- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Καταγγελία σε βάρος της Τζόρτζια Μελόνι για συνέργεια σε βασανιστήρια
Τι υποστηρίζει το θύμα με καταγωγή από Λιβύη
Ιταλία: Καταγγελία σε βάρος της Μελόνι και υπουργών για συνέργεια σε βασανιστήρια
Την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι και τους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης κατήγγειλε για συνέργεια σε παράνομη πράξη, ένας άνδρας ο οποίος, όπως δήλωσε, υπέστη βασανιστήρια από τον υπεύθυνο της λιβυκής δικαστικής αστυνομίας, Νιζέμ Οζάμα Ελμάσρι Χαμπίς.
Την καταγγελία υπογράφει ο Λαμ Μπακόκ Μπιέλ Ρουέι, ο οποίος τονίζει ότι «είναι θύμα και μάρτυρας βασανιστηρίων». Όπως αναφέρεται στην καταγγελία, η Τζόρτζια Μελόνι και οι συγκεκριμένοι υπουργοί «δεν επέτρεψαν να κριθεί ο Λίβυος αυτός βασανιστής από την δικαιοσύνη».
Υπενθυμίζεται ότι ο Ελμάσρι είχε συλληφθεί στις 19 Ιανουαρίου στο Τορίνο, βάσει εντάλματος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας. Ύστερα από δυο ημέρες, όμως, είχε αποφυλακισθεί και απελαθεί. Οι ιταλικές αρχές διέταξαν την μεταφορά του στην Τρίπολη, με κρατικό αεροσκάφος τύπου Φάλκον.
Για την όλη αυτή υπόθεση, έπειτα από καταγγελία Ιταλού δικηγόρου, την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε εισαγγελική έρευνα, πάντα σε βάρος της Μελόνι, των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, όπως και του υφυπουργού παρά την προεδρία της κυβέρνησης. Αρμόδιο, βάσει νόμου, είναι ειδικό «δικαστήριο υπουργών», το οποίο θα πρέπει να αποφασίσει αν η Ιταλίδα πρωθυπουργός και τα μέλη της κυβέρνησής της θα πρέπει, τελικά, να παραπεμφθούν σε δίκη.
Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόζι, σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι ο Ελμάσρι απελάθηκε λόγω του ότι κρίθηκε κοινωνικά επικίνδυνος και επειδή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κάρλο Νόρντιο, δεν πληροφορήθηκε εγκαίρως από την εισαγγελία του Τορίνο για την σύλληψή του.
Μεγάλο μέρος του Τύπου, όμως, όπως και οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, θεωρούν ότι η απέλαση του Ελμάσρι σχετίζεται με πιέσεις που ασκήθηκαν από την Λιβύη, και με στόχο να αποφευχθούν μαζικά κύματα μεταναστών, από την ευρύτερη περιοχή της λιβυκής πρωτεύουσας, με προορισμό την Κάτω Ιταλία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από που διέρρευσε η φωτογραφία
Οι πραγματικές απειλές βρίσκονται εκτός ευρωπαϊκού χώρου
Η Unicef προειδοποιεί ότι ο αριθμός των νοσηλειών παραμένει σοκαριστικά υψηλός μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Μια παράδοση όπου κανείς δεν εξηγεί τι έγινε, γιατί έγινε, και ποια ήταν η ευθύνη του
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσβάλει μέλη του Τύπου
Στην εξοχική κατοικία του ποντίφικα, ο Ουκρανός πρόεδρος
Η Unesco αναγνωρίζει την ιταλική κουζίνα ως «άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας»
Χρηματοδότηση της Ουκρανίας και Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο στην ατζέντα
«Το νιώθω σαν φίλο» υποστηρίζουν
Απόφαση σταθμός Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου
Για «υβριδική επίθεση» κάνει λόγο η φον ντερ Λάιεν
«Οι γιατροί δεν μας λένε αν θα τα καταφέρει» λέει ο αδελφός της
Αναμένονται ισχυροί μετασεισμοί τις επόμενες μέρες
Τι απαντά η πλευρά Μπλερ στο δημοσίευμα
«Δεν θέλουμε η Ευρώπη να αλλάξει», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Οι ακτιβίστριες είχαν διαδηλώσει έξω από το θέατρο του ηθοποιού Αρί Αμπιτάν, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για βιασμό
Η αστάθεια και οι εξωτερικές παρεμβάσεις παραμένουν σοβαρά - και άλυτα - προβλήματα
Το πλοίο φαίνεται πως ήταν κωπήλατο
Η υπόθεση αφορούσε τη Σάντι Πέγκι, νοσηλεύτρια στη Σκωτία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.