από τις ΗΠΑ.
Σε άλλα αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα, όπως το σόργο, η σόγια, το χοιρινό, το βοδινό, τα θαλασσινά, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα θα επιβληθούν επιπλέον δασμοί 10%.
«Η Ουάσινγκτον, ενεργώντας μονομερώς, πλήττει το πολυμερές εμπορικό σύστημα και αποδυναμώνει τις βάσεις οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ», εξήγησε το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.
Παράλληλα το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι προσέθεσε 15 αμερικανικές οντότητες στον κατάλογο με τις επιχειρήσεις που υπόκεινται σε έλεγχο εξαγωγών. Αυτές οι οντότητες «βλάπτουν την εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντα της Κίνας», επεσήμανε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για ζημιές ή τραυματίες
«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν αξιωματούχοι της τρομοκρατικής οργάνωσης
Η μετάβαση παραμένει εύθραυστη, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
Στα social media εμφανίστηκαν ειρωνικές μετονομασίες όπως «Cloud Supremacy» και «Cloud Nationalism»
Το νεογέννητο είναι υγιέστατο, ενώ παρακολουθείται αδιάλειπτα
«Το Netflix έχει ήδη αποκτήσει πολύ μεγάλο μερίδιο αγοράς», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
H πρόσφατη ειρηνευτική συμφωνία του Τραμπ κρέμεται από μια κλωστή
«Είναι μια εποχή βιαιότητας, ατιμωρησίας και αδιαφορίας», δήλωσε εκπρόσωπος του Οργανισμού
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίστηκε στη σκηνή τρεις φορές
Παραμένουν όμηροι άλλοι 165
Στα 3 δισ. δολάρια το κόστος ανοικοδόμησης
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Το χρονικό της άγριας δολοφονίας
Όσα είπε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Η Κομισιόν επέβαλε το πρώτο πρόστιμο βάσει του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες
Δεν είναι η πρώτη φορά που επιλέγουν τη δικαστική οδό
Οι οικογενειακές διακοπές που κατέληξαν σε τραγωδία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.