Κοσμος

Ο Πούτιν θέλει κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία στις σημερινές γραμμές του μετώπου

Τι αναφέρει δημοσίευμα του Reuters για το μέλλον του πολέμου

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν θέλει κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία στις σημερινές γραμμές του μετώπου, δηλώνουν πηγές στο Reuters    

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι έτοιμος να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και να διαπραγματευθεί μια κατάπαυση πυρός που θα αναγνωρίζει τις σημερινές γραμμές στο πεδίο της μάχης, όπως δήλωσαν τέσσερις ρωσικές πηγές στο Reuters. Οι πηγές πρόσθεσαν ωστόσο ότι ο Πούτιν είναι έτοιμος να συνεχίσει να πολεμά, εάν το Κίεβο και η Δύση δεν ανταποκριθούν.

Διατεθειμένος ο Πούτιν να παύσει τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία

Τρεις από τις πηγές, με γνώση των συζητήσεων στο περιβάλλον του Πούτιν, δήλωσαν ότι ο βετεράνος Ρώσος ηγέτης εξέφρασε απογοήτευση σε μικρή ομάδα συμβούλων του για αυτό που θεωρεί υποστηριζόμενες από τη Δύση απόπειρες να παρεμποδιστούν οι διαπραγματεύσεις καθώς και για την απόφαση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αποκλείσει τις συνομιλίες.

«Ο Πούτιν μπορεί να πολεμά για όσο θέλει, αλλά ο Πούτιν είναι επίσης έτοιμος για κατάπαυση πυρός – να παγώσει τον πόλεμο», δήλωσε η τέταρτη πηγή, υψηλόβαθμο πρόσωπο από τη Ρωσία που έχει εργαστεί με τον Πούτιν και έχει γνώση για τις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων στο Κρεμλίνο.

Οι πηγές αυτές ζήτησαν να μην κατονομαστούν λόγω της ευαίσθητης φύσης του θέματος αυτού.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας σε αίτημα για σχόλιο, δήλωσε ότι ο επικεφαλής του Κρεμλίνου έχει κατ’ επανάληψη ξεκαθαρίσει ότι η Ρωσία είναι ανοικτή στον διάλογο για να πετύχει τους στόχους της, λέγοντας ότι η χώρα δεν επιθυμεί «αιώνιο πόλεμο».

Αντρέι Μπελαούσοφ: Ένας οικονομολόγος στο Υπουργείο Άμυνας

Ο διορισμός την περασμένη εβδομάδα του οικονομολόγου Αντρέι Μπελαούσοφ στη θέση του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας θεωρήθηκε από κάποιους στρατιωτικούς και πολιτικούς αναλυτές της Δύσης ως κίνηση που θέτει τη ρωσική οικονομία σε μια μόνιμη πολεμική κατάσταση προκειμένου να επιτευχθεί η νίκη σε μια παρατεταμένη σύγκρουση. Η απόφαση αυτή ήρθε σε συνέχεια πιέσεων στο πεδίο της μάχης και προελάσεων από τους Ρώσους τις τελευταίες εβδομάδες.

Ωστόσο, οι πηγές δήλωσαν ότι ο Πούτιν, που επανεξελέγη τον Μάρτιο για νέα εξαετή θητεία, θα προτιμούσε να εκμεταλλευτεί τη σημερινή δυναμική της Ρωσίας για να αφήσει πίσω του τον πόλεμο. Δεν έκαναν κάποιο άμεσο σχόλιο για τον νέο υπουργό Άμυνας.

Η δημοτικότητα του Πούτιν μειώθηκε κατά αρκετές μονάδες

Με βάση τα όσα γνωρίζουν για τις συζητήσεις στις ανώτερες βαθμίδες του Κρεμλίνου, δύο από τις πηγές δήλωσαν ότι ο Πούτιν έχει την άποψη ότι τα κέρδη μέχρι στιγμής στον πόλεμο είναι αρκετά για να μπορέσει να πουλήσει μια νίκη στον ρωσικό λαό.

Τρεις πηγές δήλωσαν ότι ο Πούτιν καταλαβαίνει ότι η όποια σημαντική νέα προέλαση θα απαιτήσει ακόμα μία πανεθνική επιστράτευση, κάτι που δεν επιθυμεί, με τη μία πηγή - που γνωρίζει τον Ρώσο πρόεδρο - να δηλώνει ότι η δημοτικότητά του κατακρημνίστηκε μετά την πρώτη επιστράτευση τον Σεπτέμβριο του 2022.

Η πανεθνική επιστράτευση τρόμαξε μέρος του πληθυσμού στη Ρωσία, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες στρατεύσιμοι να εγκαταλείψουν τη χώρα. Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η δημοτικότητα του Πούτιν μειώθηκε κατά αρκετές μονάδες.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν χρειάζεται επιστράτευση και ότι αντ’ αυτού στρατολογεί εθελοντές με συμβάσεις στις ένοπλες δυνάμεις. Η προοπτική μιας κατάπαυσης πυρός, ή ακόμα και ειρηνευτικών συνομιλιών, φαίνεται αυτή τη στιγμή μακρινή.

Ζελένσκι: Ειρήνη με τους όρους του Πούτιν δεν είναι βιώσιμη

Ο Ζελένσκι έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι μια ειρήνη με βάση τους όρους του Πούτιν είναι μη βιώσιμη. Έχει δεσμευθεί να πάρει πίσω τα εδάφη που χάθηκαν, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014. Το 2022 υπέγραψε διάταγμα με το οποίο κήρυξε επίσημα «αδύνατες» τις όποιες συνομιλίες με τον Πούτιν.

Μία από τις πηγές προέβλεψε ότι δεν θα είναι δυνατή καμία συμφωνία όσο ο Ζελένσκι είναι στην εξουσία, εκτός κι αν η Ρωσία τον παρακάμψει και καταλήξει σε συμφωνία με την Ουάσινγκτον. Ωστόσο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως δεν πιστεύει ότι ο Πούτιν ενδιαφέρεται για σοβαρές διαπραγματεύσεις.