- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Οι ταραχές στη Βρετανία παίρνουν επικίνδυνες διαστάσεις - Έκτακτη σύσκεψη συγκαλεί ο Κιρ Στάρμερ
Τα Fake News μετά τη δολοφονία των τριών κοριτσιών
Βρετανία: Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Κιρ Στάρμερ για τις ταραχές - Τα Fake News μετά τη δολοφονία των τριών κοριτσιών
Οι ταραχές στη Βρετανία συνεχίζονται και παίρνουν επικίνδυνες διαστάσεις. Για τον λόγο αυτό ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ θα πραγματοποιήσει σήμερα (5.8) έκτακτη συνεδρίαση με αρχηγούς της αστυνομίας.
Οι ταραχές ξέσπασαν σε πόλεις και κωμοπόλεις της Βρετανίας την περασμένη εβδομάδα, αφού τρία κορίτσια έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση με μαχαίρι στο Σάουθπορτ της βορειοδυτικής Αγγλίας, ενώ μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 420 άτομα.
Οι δολοφονίες αποτέλεσαν αντικείμενο εκμετάλλευσης από αντιμεταναστευτικές και αντιμουσουλμανικές οργανώσεις, καθώς διαδόθηκε μέσω του Ίντερνετ η εσφαλμένη πληροφορία ότι ο ύποπτος για τους φόνους είναι ένας ισλαμιστής που είχε μόλις φθάσει στη Βρετανία. Η αστυνομία ανακοίνωσε πως στην πραγματικότητα ο ύποπτος έχει γεννηθεί στη Βρετανία και πως δεν αντιμετωπίζει τους φόνους ως τρομοκρατικό περιστατικό. Η υπουργός Εσωτερικών Ιβέτ Κούπερ δήλωσε πως οι ταραχοποιοί αισθάνθηκαν «ενθαρρυμένοι από το περιστατικό αυτό για να υποκινήσουν φυλετικό μίσος». Εκτόξευσαν τούβλα εναντίον των αστυνομικών, λεηλάτησαν καταστήματα και τζαμιά και επιτέθηκαν σε επιχειρήσεις που ανήκουν σε Ασιάτες.
Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ταραχές ξέσπασαν στο Λίβερπουλ, το Μπρίστολ, το Τάμγουορθ, το Μίντλεσμπρο και το Μπέλφαστ στη Βόρεια Ιρλανδία, με μασκοφόρους νεαρούς τυλιγμένους με βρετανικές σημαίες να πετούν πέτρες και να φωνάζουν «Σταματήστε τα σκάφη» - μια αναφορά στους μετανάστες που φθάνουν τα τελευταία χρόνια στις νότιες βρετανικές ακτές. Στο Ρόδερχαμ, στη βόρεια Αγγλία, διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν σε ξενοδοχείο που φιλοξενεί αιτούντες άσυλο.
Fake news για τις δολοφονίες των τριών κοριτσιών στη Βρετανία
Η αστυνομία υπογράμμισε ότι η βία υποκινείται από παραπληροφόρηση μέσω του Ίντερνετ, η οποία διαδίδεται από άτομα υψηλού προφίλ. Ένα από τα σημαντικότερα από τα πρόσωπα αυτά, ο Στίβεν Γιάξλεϊ-Λένον, ο οποίος ηγείται της αντιισλαμικής οργάνωσης English Defence League, κατηγορείται από μέσα ενημέρωσης ότι διέδωσε ψευδείς πληροφορίες μεταξύ των 875.000 ακολούθων του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X. «Λένε ψέματα σε όλους σας», έγραψε ο Γιάξλεϊ-Λένον, ο οποίος είναι γνωστός με το ψευδώνυμο Τόμι Ρόμπινσον. «Προσπαθούν να στρέψουν το έθνος εναντίον μου. Σας χρειάζομαι, είστε η φωνή μου».
Ο Έλον Μασκ, ο ιδιοκτήτης του X, συνέβαλε επίσης στη βία. Απαντώντας σε ανάρτηση στο X, που κατηγορούσε τη μαζική μετανάστευση και τα ανοικτά σύνορα για τις ταραχές στη Βρετανία, έγραψε: «Ο εμφύλιος πόλεμος είναι αναπόφευκτος».
