- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ουκρανία: Ξεκινούν την άλλη βδομάδα οι ειρηνευτικές συνομιλίες ΗΠΑ - Ρωσίας
Δεν θα συμμετάσχουν οι Ευρωπαίοι – Τι αναφέρει το Politico
Δεν υπάρχουν σχέδια να συμμετάσχουν στις συνομιλίες εκπρόσωποι άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων
Ύστερα από την τηλεφωνική επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντίμιρ Πούτιν, ξεκινούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ κατευθύνονται στην Σαουδική Αραβία για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις με Ρώσους και Ουκρανούς διαπραγματευτές.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Μάικ Γουόλτς θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και τον Στιβ Γουίτκοφ, τον απεσταλμένο του προέδρου στη Μέση Ανατολή, τις επόμενες ημέρες για να ξεκινήσουν συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Σημειώνεται ότι ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για τις συνομιλίες Ουκρανίας-Ρωσίας, ο στρατηγός εν αποστρατεία Κιθ Κέλογκ, δεν θα είναι παρών, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
Οι αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι δεν υπάρχουν σχέδια να συμμετάσχουν στις συνομιλίες εκπρόσωποι άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων. Αυτό θα μπορούσε να ενοχλήσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, οι οποίοι έχουν παροτρύνει δημοσίως τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να διασφαλίσει ότι θα έχουν θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η συνάντηση θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια σημαντική στιγμή στην προσπάθεια του Τραμπ για μια ειρηνευτική διαδικασία και θα σηματοδοτήσει επίσης την πρώτη μεγάλη συνάντηση Ρώσων και Ουκρανών εκπροσώπων από την έναρξη του πολέμου το 2022.
Ο Τραμπ δήλωσε την Τετάρτη στους δημοσιογράφους ότι αναμένεται να έχει μια κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν στη Σαουδική Αραβία.
«Αναμένουμε τελικά να συναντηθούμε», είπε και συμπλήρωσε «Θα συναντηθούμε στη Σαουδική Αραβία, να δούμε αν μπορούμε να κάνουμε κάτι».
Στη διάσκεψη του Μονάχου, κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι η Ουκρανία πρέπει να συμμετέχει άμεσα σε οποιεσδήποτε συνομιλίες μεταξύ του Τραμπ και του Πούτιν.
«Θα υπάρξει ειρήνη μόνο αν διασφαλιστεί η κυριαρχία της Ουκρανίας», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς στη διάσκεψη το Σάββατο. «Επομένως, μια υπαγορευμένη ειρήνη δεν θα βρει ποτέ την υποστήριξή μας».
Ο Μίχαελ ΜακΚόλ, ο οποίος είναι πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, συμφώνησε. «Ο πρόεδρος θέλει την ειρήνη. Αλλά πρέπει να είναι μια συμφωνία όπου οι Ουκρανοί θα βρίσκονται στο τραπέζι αυτής της συμφωνίας τώρα», είπε.
Να σημειωθεί τέλος, πως η Σαουδική Αραβία έχει καλλιεργήσει στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Ουκρανία. Θεωρείται ως ουδέτερος τόπος για πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Έχουμε επιτύχει τεράστια πράγματα, κάθε στιγμή μπορεί να μας φέρει νέες εξελίξεις», δήλωσε
Περισσότεροι από χίλιοι κάτοικοι απομακρύνθηκαν σε ακτίνα 450 μέτρων
Η ανάρτηση του προέδρου των ΗΠΑ
Ο νικητής ολοκλήρωσε τον αγώνα σε 50 λεπτά και 26 δευτερόλεπτα
Νεκρός ο δράστης από πυρά αστυνομικών
«Ήθελα να τιμήσω τον Ιπποκράτη», δήλωσε ο ιδιοκτήτης του φαρμακείου
«Παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» λέει ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ
«Η επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ αποτελεί παγκόσμια ευθύνη», τονίζει ο Στάρμερ
«No more Mr. nice guy», έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε ανάρτησή του
Η τεχνολογική ελίτ της Σίλικον Βάλεϊ έχει υποχρέωση να συμμετέχει στην άμυνα του έθνους
Διεθνές Συμπόσιο στη Βοστώνη, με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών από αμερικανικά και ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια
Νέα επίθεση εξαπέλυσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας
«Οι απεσταλμένοι μου θα μεταβούν στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν» αναφέρει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Τα σημάδια στις σορούς ενηλίκων
Η ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ
Τα Στενά του Ορμούζ έμειναν για λιγότερο από ένα 24ωρο ανοιχτά
Συνεχίζεται ο αποκλεισμός του νησιού από τις ΗΠΑ
Άμεση και οργισμένη η διπλωματική αντίδραση της ινδικής κυβέρνησης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.