- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Δεκάδες πετρελαιοφόρα ρίχνουν άγκυρα μετά τις αμερικανικές κυρώσεις
Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών παραμένουν οι τιμές του πετρελαίου
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι περίπου το 10% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενόπλοιων πετρελαίου υπόκειται σε αμερικανικές κυρώσεις
Τουλάχιστον 65 πετρελαιοφόρα έχουν αγκυροβολήσει σε πολλές τοποθεσίες, μεταξύ άλλων στις ακτές της Κίνας και της Ρωσίας, από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ένα νέο πακέτο κυρώσεων στις 10 Ιανουαρίου, όπως έδειξαν τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων.
Σύμφωνα με το Bloomberg τρία πετρελαιοφόρα που μεταφέρουν περισσότερα από δύο εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού πετρελαίου, έχουν αγκυροβολήσει στα ανατολικά των ακτών της Κίνας. Προηγουμένως, η εταιρεία που διαχειρίζεται τα λιμάνια της επαρχίας Σαλντούν, απαγόρευσε τον ελλιμενισμό των πλοίων στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις επισημαίνει το Bloomberg.
Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε την Παρασκευή κυρώσεις στις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες Gazprom Neft και Surgutneftegaz, καθώς και σε 183 πλοία που μετέφεραν ρωσικό πετρέλαιο, καθώς στοχεύει στα έσοδα που η Μόσχα χρησιμοποιεί για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
Η διακοπή των συναλλαγών για τα εν λόγω δεξαμενόπλοια δημιουργεί πρόσθετες πιέσεις στους πλοιοκτήτες που έχουν ήδη πληγεί από προηγούμενες κυρώσεις των ΗΠΑ.
Στα εν λόγω πλοία περιλαμβάνονται άλλα 25 πετρελαιοφόρα που βρίσκονταν σε διάφορες τοποθεσίες, μεταξύ άλλων στα ανοικτά ιρανικών λιμανιών και κοντά στη διώρυγα του Σουέζ, όπως έδειξε η σημερινή ανάλυση εντοπισμού πλοίων.
Ορισμένα λιμάνια έχουν ήδη ενεργήσει πριν από τα τελευταία μέτρα, προσθέτοντας περαιτέρω πιέσεις. Η Shandong Port Group απαγόρευσε στα δεξαμενόπλοια που υπόκεινται σε αμερικανικές κυρώσεις να προσεγγίζουν τα λιμάνια της, ανέφεραν ναυλωτές την περασμένη εβδομάδα.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι περίπου το 10% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενόπλοιων πετρελαίου υπόκειται σε αμερικανικές κυρώσεις.
«Η επίδραση αυτών των κυρώσεων θα πρέπει να είναι υποστηρικτική για την αγορά δεξαμενόπλοιων, καθώς η προσφορά πλοίων στον ευρύτερο στόλο συρρικνώνεται, αλλά η πραγματική δυνητική δύναμη θα έρθει μόλις άλλοι εξαγωγείς αναπληρώσουν τους χαμένους όγκους», δήλωσε σήμερα ο αναλυτής της Jefferies Ομάρ Νόκτα σε σημείωμά του.
Τα μέσα ημερήσια έσοδα για τα υπερδεξαμενόπλοια αυξήθηκαν πάνω από 10% σήμερα σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, σε περίπου 26.000 δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς.
Ορισμένοι ναυλωτές προσπάθησαν ήδη από την Παρασκευή να εξασφαλίσουν πλοία μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων, επισημαίνοντας τη μειωμένη προσφορά.
«Η αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές προς την Ινδία και την Κίνα εκτός Ρωσίας θα αυξήσουν τη ζήτηση σε δεξαμενόπλοια που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις», αναφέρει σήμερα η πλατφόρμα αναλύσεων των εμπορικών συναλλαγών Kpler.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πιθανή συνάντηση με Μοτζτάμπα Χαμενεΐ αν τα πράγματα «πάνε καλά»
Στο στόχαστρο το λιμάνι και η ναυτική βάση - Μήνυμα Πούτιν και απειλές για αντίποινα
416 προσαγωγές, οδοφράγματα και συγκρούσεις με την Αστυνομία ήταν το αποτέλεσμα των πανηγυρισμών των φιλάθλων της Παρί Σεν Ζερμέν μετά την κατάκτηση του Champions League από την ομάδα τους.
Πώς ο δημοσιογράφος Nicholas Potter ανακάλυψε τη φύση της γερμανικής αριστεράς
Η Μαρία Μονσεράτ Αλβαράδο αναλαμβάνει το πανίσχυρο υπουργείο Επικοινωνίας της Αγίας Έδρας
Η δίκη του αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο
«Δυσανάλογο το πρόστιμο» απαντά η εταιρεία
Η πριγκίπισσα Ίνγκριντ Αλεξάνδρα βρίσκεται κοντά στη μητέρα της
Μετά σκότωσε και μία συνάδελφό του
Η πρώην πρώτη κυρία μιλάει για την απόφαση του Μπάιντεν να αποσυρθεί από την προεδρική κούρσα του 2024 σε εκδήλωση για τα νέα της απομνημονεύματα
Η λέξη που εξηγεί τη στάση των Ρώσων μέσα και έξω από τη χώρα τους
Καλεσμένος όμως ο πρίγκιπας Ουίλιαμ
Μελέτη αποκαλύπτει ότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει τους κινδύνους για την ασφάλεια των παιδιών
Μία από τις πιο μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες στη βρετανική ιστορία
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης γνωστές προσωπικότητες που έχουν δώσει τη δική τους μάχη
Πάνω από 37 οι τραυματίες - Μάχη με τον χρόνο για τους απεγκλωβισμούς όσων είναι μέσα στα οχήματα
Η ηθοποιός επικαλείται έναν νέο νόμο
Οι περισσότεροι φορούν προστατευτικό εξοπλισμό και στη συνέχεια αλλάζουν ρούχα
Οι παράνομες διελεύσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ έχουν μειωθεί κατά περίπου 55% τα τελευταία δύο χρόνια
«Ζούμε τη σκοτεινότερη στιγμή που έχω βιώσει σε αυτόν τον πλανήτη», δήλωσε ο 76χρονος ηθοποιός
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.