- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ουκρανία: Ξεκινούν την άλλη βδομάδα οι ειρηνευτικές συνομιλίες ΗΠΑ - Ρωσίας
Δεν θα συμμετάσχουν οι Ευρωπαίοι – Τι αναφέρει το Politico
Δεν υπάρχουν σχέδια να συμμετάσχουν στις συνομιλίες εκπρόσωποι άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων
Ύστερα από την τηλεφωνική επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντίμιρ Πούτιν, ξεκινούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ κατευθύνονται στην Σαουδική Αραβία για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις με Ρώσους και Ουκρανούς διαπραγματευτές.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Μάικ Γουόλτς θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και τον Στιβ Γουίτκοφ, τον απεσταλμένο του προέδρου στη Μέση Ανατολή, τις επόμενες ημέρες για να ξεκινήσουν συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Σημειώνεται ότι ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για τις συνομιλίες Ουκρανίας-Ρωσίας, ο στρατηγός εν αποστρατεία Κιθ Κέλογκ, δεν θα είναι παρών, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
Οι αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι δεν υπάρχουν σχέδια να συμμετάσχουν στις συνομιλίες εκπρόσωποι άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων. Αυτό θα μπορούσε να ενοχλήσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, οι οποίοι έχουν παροτρύνει δημοσίως τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να διασφαλίσει ότι θα έχουν θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η συνάντηση θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια σημαντική στιγμή στην προσπάθεια του Τραμπ για μια ειρηνευτική διαδικασία και θα σηματοδοτήσει επίσης την πρώτη μεγάλη συνάντηση Ρώσων και Ουκρανών εκπροσώπων από την έναρξη του πολέμου το 2022.
Ο Τραμπ δήλωσε την Τετάρτη στους δημοσιογράφους ότι αναμένεται να έχει μια κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν στη Σαουδική Αραβία.
«Αναμένουμε τελικά να συναντηθούμε», είπε και συμπλήρωσε «Θα συναντηθούμε στη Σαουδική Αραβία, να δούμε αν μπορούμε να κάνουμε κάτι».
Στη διάσκεψη του Μονάχου, κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι η Ουκρανία πρέπει να συμμετέχει άμεσα σε οποιεσδήποτε συνομιλίες μεταξύ του Τραμπ και του Πούτιν.
«Θα υπάρξει ειρήνη μόνο αν διασφαλιστεί η κυριαρχία της Ουκρανίας», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς στη διάσκεψη το Σάββατο. «Επομένως, μια υπαγορευμένη ειρήνη δεν θα βρει ποτέ την υποστήριξή μας».
Ο Μίχαελ ΜακΚόλ, ο οποίος είναι πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, συμφώνησε. «Ο πρόεδρος θέλει την ειρήνη. Αλλά πρέπει να είναι μια συμφωνία όπου οι Ουκρανοί θα βρίσκονται στο τραπέζι αυτής της συμφωνίας τώρα», είπε.
Να σημειωθεί τέλος, πως η Σαουδική Αραβία έχει καλλιεργήσει στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Ουκρανία. Θεωρείται ως ουδέτερος τόπος για πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος είχε αναφέρει ότι με αμοιβαίους συμβιβασμούς μπορεί να επιτευχθεί ειρήνη
Η συνταγματική αναθεώρηση του 2020 μηδένισε τις προηγούμενες προεδρικές θητείες του
Οι συμφωνίες αυτές δυσκολεύονται να εξελιχθούν σε μόνιμες λύσεις
Ειχε λάβει υπόσχεση αμοιβής ύψους περίπου 25.000 ευρώ
Δυνάμεις της Αστυνομίας χρησιμοποίησαν υδροβόλα για να διαλύσουν τα πλήθη
Οι διαμαρτυρίες αναμένεται να επεκταθούν και στα νότια της χώρας
Φόβοι για περαιτέρω διασπορά του ιού στην περιοχή
Το σκοτεινό παρελθόν του Ζερόμ Μπαρελά που συνελήφθη και οι τρεις καταγγελίες για βιασμό
Τα θύματα βιντεοσκοπήθηκαν εν αγνοία τους, σύμφωνα με τις Αρχές
Διέσχισαν τη στρατηγική θαλάσσια δίοδο με κλειστούς πομπούς
Στο πλευρό της ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
«Οι Δημοκρατικοί θα προτιμούσαν να δουν τη χώρα να αποτυγχάνει», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Ο επικεφαλής της οργάνωσης χαρακτήρισε τη συμφωνία «συνθηκολόγηση»
Παρέμεναν εγκλωβισμένοι στις ουρές των συνοριακών ελέγχων
Τι φέρεται να είπε συνδικαλιστικός εκπρόσωπος
Ο 51χρονος Τοντ Μπλανς αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο μετά την απομάκρυνση της Παμ Μπόντι
Η εμμηνόπαυση στο επίκεντρο νέας επένδυσης 215 εκατ. δολαρίων
Mέχρι στιγμής έχει εντοπιστεί ένα κρούσμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.