«Σώθηκα για να κάνω μεγάλη ξανά την Αμερική» είπε ο Τραμπ αμέσως μετά την ορκωμοσία του
Χαρακτήρισε τη μέρα ως «ημέρα απελευθέρωσης»
Oρκωμοσία Τραμπ: Η πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος
Λίγα λεπτά μετά την ορκωμοσία του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «η χρυσή εποχή της Αμερικής αρχίζει τώρα», αλλά η χώρα πρέπει να είναι ειλικρινής για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει και να αντιμετωπίσει αυτό που αποκάλεσε κρίση εμπιστοσύνης.
Ο Τραμπ δεσμεύτηκε μετά την ορκωμοσία του να φέρει μια επανάσταση της «κοινής λογικής», κηρύσσοντας πρώτα «κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα νότια σύνορά μας». Η εξαγγελία αυτή έγινε δεκτή με τις μεγαλύτερες επευφημίες της μέχρι τώρα ομιλίας του.
Ο Τραμπ σκοπεύει να υπογράψει μια σειρά εκτελεστικών ενεργειών κατά τις πρώτες ώρες της προεδρίας του, δήλωσαν τη Δευτέρα αξιωματούχοι του νέου Λευκού Οίκου, μεταξύ των οποίων 10 που επικεντρώνονται στην ασφάλεια των συνόρων και τη μετανάστευση, την κορυφαία προτεραιότητά του.
«Κάθε παράνομη είσοδος θα σταματήσει εντελώς», είπε, υποσχόμενος να επαναφέρει την “πολιτική παραμονής στο Μεξικό” και να τερματίσει την πρακτική του “πιάσε και άφησε”.
Yποσχέθηκε να στείλει στρατιώτες στα νότια σύνορα και να χαρακτηρίσει τα καρτέλ ως «ξένους τρομοκράτες», κάτι που, όπως ισχυρίζονται οι ειδικοί, θα μπορούσε να επιτρέψει τη στρατιωτική επέμβαση στα σύνορα.
Σε μια περαιτέρω αναμόχλευση των προεκλογικών του υποσχέσεων, ο Τραμπ υποσχέθηκε να επαναφέρει τον νόμο περί «παράνομων αλλοδαπών» του 1798, προκειμένου να ολοκληρώσει τα σχέδια απέλασής του.
Ο Τραμπ βάφτισε την ορκωμοσία του «ημέρα απελευθέρωσης», καθώς ζήτησε να μείνει στην ιστορία ως «η πιο σημαντική εκλογή» στην ιστορία των ΗΠΑ.
Ευχαριστώντας τον ποικιλόμορφο συνασπισμό ψηφοφόρων του, επαίνεσε τους μαύρους και τους ισπανόφωνους ψηφοφόρους που προσήλθαν για να τον υποστηρίξουν. «Δεν θα το ξεχάσω», είπε, υποσχόμενος να κάνει το όνειρο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ “πραγματικότητα”.
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι τον έσωσε ο Θεός, αφού ένας δολοφόνος άνοιξε πυρ σε μια από τις συγκεντρώσεις του στην Πενσιλβάνια κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
«Μόλις πριν από λίγους μήνες σε ένα όμορφο μέρος της Πενσυλβάνια, η σφαίρα ενός δολοφόνου διέσχισε το αυτί μου», είπε »Αλλά ένιωσα τότε και ακόμη περισσότερο τώρα ότι η ζωή μου σώθηκε για κάποιο λόγο. Με έσωσε ο Θεός για να κάνω την Αμερική ξανά μεγάλη».
Αναφερόμενος σε άλλους τομείς, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι «έχουμε ένα σύστημα δημόσιας υγείας που δεν αποδίδει σε περιόδους καταστροφής» και ένα εκπαιδευτικό σύστημα που διδάσκει στα παιδιά να «μισούν» τη χώρα τους.
Ο Τραμπ, ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ από τον 19ο αιώνα που κερδίζει δεύτερη θητεία μετά την απώλεια του Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι θα απονείμει χάρη «την πρώτη ημέρα» σε πολλούς από τους περισσότερους από 1.500 ανθρώπους που κατηγορούνται σε σχέση με την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021.
Ο Μπάιντεν, σε μια από τις τελευταίες του επίσημες πράξεις, έδωσε χάρη σε αρκετούς ανθρώπους τους οποίους ο Τραμπ έχει στοχοποιήσει για αντίποινα, μεταξύ των οποίων ο πρώην επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Άντονι Φάουτσι, η πρώην ρεπουμπλικανή εκπρόσωπος των ΗΠΑ Λιζ Τσένι και ο πρώην πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατού Μαρκ Μίλεϊ.
Ο Τραμπ θα επαναφέρει την ομοσπονδιακή θανατική ποινή, την οποία είχε αναστείλει ο Μπάιντεν, και θα απαιτήσει τα επίσημα έγγραφα των ΗΠΑ, όπως τα διαβατήρια, να αντικατοπτρίζουν το φύλο των πολιτών όπως αυτό αποδίδεται κατά τη γέννηση, δήλωσαν στους δημοσιογράφους αξιωματούχοι της επερχόμενης κυβέρνησης.
🚨 DONALD TRUMP'S FULL ACCEPTANCE SPEECH 🚨 pic.twitter.com/oTT5YdpaEA
— Russell Brand (@rustyrockets) January 20, 2025
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κορυφώνεται η ένταση μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης
Άκαρπη η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών
Βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης το 2003
406 πολιτικοί κρατούμενοι έχουν απελευθερωθεί το τελευταίο διάστημα
Tι αναφέρει η Ιρανή ακτιβίστρια
Ο 82χρονος τραγουδιστής κατηγορείται για εμπορία ανθρώπων και καταναγκαστική εργασία
Είναι η τέταρτη πρόταση μομφής κατά της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αμερικανοί και Βρετανοί εκκενώνουν βάσεις από τη γύρω περιοχή
Τα κύματα έφτασαν σύμφωνα με πληροφορίες σε ύψος 5 μέτρων
Πρόκειται για την πιο άμεση απειλή της Τεχεράνης προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ
Σε πρόχειρο νεκροτομείο κοντά στην Τεχεράνη
Όλο αυτόν τον καιρό επικρατούσε μια μορφή εφησυχασμού έναντι της ιρανικής θεοκρατίας. Τώρα επικρατεί αμηχανία.
Η συμμορία διέφυγε και η αξία της λείας δεν έχει ακόμη γίνει γνωστή
Οι αποφυλακίσεις πολιτικών κρατουμένων, που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, συνεχίζονται με αργούς ρυθμούς
Δεδομένων των κακών διατροφικών του συνηθειών
Οι Ιρανοί αγωνίζονται για κάτι που αποτελεί τον πυρήνα και δικών μας αξιών, όσων έχουμε τη μεγάλη τύχη να ζούμε σε μια δυτική δημοκρατία
Η αντίδραση της Κοπεγχάγης στις απειλές του Τραμπ
Για πρώτη φορά από το 2010 απειλείται η κυριαρχία του Ούγγρου πρωθυπουργού
Εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Ιράν, ενώ το καθεστώς απάντησε με μπλακάουτ και καταστολή. Από την Αθήνα, η Νάζια Ματάνι περιγράφει τη στιγμή που «η πλειοψηφία βγήκε επιτέλους στο φως»
9% του εργατικού δυναμικού της Ελλάδας δηλώνουν αγρότες, σύμφωνα με τη Eurostat.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.