Η υπουργός Εσωτερικών Ιβέτ Κούπερ δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση πως οι εντάσεις πολλαπλασιάσθηκαν και πυροδοτήθηκαν μέσω του Ίντερνετ και πως η κυβέρνηση θα θέσει το θέμα σε εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. «Πιστεύω πως αυτό που είδατε είναι ότι δίκτυα διαφόρων ατόμων και οργανώσεων προσπάθησαν να ρίξουν λάδι στη φωτιά», δήλωσε η υπουργός στο Sky News, αποφεύγοντας ερωτήσεις για το αν εμπλέκονται ξένα κράτη. Μολονότι δήλωσε πως οι άνθρωποι έχουν απόψεις και ανησυχίες για ζητήματα όπως η μετανάστευση, κατηγόρησε για τη βία εξτρεμιστικές, ρατσιστικές και βίαιες οργανώσεις. «Λογικοί άνθρωποι που έχουν αυτού του είδους τις απόψεις και τις ανησυχίες δεν σηκώνουν τούβλα και τα πετούν στην αστυνομία», δήλωσε.
Στόχος βίαιων επεισοδίων και δεύτερο ξενοδοχείο που φιλοξενεί αιτούντες άσυλο στη Βρετανία
Δεύτερο ξενοδοχείο που είναι γνωστό ότι φιλοξενεί αιτούντες άσυλο έγινε στόχος βίαιων επεισοδίων την Κυριακή (4.8) το βράδυ κοντά στην Μπέρμιγχαμ, στην κεντρική Αγγλία, ανακοίνωσε η αστυνομία, καθώς βίαιες κινητοποιήσεις της άκρας δεξιάς εναντίον μεταναστών συνταράσσουν τη χώρα εδώ και μέρες.
«Μεγάλη ομάδα» ταραχοποιών «εκτόξευσε αντικείμενα, έσπασε παράθυρα, άναψε φωτιές και στοχοποίησε την αστυνομία» στην περιοχή του ξενοδοχείου Holiday Inn της Τάμγουερθ, εξήγησε η αστυνομία της Στάφορντσιρ σε ανακοίνωσή της· βρετανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως στο ξενοδοχείο αυτό φιλοξενούνται αιτούντες άσυλο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για τις συνθήκες
Κεντρικός πυλώνας είναι το Sovereign Grant
To παλάτι παίρνει αποστάσεις από τις κόρες του Άντριου
Σύμφωνα με νέο βιβλίο που ασχολείται με την εκλογή του περασμένου χρόνου
Ο πόλεμος έχει ως διακηρυγμένο στόχο την αλλαγή καθεστώτος. Ωστόσο, ως μέθοδος, δημιουργεί (άλλο ένα) επικίνδυνο προηγούμενο προσφυγής στη βία χωρίς νόμιμη αιτία
Το πλοίο επλήγη σε απόσταση περίπου 44,4 ναυτικών μιλίων βορειοδυτικά του Μουσκάτ
Η αμερικανοϊσραηλινή επίθεση έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα, με ορατό τον κίνδυνο να οδηγηθεί η χώρα σε έναν επώδυνο εμφύλιο πόλεμο με αβέβαια κατάληξη
Η διακοπή των εμπορικών ροών μέσω των Στενών του Ορμούζ θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες
«Η βοήθεια που περιμένατε έφτασε» λέει απευθυνόμενος στους Ιρανούς
Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Άμυνας
Πόσο βαθιά θα επηρεάσει την επόμενη φάση της ιρανικής εξουσίας
Τι αποκαλύπτεται στα έγγραφα που δημοσιοποίησε τον Ιανουάριο το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης
Οι πρώτες πληροφορίες - Η ανακοίνωση του Ισραήλ
Το στοιχείο που αιφνιδίασε την ιρανική πλευρά
Πώς φτάσαμε έως την επίθεση στο Ιράν;
Οι Φρουροί της Επανάστασης υποσχέθηκαν την πιο άγρια επίθεση στην ιστορία
«Μετά τον θάνατο του Χαμενεΐ η Ισλαμική Δημοκρατία θα βρεθεί "στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας"» δηλώνει
Καταιγιστικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.