- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Μιλέι: Σε χαμηλό πενταετίας έριξε τον πληθωρισμό στην Αργεντινή
Ο μηνιαίος πληθωρισμός που κορυφώθηκε γύρω στο 25% κυμαίνεται μεταξύ 2% και 3% από τον Οκτώβριο
Μιλέι: Σε χαμηλό πενταετίας έριξε τον πληθωρισμό στην Αργεντινή
Ο μηνιαίος πληθωρισμός της Αργεντινής μειώθηκε στο 2,2% τον Ιανουάριο, το χαμηλότερο ποσοστό από τα μέσα του 2020, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου Χαβιέρ Μιλέι πριν από λίγο περισσότερο από ένα χρόνο, ο οποίος εισήγαγε μέτρα λιτότητας που βοήθησαν στη σταθεροποίηση της ταλαιπωρημένης οικονομίας.
Η άνοδος του δείκτη τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε λίγο κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών για 2,3% και από 2,7% τον Δεκέμβριο, μια νίκη για τον Μιλέι, καθώς επιδιώκει να διατηρήσει τη θετική δυναμική της οικονομίας εν μέσω συνομιλιών για μια νέα συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η Αργεντινή, σημαντικός εξαγωγέας σιτηρών και εκκολαπτόμενος παραγωγός ενέργειας, αγωνίζεται με τριψήφιο πληθωρισμό τα τελευταία χρόνια, γεγονός που έδωσε στη χώρα της Νότιας Αμερικής το αμφίβολο στέμμα του υψηλότερου ετήσιου πληθωρισμού στον κόσμο.
Το εν λόγω 12μηνο πλησίασε το 300% στις αρχές του περασμένου έτους, αλλά έκτοτε έχει μειωθεί και διαμορφώθηκε στο 84,5% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας INDEC. Ο μηνιαίος πληθωρισμός που κορυφώθηκε γύρω στο 25% κυμαίνεται μεταξύ 2% και 3% από τον Οκτώβριο.
Η μείωση του πληθωρισμού αποτελεί κλειδί για την κυβέρνηση του Μιλέι, η οποία θέλει να καταργήσει τους ελέγχους κεφαλαίων που πλήττουν τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις. Θέλει ο πληθωρισμός να παραμείνει κάτω από το 2% για να μπορέσει να τερματίσει τους ελέγχους, αν και οι αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί για το πότε μπορεί να συμβεί αυτό.
«Αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα ή ελαφρώς υψηλότερα από αυτά που καταγράφηκαν τον Ιανουάριο», δήλωσε η αργεντίνικη εταιρεία οικονομικών συμβούλων Eco Go. «Ωστόσο, η πτωτική τάση θα συνεχιστεί καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, σπάζοντας ενδεχομένως το φράγμα του 2% κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους».
Ο Eugenio Mari, επικεφαλής οικονομολόγος της Fundacion Libertad y Progreso, ήταν πιο αισιόδοξος, λέγοντας ότι ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο θα μπορούσε να διολισθήσει στο 1,7% με την ελεγχόμενη υποτίμηση του νομίσματος που καθοδηγείται από μια «έρπουσα σύνδεση» να επιβραδύνεται στο 1% μηνιαίως από το διπλάσιο πριν.
«Ο Φεβρουάριος θα είναι ο μήνας του crawling peg, ο οποίος θα βοηθήσει στην επιβράδυνση των εμπορεύσιμων τιμών- ωστόσο, το κλειδί θα είναι ότι η υπόλοιπη νομισματική πολιτική πρέπει να είναι συνεπής με την υποτίμηση του πέσο με αυτή την ταχύτητα», δήλωσε ο Mari.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εικόνες χάους σε Παρίσι, Λιμόζ και Μασσαλία
Ποιο είναι το πιο άμεσο μέτωπο για την Ευρώπη
Περισσότεροι από 197 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στις πανεθνικές διαδηλώσεις
Έβαζε μπογιά σε φαγητά για να δείχνουν πιο όμορφα
Στο Παρίσι «ολόκληροι δρόμοι καταστράφηκαν», δηλώνει ο δήμαρχος
Δεκάδες καταστήματα λεηλατήθηκαν στο κέντρο της πόλης Μασσαλίας
Έρευνα για τα κίνητρα του 16χρονου δράστη
Διαδηλωτής φέρεται να έχασε το χέρι του σε πορεία κοντά στη Λυών
Την ώρα που στη χώρα εντείνονται οι μαζικές διαδηλώσεις κατά της ακρίβειας και επιστρέφουν τα «Κίτρινα Γιλέκα»
Πληροφορίες ότι θα ευλογήσει αύριο το πλήθος στην πλατεία του Αγίου Πέτρου
Ο Ντίτερς δημοσίευσε ένα ηχητικό ντοκουμέντο στο οποίο συνομιλεί με τον Τζόναθαν Κονσταντίν, επικεφαλής του ελληνικού παραρτήματος των Republicans Overseas
Δεν παραιτείται ο Ράμα
Το ζευγάρι είχε αποκτήσει μια κόρη
Σώθηκαν η αδελφή και ο ανιψιός της
Έκκληση για ψυχραιμία απευθύνει ο Μακρόν
Τα 8 λεπτά απόλυτου τρόμου
«Τον ενθαρρύνουν μόνο να συνεχίσει να επιτίθεται»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.