- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γαλλία: Δεκάδες συνδικάτα αποχωρούν από την πλατφόρμα X του Έλον Μασκ
Ανησυχίες για τις «δημοκρατικές παρεκκλίσεις» του δισεκατομμυριούχου
Υποστηρίζουν ότι το μέσο κοινωνικής δικτύωσης X του αμερικανού δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ έχει γίνει «σοβαρός κίνδυνος»
Σχεδόν 90 σημαντικά συνδικάτα και ενώσεις στη Γαλλία, μεταξύ των οποίων ο Σύνδεσμος Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (LDH), η Greenpeace και η Emmaüs, ανακοίνωσαν πως αποχωρούν στις 20 Ιανουαρίου από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης X του αμερικανού δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ, το οποίο έχει γίνει, όπως υποστηρίζουν, «σοβαρός κίνδυνος».
Οι ανακοινώσεις στη Γαλλία για αποχώρηση από το Χ στις 20 Ιανουαρίου, ημερομηνία της ορκωμοσίας ως προέδρου των ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διόρισε τον Έλον Μασκ επικεφαλής ενός υπουργείου «κυβερνητικής αποτελεσματικότητας», πολλαπλασιάζονται εδώ και εβδομάδες.
Στην Ευρώπη, περισσότερα από εξήντα γερμανικά και αυστριακά πανεπιστήμια ανακοίνωσαν στις 10 Ιανουαρίου την αποχώρησή τους, εκφράζοντας ανησυχίες για τις «αντιδημοκρατικές παρεκκλίσεις» αυτής της πλατφόρμας.
«Εγκαταλείποντας το X, γνωρίζουμε καλά ότι στερούμαστε από ένα δίαυλο επικοινωνίας για να αναδεικνύουμε τις δράσεις μας, τις μάχες μας, να απευθυνόμαστε και να ευαισθητοποιούμε», γράφουν οι εν λόγω 87 γαλλικές ενώσεις και συνδικάτα που δραστηριοποιούνται κατά του αποκλεισμού και υπέρ της αλληλεγγύης, της προστασίας του περιβάλλοντος, των δημόσιων ελευθεριών και της ελευθερίας του Τύπου.
«Όμως το εργαλείο αυτό, το οποίο είχε αντιμετωπισθεί στην αρχή του ως ένας νέος χώρος ελευθερίας της έκφρασης, έγινε ένας μεγάλος κίνδυνος γι’ αυτήν και για το σεβασμό της αξιοπρέπειας των προσώπων», υπογραμμίζουν σε άρθρο που δημοσιεύεται από την εφημερίδα Le Monde.
Στο στόχαστρο των ενώσεων βρίσκεται «η απουσία ελέγχου και παραμετροποίησης των αλγορίθμων» οι οποίοι «ευνοούν τη διάδοση εκεί περιεχομένων μίσους και την κυκλοφορία θεωριών συνωμοσίας και σκεπτικισμού για την κλιματική αλλαγή».
Οι εν λόγω οργανισμοί καλούν «όλες αυτές και όλους αυτούς που ενδιαφέρονται για τις μάχες τους» να «εγκαταλείψουν το X όσο πιο μαζικά είναι δυνατό».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν η Τεχεράνη είχε έτοιμη ατομική βόμβα, θα τη χρησιμοποιούσε εναντίον Ισραήλ και ΗΠΑ, εκτίμησε ο Αμερικανός πρόεδρος
«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα αποφασίσει πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας
Τα καύσιμα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο έξοδο για τους αερομεταφορείς
Όταν η προσφορά είναι περιορισμένη και η ζήτηση αυξάνεται, η τιμή λειτουργεί ως μηχανισμός κατανομής σπανίων πόρων
Τα ονόματα των πρώτων βραβευθέντων του Ευρωπαϊκού Τάγματος Αξίας, οι οποίοι έχουν συνεισφέρει σημαντικά στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ανακοινώθηκαν στο Στρασβούργο
Οι ευρωπαϊκές αρχές χαρτογραφούν τις πιθανές διασυνδέσεις του με άλλες τρομοκρατικές δραστηριότητες
Ξεκάθαρο μήνυμα αλληλεγγύης από τον Γιόχαν Βάντεφουλ στη Λευκωσία
Κύμα αεροπορικών επιθέσεων κατά στρατιωτικών εγκαταστάσεων και υπόγειων συγκροτημάτων παραγωγής πυραύλων
Φόβοι για εξάπλωση του πολέμου στον Καύκασο
Τι είναι τελικά αυτοί οι κύκλοι πλοίων που εμφανίζονται πάνω στη στεριά
Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου ήρθε σε μια κρίσιμη στιγμή για τη Μόσχα - Το δημοσίευμα του Politico
Οι κρυπτογραφημένες επικοινωνίες στάλθηκαν μετά τον θάνατο του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ
Στο επίκεντρο η στήριξη 5 εκατομμυρίων ανθρώπων που επλήγησαν από τις εχθροπραξίες
Οι ειδικοί μιλούν για τη Μέση Ανατολή
Με ανώτατη τιμή πωλείται η βενζίνη και το ντίζελ στα πρατήρια καυσίμων
«Είναι το χειρότερο που έχω φάει», είπε δοκιμάζοντας προϊόν
Η Ευρώπη αντιμέτωπη με νέα ενεργειακή καταιγίδα
Η ρητορική των ηγετών, οι μεταβαλλόμενοι στόχοι και η αβεβαιότητα για τη διάρκεια των συγκρούσεων
Η δράση του αποτυπώνεται σε νέο ντοκιμαντέρ
Οι ΗΠΑ έπληξαν σε δέκα ημέρες πάνω από 5.000 στόχους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.