- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Βασιλιάς Κάρολος: Για πρώτη φορά Βρετανός επικεφαλής κράτους στο Άουσβιτς
Θα ξεναγηθεί στο πρώην ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης με αφορμή την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος
O βασιλιάς Κάρολος ο πρώτος Βρετανός επικεφαλής κράτους που θα επισκεφθεί το Άουσβιτς - Θα συναντήσει επιζώντες σε τελετή μνήμης του Ολοκαυτώματος
Ο βασιλιάς Κάρολος θα γίνει ο πρώτος Βρετανός αρχηγός κράτους που θα επισκεφθεί το Άουσβιτς, όταν θα ξεναγηθεί στο πρώην ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης με αφορμή την 80ή επέτειο από την απελευθέρωσή του.
Ο βασιλιάς Κάρολος θα ταξιδέψει στην Πολωνία για να συναντήσει επιζώντες και άλλους αξιωματούχους σε μια ειδική τελετή, στο τέλος της οποίας θα εναποθέσει ένα φως μνήμης για να τιμήσει όσους έχασαν τη ζωή τους.
Πηγές κοντά στον βασιλιά τις οποίες επικαλείται το BBC λένε ότι πρόκειται για μια σημαντική επίσκεψη για τον ίδιο, με έναν σύμβουλο να την περιγράφει ως ένα «βαθιά προσωπικό προσκύνημα».
Bρετανία: Δέσμευση Στάρμερ για διδασκαλία του Ολοκαυτώματος στα σχολεία
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ανανέωσε τη δέσμευσή του να διασφαλίσει ότι όλα τα σχολεία θα διδάσκουν στους μαθητές για το Ολοκαύτωμα - προειδοποιώντας ότι η κοινωνία πρέπει «να κάνει το “ποτέ ξανά” να σημαίνει επιτέλους αυτό που λέει».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα συμμετάσχει μαζί με τον πρίγκιπα της Ουαλίας στις επίσημες εκδηλώσεις μνήμης στο Λονδίνο με αφορμή την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.
Η Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, η οποία πραγματοποιείται στις 27 Ιανουαρίου κάθε έτους, τιμά τα έξι εκατομμύρια Εβραίους που δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Μνημονεύει επίσης τα εκατομμύρια των ανθρώπων εκτός εβραϊκής πίστης που δολοφονήθηκαν από τις ναζιστικές διώξεις, καθώς και εκείνους που στοχοποιήθηκαν σε πιο πρόσφατες γενοκτονίες.
Ο βασιλιάς Κάρολος θα εκφωνήσει ομιλία σε εβραϊκή φιλανθρωπική εκδήλωση
Ο βασιλιάς ήθελε από καιρό να είναι παρών στο Άουσβιτς στην τελετή απελευθέρωσης - όχι μόνο λόγω της σημασίας της επετείου, αλλά και για να γίνει μάρτυρας της μαρτυρίας των επιζώντων στον τόπο όπου συνέβησαν τόσα δεινά.
Ο βασιλιάς θα εκφωνήσει ομιλία σε εβραϊκή φιλανθρωπική εκδήλωση, όπου αναμένεται να εστιάσει στη μαρτυρία των επιζώντων και να τονίσει ότι μας διδάσκουν «να αγαπάμε την ελευθερία μας, να αμφισβητούμε τις προκαταλήψεις και να μην είμαστε ποτέ θεατές μπροστά στη βία και το μίσος».
Θα πει ότι είναι συλλογικό μας καθήκον, σε έναν κόσμο γεμάτο «αναταραχές και διαμάχες», να παίρνουμε τα μαθήματα της ιστορίας και ότι «η πράξη της μνήμης των κακών του παρελθόντος παραμένει ζωτικής σημασίας καθήκον. Με τον τρόπο αυτό, ενημερώνουμε το παρόν μας και διαμορφώνουμε το μέλλον μας».
Το 1943, η γιαγιά του βασιλιά, η πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάττενμπεργκ, σύζυγος του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας, έσωσε μια εβραϊκή οικογένεια, παίρνοντάς την στο σπίτι της και κρύβοντάς την στην κατεχόμενη από τους ναζί Αθήνα - κάτι που, όπως είπε ο βασιλιάς, έφερε στον ίδιο και στη βασιλική οικογένεια ένα τεράστιο αίσθημα υπερηφάνειας.
Κατά τη διάρκεια της σύντομης επίσκεψής του στην Πολωνία, ο βασιλιάς θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο Ντούντα.
(Με πληροφορίες του BBC News)
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η διευθύντρια στο τμήμα leveraged finance της JPMorgan κατέθεσε ανταγωγή κατά του πρώην συναδέλφου της
Ιρανικό πρακτορείο μεταδίδει συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν - Αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις τις επόμενες ώρες
«Αναφέρω έναν οδηγό που κινείται αλλοπρόσαλλα», ακούγεται να λέει ένας πολίτης στις αρχές
Επιστρέφει στην ηγεσία του CHP ο Κιλιτσντάρογλου
Αεροσκάφος της Air France υποχρεώθηκε να προσγειωθεί στον Καναδά
Οι αρχές εκτιμούν ότι οργανώσεις αγόραζαν μεγάλες ποσότητες καρτών και τις μεταπωλούσαν διαδικτυακά
Οι δύο ηγέτες συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ ο Πούτιν μίλησε για «έσχατη λύση»
Η ίδια υποστήριξε ότι βρίσκεται ταυτόχρονα σε πολλαπλές δικαστικές διαδικασίες
Σφοδρές αντιδράσεις για το προκλητικό βίντεο του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας
Πρόκειται για ένα σπειροειδές τμήμα 14 σκαλοπατιών, ύψους περίπου 2,7 μέτρων
Ένα σατιρικό διαδικτυακό κίνημα εκφράζει την απογοήτευση από το πολιτικό σύστημα και σαρώνει στα social media
Έρευνα Φινλανδών δυτών ρίχνει φως στο μοιραίο υποβρύχιο σπήλαιο
Η Μόσχα αξιοποιεί την πολιτική φθορά του Μερτζ και την άνοδο της AfD στη Γερμανία
Συνεχίζονται οι έρευνες στα χαλάσματα - Φόβοι για νέες καταρρεύσεις στην περιοχή
Το επιβατικό αεροσκάφος συνετρίβη το 2009 - 228 οι νεκροί
«Η κατοχή είναι ο ίδιος πόλεμος, απλώς σε άλλη μορφή», τόνισε η Ολεκσάνδρα Ματβιϊτσούκ που επιμένει: «Η κούραση είναι πολυτέλεια - αν χάσουμε, παύουμε να υπάρχουμε»
«Ο νέος νόμος διαβρώνει τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών», δήλωσε ο ΟΗΕ
Δεν το άφησε στον παιδικό σταθμό - Το παιδί υπέστη ανακοπή
Το ίχνος που φαίνεται πως είχε δημιουργηθεί ώστε να προσομοιάζει με τυχαίο γλίστρημα του θύματος
Νέες αποκαλύψεις για τα ταξίδια του στο εξωτερικό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.