Αποκάλυψη Guardian: Βίντεο – ντοκουμέντο ομαδικού βιασμού αφγανής ακτιβίστριας
Την ίδια στιγμή, ο ΟΗΕ συζητά για το μέλλον του Αφγανιστάν χωρίς καμία γυναίκα παρούσα...
O βρετανικός Guardian μίλησε με την επιζώσα ομαδικού βιασμού και όσα αποκαλύπτονται προκαλούν απόγνωση
Ένα σκληρό ντοκουμέντο που φέρνει στο φως τον ομαδικό βιασμό αφγανής ακτιβίστριας από Ταλιμπάν φιλοξενεί σήμερα στην πρώτη του σελίδα ο ιστότοπος του Guardian, σε συνέχεια των ολοένα και αυξανόμενων καταγγελιών για σεξουαλική βία εναντίον γυναικών και κοριτσιών που κρατούνται σε φυλακές του Αφγανιστάν.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η βρετανική εφημερίδα το σκληρό ντοκουμέντο είναι η άμεση απόδειξη για το πώς ο βιασμός χρησιμοποιείται ως τακτική φιμωσης των ακτιβιστών που βρίσκονται εκεί. Βάσει της μαρτυρίας της ακτιβίστριας, το υλικό από το κινητό τηλέφωνο της στάλθηκε αργότερα ως απειλή ότι θα μοιραζόταν ευρύτερα αν συνέχιζε να μιλάει κατά του καθεστώτος των Ταλιμπάν.
Στο βίντεο, το οποίο παρακολούθησαν οι δημοσιογράφοι του Guardian, παίρνοντας παράλληλα την απόφαση να μην το αποκαλύψουν στους αναγνώστες, αλλά να διαβεβαιώσουν ότι υπάρχει στην κατοχή τους, η νεαρή γυναίκα βιντεοσκοπείται να της λένε να βγάλει τα ρούχα της και στη συνέχεια να δέχεται την ομαδική σεξουαλική επίθεση πολλών Ταλιμπάν.
Ο βιασμός ως έγκλημα εξουσίας και "εργαλείο" πολέμου
Στο ίδιο βίντεο της φρίκης, η γυναίκα πασχίζει να καλύψει το πρόσωπό της με τα χέρια της, ενώ ένας από τους άνδρες τη χτυπά, τη σπρώχνει, της δίνει εντολές, τη βρίζει...
«Όλα αυτά τα χρόνια σας γαμ@@@σαν οι Αμερικάνοι. Τώρα είναι η σειρά μας», ακούγεται να της λέει.
Όπως αποκαλύπτει ο Guardian, η γυναίκα συνελήφθη επειδή συμμετείχε σε δημόσια διαμαρτυρία κατά των Ταλιμπάν και τη βίασαν όταν βρέθηκε σε φυλακή των Ταλιμπάν. Έκτοτε έχει εγκαταλείψει το Αφγανιστάν, ενώ όπως εξήγησε της έστειλαν το βίντεο, λέγοντάς της ότι αν συνέχιζε να μάχεται εναντίον του καθεστώτος, θα το έστελναν πρώτα στην οικογένειά της και μετά θα το έβγαζαν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
«Αν συνεχίσεις να μιλάς εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, το βίντεό σου θα δημοσιευτεί», την προειδοποίησαν. Όπως η ίδια εξηγεί, όλη αυτή η φρίκη βιντεοσκοπήθηκε τόσο για να φιμωθεί, όσο και για να ατιμαστεί, γι’ αυτό και το άτομο που βιντεοσκοπεί την επίθεση, την καταγράφει να στέκεται γυμνή, με το πρόσωπό της να φαίνεται ξεκάθαρα στην κάμερα, καθ’ όλη τη διάρκεια των απανωτών βιασμών της από τους Ταλιμπάν.
