- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
1 στις 8 γυναίκες έχει πέσει θύμα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης πριν τα 18
«Καμπανάκι» από τη Unicef
«Καμπανάκι» από την Unicef: 1 στις 8 γυναίκες έχει πέσει θύμα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης πριν τα 18
Μία στις οκτώ κορίτσια, ή αλλιώς περισσότερα από 370 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες στον κόσμο, έχουν πέσει θύματα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης πριν από την ηλικία των 18 ετών, σύμφωνα με έκθεση της Unicef.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, ο αριθμός αυτός φτάνει τα 650 εκατομμύρια, μία στις πέντε, αν υπολογιστούν - εκτός από τον βιασμό - και οι μορφές σεξουαλικής βίας που δεν περιλαμβάνουν επαφή, όπως η διαδικτυακή ή λεκτική κακοποίηση, πρόσθεσε η Unicef στην ανακοίνωση που συνόδευε τη δημοσίευση της έκθεσής της. Για τη διευθύντρια της υπηρεσίας Κάθριν Ράσελ «η σεξουαλική βία εις βάρος των παιδιών αποτελεί αβάσταχτη κηλίδα στη συλλογική μας συνείδηση». «Προκαλεί βαθιά και διαρκή τραύματα, συχνά από κάποιον τον οποίο το παιδί γνωρίζει και εμπιστεύεται, σε μέρη όπου θα έπρεπε να είναι ασφαλές», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την έκθεση, αν και οι γυναίκες και τα κορίτσια πλήττονται περισσότερο από τη σεξουαλική βία, 240 με 310 εκατομμύρια αγόρια και άνδρες – περίπου ένας στους 11 παγκοσμίως έχουν επίσης πέσει θύματα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης στην παιδική τους ηλικία. «Η κλίμακα αυτής της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι συγκλονιστική και είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσει κανείς το μέγεθός της λόγω του στίγματος (που φέρουν τα θύματα), των προκλήσεων στην καταμέτρηση και των περιορισμένων πόρων για τη συγκέντρωση στοιχείων», τόνισε η Unicef.
Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα ενόψει της αυριανής «Παγκόσμιας Ημέρας των Κοριτσιών» αλλά και της παγκόσμιας υπουργικής διάσκεψης που θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο στην Κολομβία με θέμα των τερματισμό της βίας εναντίον των παιδιών.
Πού καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός των θυμάτων σύμφωνα με την Unicef
Η Unicef επεσήμανε ότι τα ευρήματά της υπογραμμίζουν την άμεση ανάγκη να ληφθεί σοβαρή δράση σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως η αυστηροποίηση της νομοθεσίας και η παροχή βοήθειας στα παιδιά ώστε να αναγνωρίζουν και να καταγγέλλουν τη σεξουαλική βία. Αν και η σεξουαλική βία δεν γνωρίζει γεωγραφικά, πολιτιστικά ή οικονομικά σύνορα, ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων καταγράφεται στην υποσαχάρια Αφρική με 79 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια – το 22% του πληθυσμού-- να επηρεάζεται. Στη ανατολική και νοτιοανατολική Ασία καταγράφηκαν 75 εκατομμύρια (8%), ενώ στην κεντρική και νότια Ασία 73 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια (9%).
Στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική η Unicef ανέφερε ότι εντοπίστηκαν 68 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια (14%), στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική 45 εκατομμύρια (18%) και στη βόρεια Αφρική και τη δυτική Ασία 29 εκατομμύρια (15%).
Η Ωκεανία με 6 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια να έχουν υποστεί σεξουαλική βία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανάλογα με την πληθυσμό της, 34%. Οι συγκρούσεις καθώς και οι οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις ευνοούν τη βία κατά των κοριτσιών, σημείωσε η Ράσελ, κάνοντας λόγο για “φρικτή σεξουαλική βία σε ζώνες συγκρούσεων, όπου ο βιασμός και η σεξιστική βία χρησιμοποιούνται συχνά ως όπλο πολέμου”.
Η Unicef επεσήμανε ότι οι περισσότερες σεξουαλικές επιθέσεις σημειώνονται στην περίοδο της εφηβείας, κυρίως μεταξύ 14 και 17 ετών, με τα κορίτσια που τις υφίστανται να κινδυνεύουν περισσότερο από σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, χρήση εθιστικών ουσιών και προβλήματα ψυχικής υγείας. «Οι επιπτώσεις οξύνονται ακόμη περισσότερο όταν τα παιδιά καθυστερούν να αποκαλύψουν τις εμπειρίες τους ή κρατούν εντελώς μυστική την κακοποίησή τους», σημείωσε η Unicef.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τουλάχιστον δέκα τάνκερ έχουν γίνει στόχος ή έχουν αναφέρει επίθεση από την αρχή της σύρραξης
Στάθηκε τυχερός που επέζησε από την επίθεση της 28ης Φεβρουαρίου λέει ο πρέσβης του Ιράν στην Κύπρο
Το νέο εργαλείο αποκαλείται HODIO - ένα ακρωνύμιο στα ισπανικά για το «Αποτύπωμα Μίσους και Πόλωσης»
Όταν η επιθυμία για ανατροπή γίνεται εφιάλτης
Το πέρασμα είναι αρκετά βαθύ ώστε να το διασχίζουν τα μεγαλύτερα δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου στον κόσμο
Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει ασταθής
Πώς ο πόλεμος στο Ιράν και η κρίση στη Μέση Ανατολή μπορούν να γεμίσουν τα ταμεία της Μόσχας
«Όσοι θέλουν να δουν τον χαρακτήρα μας, ας κοιτάξουν την Κύπρο»
Συμφωνία, εκεχειρία, εξέγερση ή αποχώρηση των ΗΠΑ
Η νέα γυναικοκτονία συγκλονίζει τη Μεσσίνα της Σικελίας
Επιτήδειοι χρησιμοποιούν λογότυπα μεγάλων ΜΜΕ, όπως το Euronews, παραποιώντας αυθεντικά βίντεο
Οι πληροφορίες από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες
Οι αποκαλύψεις για τη συμπεριφορά του προκαλούν μαζικές ακυρώσεις συνεργασιών
Περίπου 635 εκατομμύρια δολάρια εκτιμάται η περιουσία του μέχρι τη στιγμή του θανάτου του
Οι ειδικοί μιλούν για τη Μέση Ανατολή
Δείτε βίντεο από το σημείο της τραγωδίας
«Εμείς είμαστε εκείνοι που θα αποφασίσουμε πότε θα τελειώσει ο πόλεμος», διεμήνυσαν οι Φρουροί της Επανάστασης
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Κίεβο στέλνει στρατιωτικούς σε Κατάρ, ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία για αντιμετώπιση ιρανικών drone
Αμερικανική παρέμβαση για να αποφευχθεί κλιμάκωση και πλήγμα στον πετρελαϊκό τομέα του Ιράν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.