- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας υποστηρίζει «πλήρως» τον Γκουτέρες
Ανακηρύχθηκε «ανεπιθύμητος» στο Ισραήλ
ΟΗΕ: Απόλυτη στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας στον Γκουτέρες - Ανακηρύχθηκε «ανεπιθύμητος» στο Ισραήλ
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε χθες Πέμπτη το βράδυ την «πλήρη» υποστήριξή του στον Γενικό Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, τον Αντόνιο Γκουτέρες, μια μέρα αφού ανακηρύχθηκε persona non grata από την κυβέρνηση του Ισραήλ επειδή δεν καταδίκασε αμέσως την πυραυλική επίθεση του Ιράν την Τρίτη.
Χωρίς να αναφερθούν ονομαστικά στο Ισραήλ, τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του ΣΑ και τα δέκα κράτη-μη μόνιμα μέλη του «υπογράμμισαν την ανάγκη όλα τα κράτη μέλη (του ΟΗΕ) να διατηρούν παραγωγική και λειτουργική σχέση με τον Γενικό Γραμματέα» και «να αποφεύγουν οποιαδήποτε ενέργεια υπονομεύει το έργο του και αυτό των υπηρεσιών του».
Οποιαδήποτε απόφαση αψηφά τον Αντόνιο Γκουτέρες και τον διεθνή οργανισμό είναι «αντιπαραγωγική», ιδιαίτερα εν μέσω «κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή», προειδοποίησαν οι 15 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ρωσίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας, με γραπτή ανακοίνωσή τους που αναγνώστηκε από την προεδρία του ΣΑ, που ασκεί αυτόν τον μήνα η Ελβετία.
Οι σχέσεις ανάμεσα στον ΟΗΕ και το Ισραήλ —κράτος που ιδρύθηκε με απόφαση των Ηνωμένων Εθνών εγκριθείσα το 1947— είναι διαβόητα δύσκολες, αλλά έχουν πλέον φθάσει στο ναδίρ τους μετά την 7η Οκτωβρίου 2023, όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, με έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας.
Ο Γκουτέρες ανακηρύχθηκε persona non grata από το Ισραήλ
Εν μέσω όξυνσης και περαιτέρω κλιμάκωσης της βίας στην Εγγύς Ανατολή από τα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Αντόνιο Γκουτέρες ανακηρύχθηκε persona non grata την Τετάρτη από την ισραηλινή κυβέρνηση. Ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας, ο Ισραέλ Κατς, του πρόσαψε πως «δεν καταδίκασε απερίφραστα την ειδεχθή επίθεση του Ιράν» την Τρίτη, κάνοντας λόγο περί «αντιισραηλινού» Γενικού Γραμματέα που «υποστηρίζει τους τρομοκράτες, τους βιαστές και τους δολοφόνους».
Προχθές Τετάρτη, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης σε ατμόσφαιρα άκρως τεταμένη στο ΣΑ, με παρόντες τους πρεσβευτές του Ισραήλ και του Ιράν, ο κ. Γκουτέρες φρόντισε να «καταδικάσει, για ακόμη μια φορά, σθεναρά, τη μαζική επίθεση με πυραύλους του Ιράν εναντίον του Ισραήλ».
Παράλληλα όμως επέκρινε τις κυβερνήσεις και των δυο χωρών, καταδικάζοντας τον συνεχιζόμενο κύκλο βίας κι επαναλαμβάνοντας την προειδοποίηση ότι η περιοχή βρίσκεται στο χείλος της «αβύσσου».
Παρότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θεωρείται πως έχει σε μεγάλο βαθμό παραλύσει την τελευταία δεκαετία, ο κ. Γκουτέρες εξασφάλισε την υποστήριξη των 15 μελών του, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, που χαρακτήρισαν το μέτρο του Ισραήλ, του πιο στενού συμμάχου τους στη Μέση Ανατολή, «αντιπαραγωγικό».
Στο ίδιο μήκος κύματος, η διπλωματία της Γαλλίας εξέφρασε χθες τη λύπη της για την «αδικαιολόγητη, σοβαρή και αντιπαραγωγική απόφαση που έλαβε το Ισραήλ». Ενώ ο απερχόμενος επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ κάλεσε να «απορριφθούν οι επιθέσεις» εναντίον του κ. Γκουτέρες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με κίνδυνο να κηρυχθεί φυγάς, απέδρασε από τη χώρα υπό άγνωστες συνθήκες
Η ανάρτηση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Άγνωστο εάν οι Αμερικανοί διαπραγματευτές θα συμμετάσχουν στη συνάντηση με τους Ευρωπαίους ηγέτες
Τι εκτιμά η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει την ηγεσία της βρετανικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών
Στους πρώτους εννέα μήνες του 2025 καταγράφηκαν πάνω από 7.200 εισαγωγές σε επείγοντα
Η Μόσχα προειδοποιεί την ΕΕ ενόψει της απόφασης για δάνειο στην Ουκρανία
«Απόλυτη η δέσμευση των Σοσιαλιστών στον φεμινισμό», δήλωσε ο ισπανός πρωθυπουργός
Ο Ζάουμε Κολμπόνι και άλλοι 16 δήμαρχοι ζητούν από την ΕΕ να διαθέσει δισεκατομμύρια για προσιτή κατοικία
Ο Άχμεντ αλ Άχμεντ αναρρώνει στο νοσοκομείο μετά από χειρουργική επέμβαση
Το Συμβούλιο της ΕΕ επέβαλε νέες κυρώσεις σε πρόσωπα και εταιρείες που στηρίζουν τη ρωσική αλυσίδα μεταφοράς πετρελαίου
Ξεπεράστηκε το περσινό σύνολο - Ανησυχητικός απολογισμός
Κοινό μήνυμα στήριξης στη διεύρυνση της ΕΕ, έμφαση στην ενέργεια, τις επενδύσεις και τη γεωπολιτική σταθερότητα μετά τη συνάντηση στο Μαξίμου
Το μουσείο υποδέχεται καθημερινά περίπου 30.000 επισκέπτες
Πατέρας δύο παιδιών και ιδιοκτήτης καταστήματος φρούτων
Η οικογένεια της ακτιβίστριας καταγγέλλει άγρια χτυπήματα
Απαγόρευσε τη δραστηριότητά του εντός της χώρας
Πώς τα φιλοευρωπαϊκά memes και η νεανική διαδικτυακή προπαγάνδα αναδιαμορφώνουν τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η χρόνια μάχη του με τις εξαρτήσεις
Μικροί και μεγάλοι απόλαυσαν το μαγευτικό θέαμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.