Την περασμένη εβδομάδα ο Guardian δημοσίευσε μαρτυρίες έφηβων κοριτσιών και νεαρών γυναικών που δήλωσαν ότι της βίασαν και της έδειραν κατά τη διάρκεια της κράτησής τους σε φυλακές του Αφγανιστάν και μετά από διαμαρτυρία για το χιτζάμπ.
Ακόμα πιο τραγικά, το πτώμα μιας γυναίκας βρέθηκε σε ένα κανάλι άρδευσης λίγες εβδομάδες μετά τη σύλληψή της και με την οικογένειά της να δηλώνει ότι η κοπέλα είχε κακοποιηθεί βάναυσα πριν, τελικά, καταλήξει νεκρή.
Από τότε που ανέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο του 2021, οι Ταλιμπάν έχουν επιβάλει αυτό που οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα αποκαλούν «απαρτχάιντ των φύλων» στα 14 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια του Αφγανιστάν, αποκλείοντάς τα σχεδόν από κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής. Οι γυναίκες και τα κορίτσια εμποδίζονται να φοιτήσουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, απαγορεύεται σχεδόν κάθε μορφή αμειβόμενης εργασίας, τους απαγορεύεται να περπατούν σε δημόσια πάρκα, να πηγαίνουν σε γυμναστήρια ή ινστιτούτα αισθητικής και τους ζητείται να συμμορφώνονται με έναν αυστηρό κώδικα ένδυσης.
Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν επίσης την επαναφορά του δημόσιου μαστιγώματος και του λιθοβολισμού των γυναικών για μοιχεία.
Ο Guardian και ο όμιλος ΜΜΕ Rukhshana Media μίλησαν με πολλές άλλες γυναίκες διαδηλώτριες και ακτιβίστριες που επίσης καταγγέλλουν ακραία βασανιστήρια και σεξουαλικές επιθέσεις, αμέσως μετά τη σύλληψή τους σε διαδηλώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών.
Βιασμοί, βασανιστήρια, άγριοι θάνατοι γυναικών που δεν το βάζουν κάτω
Η Zarifa Yaqubi, 30 ετών, δήλωσε ότι φυλακίστηκε για 41 ημέρες τον Νοέμβριο του 2022, αφού προσπάθησε να οργανώσει ένα κίνημα για τις γυναίκες του Αφγανιστάν.
«Μου έκαναν ηλεκτροσόκ, συνδέοντας διάφορα σημεία του σώματός μου με καλώδια», είπε η γυναίκα καταγγέλλοντας ότι την ανάγκασαν να «ομολογήσει» μπροστά στην κάμερα ότι δήθεν πήρε χρήματα από ξένους για να μιλήσει εναντίον του καθεστώτος των Ταλιμπάν.
Η Parwana Nejarabi, 23 ετών, δήλωσε ότι την έδειραν άγρια και της έκαναν ηλεκτροσόκ, όταν συνελήφθη επίσης σε διαδήλωση για τα γυναικεία δικαιώματα στις αρχές του 2022. Όπως αποκάλυψε, πέρασε έναν μήνα στην απομόνωση, ενώ συζητούσαν αν θα έπρεπε να λιθοβοληθεί μέχρι θανάτου. «Μπορούσα να τους ακούσω να λένε ότι πρέπει να με σκοτώσουν».
Ακόμα και έτσι, και παρά τους τεράστιους κινδύνους που διατρέχει η ζωή τους, οι γυναίκες στο Αφγανιστάν εξακολουθούν να συμμετέχουν σε διαδηλώσεις εναντίον του καθεστώτος των Ταλιμπάν, με τα Μέσα Ενημέρωσης να καταγράφουν πάνω από 220 συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από γυναίκες και κορίτσια τα τελευταία δύο χρόνια.
Την ίδια στιγμή και παρά τα ντοκουμέντα, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Zabhullah Mujahid διέψευσε τις καταγγελίες για εκτεταμένες σεξουαλικές επιθέσεις σε γυναίκες στη φυλακή.
