Κοσμος

Φρέιζερ για Γλυπτά του Παρθενώνα: Αν η Ελλάδα θέλει τον δανεισμό θα πρέπει να αναγνωρίσει πρώτα ότι μας ανήκουν

Οι δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού της Βρετανίας στον «Independent»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο © EPA/ANDY RAIN

Γλυπτά του Παρθενώνα: Τι δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας για την επιστροφή τους στην Ελλάδα

Για τα Γλυπτά του Παρθενώνα μίλησε ο υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας, Λούσι Φρέιζερ σε συνέντευξή του στον «Independent». Μεταξύ άλλων δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει πρώτα να «αναγνωρίσει» ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κατέχει τα Γλυπτά του Παρθενώνα, πριν τα γλυπτά δανειστούν στην ευρωπαϊκή χώρα.

Μέρος των διαζωμάτων που κοσμούσαν τον ηλικίας 2.500 ετών ναό του Παρθενώνα στην Ακρόπολη, εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο για περισσότερα από 200 χρόνια μετά την αφαίρεσή τους από τον λόρδο Έλγιν, όταν ήταν Βρετανός πρεσβευτής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, στις αρχές του 19ου αιώνα.

Όσα ανέφερε η Λούσι Φρέιζερ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Όταν ρωτήθηκε για τη γνώμη της σχετικά με τα Ελγίνεια Μάρμαρα σε συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτισμού, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Αθλητισμού την Τετάρτη, η Φρέιζερ δήλωσε: «Η άποψή μου είναι ότι υπάρχουν μόνο ορισμένες περιστάσεις στις οποίες μπορείτε να μεταφέρετε αντικείμενα.

«Οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου είναι υπεύθυνοι για τα αντικείμενα, αποκτήθηκαν νόμιμα και δεν έχουμε καμία πρόθεση να αλλάξουμε τον νόμο σε σχέση με αυτά τα ζητήματα».

Όταν ρωτήθηκε αν θα υποστήριζε τον δανεισμό των γλυπτών, είπε: «Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό η ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι τα αντικείμενα αυτά ανήκουν και έχουν αποκτηθεί νόμιμα.

«Τα αντικείμενα δανείζονται κατά καιρούς, αλλά είναι θεμελιώδες να αναγνωρίζεται η ιδιοκτησία μας».

Εδώ και δεκαετίες, η Ελλάδα απαιτεί την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και ισχυρίζεται ότι αποκτήθηκαν παράνομα κατά την περίοδο της ξένης κατοχής - κάτι που η βρετανική κυβέρνηση απορρίπτει.

Ένα ειδικά κατασκευασμένο μουσείο στην Αθήνα στεγάζει τα εναπομείναντα μάρμαρα.

Ο Τζορτζ Όσμπορν, πρόεδρος των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου και πρώην καγκελάριος, φέρεται να βρίσκεται σε συζητήσεις για την επιστροφή των αντικειμένων και έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι υπάρχει «συμφωνία που πρέπει να γίνει» με την Ελλάδα για να μοιραστούν τα αντικείμενα.

Η κ. Φρέιζερ δήλωσε στους βουλευτές ότι απέρριψε τις αναφορές ότι η κυβέρνηση είχε οποιαδήποτε σχέση με την προειδοποίηση του Συμβουλίου Τεχνών της Αγγλίας (ACE) προς τους καλλιτέχνες να μην κάνουν «πολιτικές δηλώσεις» μετά την ανατροπή της συμβουλής του οργανισμού.

«Δεν πολιτικοποιήσαμε το Συμβούλιο Τεχνών, οι υπάλληλοί μου δεν απαίτησαν από το Συμβούλιο Τεχνών να κάνει κάτι συγκεκριμένο», είπε.

«Προφανώς έχουν μεγάλο αριθμό συναντήσεων με το Συμβούλιο Τεχνών, όπου συζητούν τον κίνδυνο».

Ο οργανισμός προειδοποίησε τους χώρους και τους καλλιτέχνες σχετικά με το έργο που αγγίζει την πολιτική και τον ακτιβισμό στην ενότητα του πλαισίου σχέσεων του σχετικά με την εξέταση του κινδύνου φήμης σε επικαιροποιημένες οδηγίες.

Τον Φεβρουάριο, η διατύπωση του εγγράφου άλλαξε για να αναφέρει ότι το ACE υπερασπίζεται την «ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης».

Με πληροφορίες από Independent 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.