Η Χέδερ Μπαρ, αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος δικαιωμάτων των γυναικών στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν συνεχίζουν να δρουν με «πλήρη ατιμωρησία για την ακραία κακοποίηση εναντίον των γυναικών, ιδίως πίσω από τους τοίχους των φυλακών».
«Οι Ταλιμπάν γνωρίζουν πόσο μεγάλο είναι το στίγμα γύρω από το θέμα της σεξουαλικής βίας στο Αφγανιστάν και πόσο απίστευτα δύσκολο -και συνήθως αδύνατο- είναι για τα θύματα σεξουαλικής βίας να βγουν μπροστά και να πουν τις ιστορίες τους, μερικές φορές ακόμα και στις ίδιες τους τις οικογένειες, επειδή υπάρχει ο κίνδυνος ντροπής και ενδεχομένως βίας ή εγκλημάτων "τιμής"», δήλωσε η Barr.
Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν, Richard Bennett, δήλωσε: «Είμαι θορυβημένος από τις αναφορές για βασανιστήρια και κακομεταχείριση στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών για σεξουαλική βία κατά την κράτηση, ιδίως των γυναικών. Συνεχίζουμε να εξετάζουμε αυτές τις αναφορές και να εξακριβώνουμε τα γεγονότα».
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αξιωματούχοι των Ταλιμπάν συμμετείχαν σε ειδική συνάντηση για το Αφγανιστάν που διοργάνωσε ο ΟΗΕ στη Ντόχα για να συζητήσουν το μέλλον της χώρας. Καμία Αφγανή γυναίκα δεν ήταν παρούσα στη συνάντηση και τα δικαιώματα των γυναικών δεν περιλαμβάνονταν στην ημερήσια διάταξη.
ΠΗΓΗ: Guardian
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εν μέσω φημών για το τέλος της σχέσης του με την δυνάμει πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Ο 64χρονος πρίγκιπας είναι όγδοος στη διαδοχή του θρόνου
Πότε θα ανακοινώσει τον νέο επικεφαλής της κυβέρνησης
Ποιο είναι το νέο ηλεκτρονικό σύστημα που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη
Aνάλυση της Washington Post
Ποια η πρωτοβουλία της χώρας για την προστασία της ενημέρωσης
Παραμένει φυλακισμένος ο μεγιστάνας της ραπ
Υπήρξε «κομμάτι της προσωπικής του ιστορίας» - Το βίντεο στο Instagram
Με αφορμή την πρόταση για τον Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ στο υπουργείο Υγείας
Πώς οι παράγοντες που ελέγχουν τις εξελίξεις είναι μέρος του προβλήματος και όχι αναγκαστικά της λύσης
O Τράβις Τίμερμαν είχε βρεθεί στην περιοχή για προσκύνημα
Μετά από ένα κρίσιμο λάθος του Κινέζου αντιπάλου του
Η φωτογραφία του έκανε τον γύρο του κόσμου - Σήμερα εργάζεται στη Deutsche Welle και δηλώνει Βερολινέζος
Η εθνοθρησκευτική σύνθεση του πληθυσμού, οι μαχητικές ομάδες, ο αλ-Τζουλάνι και το μέλλον της πολύπαθης χώρας
Κάθε πρόεδρος μετά τον Φραγκλίνο Ρούσβελτ - εκτός από τον Τζέραλντ Φορντ - έχει κερδίσει τον τίτλο τουλάχιστον μία φορά
3.500 επιβάτες εγκλωβίστηκαν στο σκοτάδι
Το χρονικό της υπόθεσης
Περιέγραψε την εμπειρία της σε ντοκιμαντέρ - Αποκάλυψε ότι ήταν ένα συναισθηματικό ράκος πίσω από τις σκηνές
Σύγκρουση συμφερόντων πίσω από την αποσιώπησή του από τους μεγαλύτερους ειδησεογραφικούς οργανισμούς;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.